Yanan gemide yedek parça vurgunu

Güncelleme Tarihi:

Yanan gemide yedek parça vurgunu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 13:46

İtalya açıklarında yanmasının ardından söküm için Aliağa'ya getirilen Ro-Ro gemisindeki hasarlı 102 tıra ait 500 ton ağırlığındaki hurda malzemenin, yasa dışı yollardan piyasaya "yedek parça" olarak sürülmek istendiği tespit edildi

Haberin Devamı

Ä°zmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve Ä°stihbarat Müdürlüğü ekipleri, faturasız tır yedek parçalarının piyasaya sürülmek istendiÄŸi istihbaratı üzerine çalışma baÅŸlattı. Bu kapsamda AliaÄŸa'daki gemi söküm tesislerinden bir süre önce yola çıkan 3 tırda çok sayıda faturasız araç yedek parçası bulunduÄŸu belirlendi.   Â

İncelemede tırlardaki malzemelerin, İtalya açıklarında içindeki 102 tırla yanmasının ardından 23 Mart'ta Aliağa'daki gemi söküm tesislerine getirilen "Rento" isimli Ro-Ro gemisinden çıkarıldığı belirlendi.

Geminin, söküm işleminin ardından demir-çelik malzemesi olarak işleneceğinin gümrüğe beyan edilmesine rağmen, içindeki tırların bildirilmediği, gümrük beyanı yapılmayan yanmış tırlardaki aks, diferansiyel, ABS beyni, egzoz kazanı ve diğer önemli kullanılabilir parçalarının sökülerek piyasaya sürülmek istendiği saptandı.

Tesiste yapılan incelemede gemiyle yanan 102 tır, 8 otomobil, 4 minibüs, 3 kamyonet, bir motosiklet ve bir konteyner dolusu malzemenin tasfiyesi yapılana kadar yediemin tutanağı ile firma yetkilisine teslim edildiği belirlendi. Yanmış tırların, özellikle dingil ve lastiklerinin bulunduğu işe yarar bölgeler başta olmak üzere bazı kısımlarının oksijen kaynağıyla kesildiği tespit edildi.

Haberin Devamı

Ekipler, bunun üzerine yanan gemiden boşaltılan ve söküm sahasında bekleyen 500 ton ağırlığındaki hurda malzemeye el koydu.

Hurda parçalarının bulunduğu alandaki incelemenin ardından, yanan gemiden çıkarılan malzemeler ile gözetim altında tutulan "yedek parça" yüklü 3 tırdakiler karşılaştırılarak bilirkişi raporu hazırlandı.

Bilirkişi raporu ile firma sahibi A.S. (37), malzemeleri yediemin olarak teslim alan S.Y. (57) ile malzemelerin yüklü olduğu tırın şoförü E.Y. (31) hakkında Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!