Yalova Belediyesi, çölyak mutfağı ile hizmet veren ilk belediye

Güncelleme Tarihi:

Yalova Belediyesi, çölyak mutfağı ile hizmet veren ilk belediye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 16:20

Yalova Belediyesi, çölyak mutfağı ile hizmet veren ilk belediye

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,(DHA)-YALOVA Belediyesi, engelsiz kafe içerisinde ‘Çölyak Mutfağı’ oluşturdu. Oluşturulan mutfak ile Yalova Belediyesi, çölyaklılara ‘Çölyak Mutfağı ve Glutensiz Menü’ ile hizmet veren Türkiye’deki ilk belediye oldu.
Yalova Belediyesi, Halil İnalcık Kültür Merkezi içerisinde hizmet veren Engelsiz Kafe içerisinde ‘Çölyak Mutfağı ve Glutensiz Menü’ oluşturdu. Oluşturulan menü ile çölyak hastaları buradan glutensiz gıdaları rahatlıkla temin edebilecek.  Bu kapsamda Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde Glutensiz Hayat Platformu ile birlikte ortak bir program düzenlendi. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Glutensiz Yaşam Koçu Nilay Akçelik Öztürk, Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal ile vatandaşlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Başkan Vefa Salman, “Konu hassas bir konu. Engellilerimiz özel insanlar. Çölyaklılara da bu gözle bakıyorum. Herkes bir potansiyel engelli adayı. Bunu her yerde dile getiriyorum. Çölyakla da bu örtüşüyor. Bu hastalığın başka bir durumu daha var; sosyal hayatı çok etkiliyor. Bizim de ülkeyi ve kenti yönetenler olarak görevimiz her türlü vatandaşımızın, hemşerimizin, evladımızın hayatını kolaylaştırmak, bir anlamda da annelerinin babalarının hayatını kolaylaştırmak. Çorbada tuzum olduysa kendimi mutlu sayarım. Elimden ne gelirse yaptım, yapacağım ve yapmaya da devam edeceğim” dedi.
HER 100 KİŞİDEN 1’İ ÇÖLYAK
Çölyak hastalarının ömür boyu süren bir diyet yapmak zorunda olduğunu söyleyen Glutensiz Yaşam Koçu Nilay Akçelik Öztürk, çölyak konusunda bilgilendirdi. Öztürk, “Küçük çocuklarımızda kusma, ishal, kabızlık, gelişim bozukluğu, kas zayıflığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Bazılarında sadece uyku hali bile çölyak çıkabiliyor. Türkiye’de en az 100 kişiden birisi çölyak. Biz bunların bir kısmını görebiliyoruz, bir kısmı ise sessiz çölyak. Kandaki emilim miktarlarınıza bakılıyor, ince bağırsak endoskopisiyle teşhis konabiliyor. En ufak bir kırıntı bile bize bir bardak çamaşır suyu gibi geliyor. Yöneticilerimizle hep beraber olursak öncelikle çölyak olan okullarımıza glutensiz yiyecek getirmeyi zorunlu hale getirmek istiyoruz. Yediğimiz, içtiğimiz, sürdüğümüz kremde bile gluten var” diye konuştu.
Yapılan çalışma ile Engelsiz Kafe içerisinde Çölyak ile ilgili ayrı bir mutfak bölümü oluşturuldu. Belediye şirketi tarafından işletilen bölüme gelen müşterilere ayrıca Çölyak el kitabı dağıtılacak.
ÇÖLYAK 
Çölyak hastalığı ince bağırsağın ‘gluten’ adli proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Çölyak hastaları, glutenli yiyecek tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıktıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği nedeniyle de çeşitli hastalık belirtileri ortaya çıkar.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!