Yalova’da bir girişimci topraksız tarım ile kıvırcık yetiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Yalova’da bir girişimci topraksız tarım ile kıvırcık yetiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2018 14:50

Yalova’da bir girişimci topraksız tarım ile kıvırcık yetiştirdi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,(DHA)-YALOVA’nın Çiftlikköy ilçesinde Sabur Tarım isimli firma, tarım yapılan arazilerin giderek verimsizleşmesine karşı alternatif bir üretim modeli olarak kullanılan ‘topraksız tarım' modeline geçti. Sabur Tarım, 30 bin kök kıvırcık marul yetiştirdi.

Tarımın her alanında olduğu gibi bitkisel üretim alanında da modern teknoloji ve bilimin kullanımı zaman içerisinde artıyor. Tarım yapılan arazilerin giderek verimsizleşmesine karşı alternatif bir üretim modeli olarak ise ‘topraksız tarım' modeli kullanılıyor. Bu kapsamda Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bir girişimci de sera içerisinde, ürünlerin toprak yerine suda yetiştiği ‘topraksız tarım' uygulaması ile kıvırcık yetiştirmeye başladı ve ilk verimi aldı. Firma, 2 dönümlük seralarda 30 bin kök kıvırcık yetiştirdi.
Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı ve Sultaniye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Saruhan işletmeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Yalova’ya böyle bir yatırım kararı alan işadamı ve girişimci Süleyman Öcalan ile görüşen Anaçardı ve Saruhan, sistemle ilgili bilgi aldı. Gazetecilere açıklamada bulunan Süleyman Öcalan, “Yıllarca İstanbul’da sanayicilik yaptım. Yılbaşından itibaren de artık toprakla uğraşmaya karar verdik. Baba evine Yalova’ya geldim. Burada daha önce hiç kimsenin yatırım yapmadığı sektörü seçtim, topraksız tarım yapmaya karar verdim. Kendi öz sermayem ile yaptım. Ayda yaklaşık 30 bin kıvırcık yetiştiriyoruz. Yaz aylarında 30-35 gün içerisinde ürün almayı programladık, kış aylarında da 60-65 günü buluyor ürün almamız. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile böyle bir yatırım yapmaya karar verdim. Topraksız tarımda daha hijyenik oluyor, bitkilerde hastalık yok denecek kadar az. Buradaki mühendisimizle sağlıklı üretim yapmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar yaptıklarımdan memnunum. Ürünümüz de güzel. Yalova’ya hayırlı olsun diyorum” dedi.
Firmanın yetiştirme ve ürün danışmanlığını yapan Mehmet Emekli ise sistemle ilgili bilgiler verdi. Emekli, “Bu hidroponik sistem yani su kültüründe ürün yetiştirme sistemi. Bu sistemin toprakla farklılıkları şudur; belli başlı işçilik maliyetlerini minimize etme, topraktan kaynaklanan zararlı bakterilerle mücadele etmenin önüne geçme ve zaman performansı. Toprakta yıl içerisinde 4-5 defa verim alıyorsak biz bu sayıyı 8 ile 10’a yıllık olarak çıkartıyoruz. Aynı şekilde dönüme toprakta 6-7 bin kök dikerken burada dönüme 13-14 bin kök dikebiliyoruz. Dolayısıyla burada yatırım yapan firmaların birim maliyeti ve zaman anlamında doğru yatırım yapmış oluyorlar” diye konuştu.
Topraksız tarımın ilerleyen yıllarda yaygınlaşacağını söyleyen Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, “Biz Çiftlikköy Ziraat Odası olarak bu gibi tesislerin Yalova’da olmasından dolayı mutluyuz. Bunu da bölgemize, Yalova’mıza yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu serayı bize bu şekilde yapan, takdim eden Süleyman ağabeyimize teşekkür ediyoruz. Onun sayesinde Yalova da bundan sonra bu tip modern tesislere kavuşacak. Bölgemizde çiftçilik giderek azalıyor. Önümüzdeki yıllarda, bu topraksız tarım aranılan bir tarım türü olacak. Biz buna gönülden destekçiyiz” dedi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!