Yalova’daki yurtların yarısında yangın çıkışları uygun değil

Güncelleme Tarihi:

Yalova’daki yurtların yarısında yangın çıkışları uygun değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 16:35

Yalova’daki yurtların yarısında yangın çıkışları uygun değil

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- ADANA’daki yurt yangını faciasından sonra Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın talimatı ile yapılan denetimlerde, kentteki 32 yurttan 14’ünde yangın çıkış kapılarının uygun olmadığı, 4’ünde ise bulunmadığı anlaşıldı. Başkan Salman raporu Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’a sunacak.
Yalova ve ilçelerinda, Adana'daki Aladağ Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen yangın faciasından sonra öğrenci yurtlarındaki denetim sonuçlandı. İtfaiye Müdürlüğü tarafından 12 özel yükseköğretim öğrenci yurdu, 2 özel ortaöğretim öğrenci yurdu, 4 Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yükseköğretim yurdu, 2 vakıflara ait yükseköğretim yurdu, 6 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim yurdu, 3’ü Diyanet İşleri Başkanlığa bağlı yatılı Kuran kursu, 2’si özel yatılı Kuran kursu ve 1’i öğrenci pansiyonu olmak üzere toplam 32 öğrenci yurdu kontrol edildi.
Yapılan denetimlerde, binanın imar durumunun kullanım amacına uygunluğu, yangın merdivenleri, kaçış koridorları, yangın güvenlik holleri, acil ve yangın çıkış kapıları, acil durum yönlendirme işaretleri ve aydınlatmaları, acil durum kaçış planları, acil durum talimatnameleri, acil durum ekipleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri, yangın söndürme dolapları, yangın pompaları, seyyar söndürücüler, gaz algılama dedektörleri, paratonerler, kazan daireleri, mutfaklar ve sığınakların yangın güvenliği açısından uygunluk, kontrol ve tespitleri yapıldı.
İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan 99 sayfadan oluşan ön raporta ilginç tesbitler yer aldı. 32 yurttan 14’ünde yangın çıkış kapılarının uygun olmadığı, 4’ünde ise bulunmadığı anlaşıldı. Yurtların 20’sinde acil kaçış planı ve acil kaçış ekibi de yok. 25 yurtta ise yangın pompasının olmadığı ve yangın pompasını besleyecek su deposu olmadığı tespit edildi. Raporun genel değerlendirme bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:
"Yapılan denetim faaliyetlerinde ruhsatlı ve ruhsat alma aşamasında olan yatılı öğrenci yurtları denetlenmiştir. Genel sorun bu binalar yapılırken proje aşamasında yangın güvenlik önlemlerinin düşünülmemesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle apartman, mesken ya da işyeri iken daha sonradan öğrenci yurduna çevrilen binalarda birçok soruna rastlanmaktadır. 2014 yılında çıkan bir genelge ile bu durum engellense de 2014 yılından önce ruhsatlandırılmış binalarda bu sorunlar devam etmektedir. Yurt yöneticilerinin yangın konusundaki bilgi ve hassasiyetleri alınan önlemler ile doğru orantılıdır. Bu sebeple bütün yurtlarla yangın güvenlik önlemleri ile alakalı eğitimlerin yetkili ve bilgili kişilerce yapılması gerekmektedir. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik genel bir mevzuat olup yürütülmesinden bütün resmi kurumlar mesuldür. Ancak yangın güvenlik önlemleri konusunda pratik bilgiye genelde itfaiyeciler sahiptir. Yurt denetimlerini ve ruhsatlandırılmalarını yapan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yetkililerin bu konuda itfaiye müdürlükleri ile koordineli çalışması gerekmektedir. Özellikle apart, pansiyon veya apartman/mesken tarzında olup öğrencilere yatılı olarak hizmet veren denetimsiz ve ruhsatsız işletmelerin yetkililerce tespiti yapılarak biran önce gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu tür yerlerde ticari kaygı insan hayatının üzerindedir. Unutulmamalıdır ki insan hayatı her şeyden değerlidir. Bu bilinçle Yalova İtfaiye Müdürlüğü bir sorumluluk üstlenerek Belediye Başkanımız Sayın Vefa Salman’ın talimatı ile bu ön denetimleri gerçekleştirmiştir."
Belediye Başkanı Vefa Salman'ın hazırlanan bu raporu Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'a vereceği ve ilgili müdürlükleride bildireceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!