Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri KETEM’de bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri KETEM’de bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 13:28

Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri KETEM’de bir araya geldi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, 1-31 Ekim meme kanserine farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramaya katıldı.

Kent Konseyi Kadın Meclisi, 10 yılı aşkın zamandır Yalova’da yaptıkları programlar ile erken teşhisin önemini anlatmaya devam ediyor. Kadın Meclisi, 10 yıl önce başlattıkları sağlık programı ile köy ve mahallelerde uzmanlar ile yaptıkları bilgilendirme toplantılarının ardından seminerlere katılanları ve onların yanlarında getirecekleri kişilerin randevularını alarak meme muayenesi, semear testi, (rahim ağzı kanseri) yaptırmalarını sağlıyordu. İlk muayenelerin ardından, iki yılda bir rutin kontrollerinin yapılmasını sağlamak için bu yıl da üyeler KETEM’de buluştu.Kadın Meclis Başkanı Nurten Anıl, yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

“Biz yıllar öncesinden denize bir taş attık. Biliyoruz ki, kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Bilgilendirmek, bilgi almak elbette ki çok önemli. Ama bu gibi durumlarda yönlendirmek daha da önemli. Bizler hastalık gelmeden bulgular olmadan doktora gitmeyi pek sevmeyiz. Oysaki kanserde erken teşhis çok önemlidir. Biz başlattığımız kontrolleri her iki yılda bir tekrarlıyoruz. Günde on kişilik aldığımız mamografi randevusu ile gruptaki arkadaşlarımızın kontrolleri yapıldı. Aynı zamanda KETEM’de bize Dr. Nazmiye Acar tarafından genel anlamda bilgi aktarımı yapıldı. Dr. Nazmiye Acar KETEM ve aile hekimliklerinde rahim ağzı, HPV DNA testi, kolon kanseri tahlilleri ve meme kanseri muayenelerinin ücretsiz yapıldığını ve herkesin yararlanabileceğini söyledi. Rahim ağzı kanseri testlerinin 30-65 yaş aralığında, meme kanseri testinin 40-69 yaş aralığında, bu yaş aralığının önce ve sonrasında ise elle muayenenin yapılmasının ve emar çekilmesinin uygun olduğu, kolon kanseri testinin ise 50-70 yaş aralığında yapılabildiğini, eğer herhangi bir sorun yoksa bu yaş aralıklarında iki yılda bir yapılmasını söyleyerek bizlere son tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler verdi.”

Anıl, aile hekimliklerine yeni gelen cihazlar ile mamografinin çok daha kolay ve ağrısız olduğunu söyledi. KETEM’de doktorların ve teknisyenlerin çok güler yüzlü, ilgili olduklarını söyleyen Anıl, herkesin kendileri, aileleri ve toplum için kontrollerinin yaptırmalarının önemli olduğunu vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!