Yalova’da 5. Kivi Festivali yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Yalova’da 5. Kivi Festivali yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2017 17:28

Yalova’da 5. Kivi Festivali yapıldı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,(DHA)-TÜRKİYE’nin en büyük kivi üretim merkezi durumundaki Yalova, bu yıl Kivi Festivali’nin 5.’sini düzenledi. Festivalin ardından ise kivi hasadı başlayacak. Bu yıl rekoltenin 22 bin ton olması bekleniyor.
Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 5. Kivi Festivali, Altınova İlçesi'ne bağlı Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen festivale Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Altınova Kaymakamı Zafer Engin, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, kamu kurumu ve kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz yaptı. Yılmaz, “Türkiye’yi kivi ile tanıştıran yerdir Subaşı. Bu sene kivi hasadının 24’üncü yılını gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin yaklaşık yüzde 50 kivisini bölgemizde üretiyor, kivi meyve kalitesi olarak da Avrupa’nın kat ve kat önündeyiz” dedi.
22 BİN TON REKOLTE BEKLENTİSİ
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ise 28 yıl önce kivi üretim serüvenin başladığını söyledi. Tunalı, “1989 yılında ilk kivi toprağa dikildi. Üç önder ağabeyimiz bu işle başladı. Bu iş tabi ziraat görerek oluyor. Bizim çiftçimiz gördüğüne inanıyor. Bir anda 3-5 kivi üretirken bir anda 100 tane bahçe kuruldu ve şuanda da 28’inci yılında bölgemizde 22 bin ton seviyeye kadar geldik. Bu şu demek; Türkiye’nin yüzde 60’ı demek. Bütün Türkiye’de bu sene beklenecek kivi miktarı yaklaşık 42 bin ton olacak diye tahmin ediyoruz. Hasattan sonra bunları göreceğiz zaten. Biz burada yeni türler için de uğraşıyoruz. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde de yeni kivi için de araştırmalar devam ediyor” diye konuştu.
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da bir konuşma yaparak Yalova’da katma değeri yüksek ürünler üretildiğini söyledi. Yılmaz, “Yalova ilimiz coğrafi açıdan Türkiye’nin her ne kadar ülkemizin en küçük ili olsa da tarımda, sanayide, turizmde her geçen gün büyüyen, gelişen ve kendinden söz ettiren bir il. Tarımda da gerek kivide gerekse diğer tarımsal üretim alanlarında; hem verimli tarım arazilerine sahip olması hem çalışkan insana sahip olmasından dolayı yüksek katma değerli ürünler konusunda adından söz ettiriyor. Bunların başında elbette kivi geliyor. Yüzde 60’a yakın kivi üretimi Yalova’da gerçekleşiyor. Aynı zamanda soğuk hava depoları Türkiye’deki tüm kivi üretimini kapsayacak koruyacak düzeyde” dedi.
EN İYİ KİVİYİ ÜRETENE ALTIN
Yapılan konuşmaların ardından protokol mensuplarının katılımıyla festival meşalesi yakıldı. Program kapsamında en iyi kivi üreticisi seçilen Halit Altan’a ödül olarak çeyrek altın ve plaket takdim edildi. En iyi kiviyi üreten çiftçiye ödülünü Yalova Valisi Tuğba Yılmaz takdim etti. Program kapsamında bir de protokol mensupları tarafından kivi pastası kesildi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!