Yalova'da, YASKİ’den dev proje

Güncelleme Tarihi:

Yalovada, YASKİ’den dev proje
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 16:30

Yalova'da, YASKİ’den dev proje

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Atık Su Arıtma Tesisleri ve Kanalizasyon Yapma ve İşletme Birliği (YASKİ), arıtma tesisindeki çıkış sularının tarımsal sulamada kullanılabilmesi için kolları sıvadı. Bu çalışmaya yönelik fizibilite çalışması yapıldı.

YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, arıtma tesisindeki çıkış sularının tarımsal sulamada kullanılabilmesi için bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Söz konusu çalışma için YASKİ’de bir toplantı yapıldı. Toplantıya YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer’in yanı sıra Proje Yöneticisi Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Temsilcisi Ercan Ekti, Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) çalışanları ve YASKİ mühendisleri katıldı.

Arıtmadan çıkan atık suların sulamada kullanılabilmesi için MARKA’nın desteği ile fizibilite yapılması projesini hayata geçirdiklerini ve projeyi başarılı bir şekilde tamamladıklarını söyleyen Özsümer, bu çalışma ile atık suların tarımsal sulamada kullanılabileceğini gözlemlediklerini söyledi. Özsümer, “24 Haziran’da bu projeye başladık. MARKA da projemizi onayladı. 70 bin liralık bir fizibilite çalışması yapıldı. Arıtma suyunu, ileri arıtma yaparak, bölgemize bunu verilmesi ve değerlendirilmesini sağlamak istedik. Bilindiği üzere şu anda içme suyunu sulamada da kullanıyoruz. Bu projemiz hayata geçerse arıtma suyunu tarımsal sulamada kullanabileceğiz. Böylece içme suyumuzla ilgili de tasarruf etmiş olacağız. Bu projemizle ilgili fizibilite yapıldı. Küçük bir istasyon kurduk ve başarılı olup olamayacağını denedik. Fizibilitesi çok başarılıydı. Projeyi hayata geçirirsek Yalova’ya ciddi anlamda bir katkı sağlamış olacağız” dedi.

Proje Ekibi Yöneticisi Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ise yaptığı açıklamada, “Biz burada pilot bir tesis kurduk ve arıtma suyunu tarımsal sulamada kullanabilir miyiz diye araştırdık. Bunda da başarılı olunabileceği ortaya konuldu. Ülkemizde de dünyada da nüfus artıyor ama yer altı sularımız azalıyor. Yalova’da kaliteli bir atık su var. Bunun da değerlendirilmesi lazım. Su kirlenmez. İçindeki kirlilikleri aldığınız zaman içme suyu kıvamına gelir. Bunu psikolojik olarak anlatamayız belki ama bu böyle. Bazı ülkelerde arıtma suyu, ileri derecede arıtılarak fosseptikte ve tarımda kullanılıyor. Yalova’da çıkan su zaten kaliteli. Ufak bir yatırımla bu su farklı alanlarda değerlendirilebilecek. Aynı kalitede aynı işi yapacak. Bunun da teşvik edilmesi lazım. Biz burada uygulayarak gördük ki; bu su tarımda çok rahat bir şekilde kullanılabilecek. Atacak bir damla suyumuz yok. Buna göre davranalım. Bu proje hayata geçerse içme suyu barajında seviye düşmeyecek. Yer altı suları harcanmayacak ve arıtma suyu da değerlendirilmiş olacak” diye konuştu.

“Yeraltı Sularını Korumakla Yükümlüyüz”

MARKA Temsilcisi Ercan Ekti ise “Projenin öncelikle Yalova’ya ardından da tüm bölgeye hayırlı olmasını temenni ediyorum. Proje, çok güzel bir proje. Bu tür fizibilite çalışmalarına destek oluyoruz. Bu tarz projeleri desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamada projenin hayata geçmesi durumunda günlük 5 bin metreküplük sulama suyu elde edileceği ve bu suyun tarımsal sulamada kullanılabileceği belirtildi. Projenin hayata geçirilebilmesi için 2. sınıf sulama suyu kalitesi için 1 milyon 560 bin lira, 1. sınıf sulama suyu kalitesi için de 2 milyon 30 bin liralık bir yatırım maliyetine ihtiyaç duyulacağı öğrenildi.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!