Yalıçapkını bize küstü

Geçenlerde Nurgül Uçar uğradı. Eski Seyrek Belediye Başkanı, (Belediye kaldırılıp Menemen’e eklendi hani), meslektaşımız, çiftçi, köylü kızı. İzmir Tarım Grubu’nun toplantısından geliyordu.

Haberin Devamı

Türkiye’de 100, İzmir’den 10 tarım temsilcisinin milletvekili adayı gösterilmesini istemişlerdi ya. Nurgül hoşnuttu, tarım kesiminin sesini yükseltebilmesinden. Ve sohbet başladı, donakaldım. Kuş Cenneti’nden söz açılmıştı, “İzmir’in simgesi, amblemi yalıçapkını sekiz yıldır gelmiyor” dedi. Bu belirlenebilen süreymiş, belki daha da fazladır gelmiyormuş. “Tarımda kullanılam kimyasallar yüzünden gelmiyor kuş. Hayvan haklı. Öleceği yere neden gelsin” diye sürdürdü Nurgül. Düşünsenize, Universiade’ye sembol yaptığımız, “İzmir’imizin simgesi” dediğimiz yalıçapkını İzmir’e uğramıyormuş. İnanın ağzım açık kaldı. Hepimiz ilk kez duyduk ve gerçek yüzümüze ‘dank’ diye vurdu. Nurgül, Kuş Cenneti’yle, toprakla yakından ilgili. Dedim ya, köylü kızı, dinledik:

Haberin Devamı

* * *
“Kuş akıllı, gelmiyor. Aslında insan tehlikede. Korunması gereken sulak alanı kurutursak, içme suyu tehlikede. Cenneti korumak zorundayız.”
Nurgül, geleceğin tarımda olduğunu da ısrarla vurguladı. “Aslında biz şanslıyız. Avrupa’da toprak daha kirli. Bizim toprağımız daha temizlenebilir durumda. Gelecek tarımda. Biz hala şanslıyız” dedi. Ben fazla da bir şey eklemeyeyim. Son söz: Yalıçapkını gören var mı?

 

Yalıçapkını bize küstü

 

CANSU’NUN YOLU AÇIK

Geçen 14 Eylül’de, “Yolun açık olsun Cansu” demişim. 1983 doğumlu, Bornova Anadolu Lisesi’nin 2002 mezunu Cansu Ergin’den söz etmişim... Dans sevdalısı Cansu’dan. BAL’da halk oyunlarıyla ilgilenmiş, Avrupa’da festivallere katılmış. Ege Üniversitesi Modern Dans ve Dans Tiyatrosu topluluklarına üye olmuş. Berlin’de, Prag’da çağdaş dans tekniği ve koreografi eğitimi görmüş, yaratıcılık üzerine yoğunlaşacağını söyleyen, “Uğraştığı sanat dalını İzmir’de yaymak, yetenekli çocukları keşfedip destek vermek, festivaller düzenlemek” isteyen Cansu’dan. Ona çok destek veren babası İlker Ergin’den bir mesaj aldım. Cansu, 14-17 Ocak’ta Budapeşte’deki, ‘Szolo Duo 2011 International Dance Festival’de büyük başarı sağlamış, birinci olmuş.
* * *
Ve jürinin Cansu’yla ilgili yorumu: “Eser bizi tamamıyla kendi dünyasına götürdü. Cansu Ergin, içinde tinselliği barındıran, zamanlaması titizlikle yapılmış ve alanın etkin şekilde kullanıldığı, oldukça ahenkli bir yapı kurguladı ve ortaya çıkardı. Kendi dalında çok iyi bir sanatçı. Kendinden çok emin dans tekniğinin yanı sıra, güçlü dinamikleri, tutkusu ve saflığı olan biri. Çalışması, nitelikli bir zamansızlık taşımaktadır. Jüri, bilhassa, onun, tüm ifade sorumluluğunu sadece vücuduna bırakarak sessizlik içerisinde dans etme cesaretini takdir etmiştir.”
* * *
Ne diyeyim, “Yolun daha da açık olsun Cansu, başarılar.”

Haberin Devamı

IŞIK’A ÇOK TEŞEKKÜRLER

Geçen hafta Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma Kültür-Sanat ve Dayanışma Derneği’nden söz etmiştim, köylerde, ‘Atatürk Kütüphanesi’ açan. Konak Belediyesi Basın Danışmanı Işık Teoman bir koli kitap gönderdi. Işık’a teşekkürler.


KARATAŞ LİSESİ’NİN BACASINA DİKKAT ETMEK GEREK

Karataş Lisesi’nin önünden geçiyordum geçen cuma sabahı. Lisenin bacasından siyah duman çıkıyordu. Belki o güne özgü bir aksilikti. Ama bir elden geçmeesi gerekiyor sanırım.

Yazarın Tüm Yazıları