Yalova'da geçmişin izlerini canlandıran figürler

Güncelleme Tarihi:

Yalovada geçmişin izlerini canlandıran figürler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 12:22

Yalova'da geçmişin izlerini canlandıran figürler

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Belediyesi tarafından Gaziosmanpaşa Caddesi üzerine muhacirlerin göçünü temsil eden kadın ve erkek figürü kondu.

Belli tarihler arasında zulüm ve baskılardan kurtulmak için yaşadıkları toprakları terk ederek anavatanları Türkiye’ye göç etmek durumda bırakılan muhacir vatandaşların anısını yaşatmak ve yaşanılan göçü anlatmak için muhacir vatandaşların çoğunlukla yaşadığı Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne konan kadın ve erkek figürleriyle geçmiş canlandırıldı.

Figürlerin yanına Mustafa Kemal Atatürk’ün muhacir vatandaşlar için söylediği “Tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani ‘Düşmanla sonuna kadar dövüşenler’, çekilen ordunun ri'cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır” sözüne yer verildi.

Soydaş vatandaşların birçok kesim tarafından takdir edildiğini belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “Yalova butik bir kent. 80 ilden göç almış, farklı coğrafyalardan göç etmiş insanların bir arada yaşadığı, suç oranın en düşük olduğu özel bir kent. Türk halkı azınlığının en yoğun olduğu yer Bulgaristan’dır. Cumhuriyet döneminde Türk-Bulgar ikamet sözleşmesiyle göçler bir süre düzene girmiş, dostluk anlaşmasıyla da Türklerin hakları güvence altına alınmıştır. İkamet sözleşmesiyle Bulgaristan'dan gelmek isteyenler Türkiye'ye serbestçe göç etmişler ve mallarını tasfiye etmişlerdir. 1923 yılından 1989 yılına kadar çeşitli dönemlerde sancılı süreçlerde yaşayarak vatandaşlarımız ülkemize göç etmiştir. Bu göçle kentimize gelen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu Gaziosmanpaşa Mahallemizde ikamet etmekteler. Bu göçü simgelemek üzere yaptırdığımız kadın ve erkek figürlerini bu mahallemizde uygun bir yere yerleştirdik. Amacımız soydaşlarımızın hangi zor şartlar altında göçlerini gerçekleştirdiklerini genç nesillere aktarmak” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!