Yalova çiftçisinin yüzünü "kıvırcık marul" güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Yalova çiftçisinin yüzünü kıvırcık marul güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 11:06

- Seraların, Akdeniz Bölgesi'nde sağanak, Marmara Bölgesi'nin büyük bölümünde kar yağışından zarar görmesi nedeniyle Yalova'da yetiştirilen kıvırcık marula talebin artması, üreticisine kazandırdı - Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sarıhan: "Geçen yıl ürünlerimizin yüzde 50'si satılmadığı için toprakta kaldı. Bu yıl ise tüm ürünlerimiz şimdiden satıldı hatta mart ayı ürünlerinin bile satılmasına kesin gözüyle bakıyoruz"

Haberin Devamı

YALOVA (AA) - AYHAN POLAT - Akdeniz Bölgesi ile Marmara'nın büyük bölümünde etkili olan sağanak ve kar yağışı nedeniyle seraların zarar görmesi, Yalova'daki kıvırcık marul üreticilerinin işine yaradı.

Yalova'da marul üreten çiftçiler, tane başına iki katı fiyatından satış yaparak önemli ölçüde gelir elde etti.

Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Sarıhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge çiftçisinin, kış mevsiminde soğuğa dayanıklı olduğu için genellikle marul tohumu ektiğini söyledi.

İlin doğusundaki Armutlu ilçesinden batısındaki Altınova ilçesi sonuna kadar yaklaşık 3 bin sera bulunduğunu ifade eden Sarıhan, kış aylarında ortalama marul rekoltesinin 6 milyon adet olduğu bilgisini verdi.

Sarıhan, tohum ekme döneminin ekim ayı sonu olduğunu dile getirerek, "Kıvırcık 80-85 günde yetişiyor ama havaların sıcak gitmesi durumunda daha erken, soğuk giderse de daha geç yetişiyor. Geçen yıl ürünlerimizin yüzde 50'si satılmadığı için toprakta kaldı. Bu yıl ise tüm ürünlerimiz şimdiden satıldı hatta mart ayı ürünlerinin bile satılmasına kesin gözüyle bakıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bir marulun maliyetinin 25 kuruş olduğunu anlatan Sarıhan, aracılara 55 kuruştan sattıklarını bildirdi. Sarıhan, şöyle konuştu:

"Kıvırcığı şimdi satsak 65 ila 70 kuruştan satarız. Üretici olarak bu fiyata satıyoruz ama pazarda 2,5 liradan aşağı bulamazsınız ve manavda da daha pahalıdır. Kıvırcık bu yıl da geçen yıla oranla aynı miktarda ekildi yalnız fiyat farkı var. Önceki yıl kıvırcık, aşırı sıcaktan dolayı Akdeniz, Ege, Marmara'nın belirli bölümünde aynı zamanda yetiştiği için biz üreticiler olarak sıkıntılar yaşadık. Bu yıl Akdeniz'de aşırı yağıştan, Marmara'da da kar yağışından dolayı seralar zarar gördü ve Yalovalı çiftçiler olarak ürünlerimiz ortalama fiyatın üzerinde satıldı."

Çiftçi Selahattin Çifter ise 1998 yılından bu yana seracılıkla uğraştığını belirtti.

Yazın salatalık, kışın ise kıvırcık marul yetiştirdiğini aktaran Çifter, "3 dönüme ekiyorum. Ekim ayının 20'sinde ekime başlıyoruz. Ocak ayının ortalarında kıvırcık oluyor ve satıyoruz. Bu sene kıvırcığı güzel paraya sattık. Geçen yıl satamadık. Şu anda kıvırcıktan memnunum" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!