Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

TOBB'un arka yüzü

ANKARA'dan bir telefon geliyor... TOBB'un beş 'Konsey'inden birinin üyesi konuşan kişi. ‘‘TOBB'daki çekişmenin başka tarafını da okuyucularınız öğrenmeli’’ diyor. Fuat Miras'ın kendi oyunuyla düşürülüşünü 'komedi'ye benzetiyor.

Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun, yönetim kurulunun 8 üyesiyle TOBB'a başkan seçilmesindeki kulisleri ve daha sonra olacakları konuşuyoruz:

TOBB'un yönetim organlarını öğrenebilir miyiz?

- 1000 delegesi vardır. Bunlar, 133 konsey üyesini seçerler. Bu 133 kişi de, 15 kişilik yönetim kurulunu; 15 kişi de kendi içinde başkan ve yardımcılarını... Fuat Miras'ın 'istifası'nın kabul edilmesinden sonra kalan 14 kişiden 6'sı boş oy atarken, 8'i Rıfat Hisarcıklıoğlu'na oy verdi. Şimdi Deniz Odası'ndan yedek bir üye gelecek; bu kişinin Miras yanlısı olduğu söyleniyor. Miras yanlıları, yeterli çoğunluğu bulsaydı, barışık bir isim olan Ali Osman Ulusoy'u seçebilirlerdi. Ama olmadı.

DEPREM KONUTLARI

Miras neden düşürüldü?

- Yanlışları elbette vardı; siyaset yaparken siyasi oyunlara kurban gitti. Bir anlamda kendisini sevmeyen yöneticiler tarafından arkadan hançerlendi. Bunun içinde 28 Şubat'a verdiği desteğin nedeni de var. Miras istifa mektubunu aslında, Eximbank'a verilecek 100 milyon doların kimin denetiminde KOBİ'lere dağıtılacağı konusunda çıkan tartışma nedeniyle 'gözdağı' amacıyla sundu. (Aslında bir başka neden olduğu söyleniyor: TOBB, deprem bölgesinde konut yaptırdı. Müteahhitler, Bayındırlık Bakanlığı'nı örnek göstererek şimdi fark istiyor. Miras da, biz bunları peşin bedelle yaptırdık, diyerek vermek istemiyor.) Ancak Genel Sekreter Şefik Tokat, öbür grubun yandaşı olduğu için mektubu hemen işleme koydu. Ticaret Bakanlığı da, ilginçtir 15 dakikada 'uygundur' görüşünü verdi ve muhalifler de kapkaç yöntemiyle yönetimi ele geçirmiş oldu. Ayrıca MHP'li Mehmet Balduk'un (K.Maraş) Devlet Bahçeli'nin akrabası olduğu da unutulmasın. Yani siyaset etkin oldu Hisacıklıoğlu'nun seçiminde; bir anlamda gizlice FP-MHP işbirliği yapıldı.

GÖKÇEK'İN ETKİSİ

Nasıl yani...

- TOBB'da, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün güçlü bir isimdir. ve Hisarcıklıoğlu ile ortak oldukları söylenir. Ankara'da büyük bir işhanı yaptırıyorlar. Ayrıca, deprem bölgesine ünlü Rüzgarlı Sokak'taki büyük toptancılarla birlikte beyaz eşya gibi inşaat malzemeleri satışı yaptıkları iddia edilir. TOBB deprem konutlarına fark verirse, bu tür alacaklılar, müteahhitlerden tahsil edebilirler.

Hisarcıklıoğlu kimdir?

- Kayseri kökenlidir. Nuh'un Ankara Makarnası'nın ortağıdır. İnşaat ve nalburiye işleri vardır. Sinan Aygün'ün de ATO'dan yardımcısıdır. Ayrıca, Emin Çölaşan'ın sık sık gündeme getirdiği, Büyükşehir'in iş yaptığı Muradiye Vakfı'nın üyesi olduğu konuşulmasına karşın Hisarcıklıoğlu, ‘tarikatçılarla ve vakıfla ilgim yok’ der. Ama parti kurmaya kalkışan Melih Gökçek'in, TOBB'un son mali kongresini başından sonuna kadar izlemesi, bu tür yorumlara kaynak teşkil etmesi açısından dikkat çekicidir.

SİYASETÇİNİN ELİ

Bugünden itibaren toplanacak konsey toplantılarından ne çıkar?

- İlk önce Miras'ın, yürütmenin durdurulması için yargıya gideceğini duyuyoruz. Bazı profesörler, bu konuda mütalaa hazırlıyorlarmış. Seçim yargıdan dönerse Fuat Miras yeniden makamına oturabilir. Dönmezse, 1000 delegenin beşte bir oyuyla genel kurula gidilebilir. Miras grubu, 200 imzayı sağlayabilir. Seçim olursa, Miras'ın listesinden gelen mevcut 133 konsey üyesi, Miras'çıların lehine bir durum sayılabilir.

İzmir Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan'ın etkinliği nedir?

- Miras ile Akkan birbirlerini hoşlanmazlar. Akkan'ın TSE'de kontenjan üyeliğinde ikinci kez seçilmesini Miras engellemiştir. Bu nedenle Akkan, Miras'ı götürme organizasyonunun başaktörü olmuştur. Kendisi Yahya Demirel'in eski ortağıdır. Halkbank'a borcu olduğu söylenir. Bugün hangi işi yaptığını çok kişi bilmez.

TOBB'a bu ilgi neden?

- Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütüdür, iş dünyası ve siyasetçilerin 'gözbebeği' sayılır. Herkes buraya tabii ki kapak atmak isteyecektir; o nedenle yönetim organlarına seçilmek için büyük mücadele verilir. 350 milyon doları vardır. Başbakana, bakanlara, bürokrasiye ulaşmak kolaydır yönetimde olunca... Hatta ülke yönetiminde de söz sahibidirler. Ama son olaylar, MHP'nin el altından Oda'lara egemen olmak istemesi işi karıştırmış, TOBB'u daha da yıpratmaya başlamıştır.

Görünen o ki TOBB'da daha çok kavga izleyeceğiz.

Çiftçiler AİHM'ye gidiyor

VERİLEN taban fiyatları, gübre, mazot, ilaç, faiz ve işçilik gibi % 400'e ulaşan girdilerin çok altında kalmıştır. Buğdayın 2000'deki maliyeti 122 bin TL olurken, taban fiyat 81 bin 900'de kalmıştır. 2001'de maliyet ise 190 bine yükselmiş, buna karşın taban fiyat 147 bin olmuştur. Sütte de bu fiyatlar 240-160 üretici aleyhinedir.

Süt, üreticiden sudan ucuza kapatılmaktadır.

Üretici bugün soluk dahi alamamaktadır. Tüm bu olumsuzluklar karşısında kuraklık da ciddi bir sorun olmaya başlamıştır.

Ankara yazdıklarımıza, söylediklerimize kulak tıkayarak bizi bitirmiştir. Velhasıl tüm canlıları besleyen çiftçi artık kendisi aç kalmıştır.

Bu nedenle üç yıldır tarım ürünlerinin altında taban fiyat verilerek bitim noktasına getirilen çiftçilerimizin durumlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikáyetten başka çaremiz kalmamıştır.

Uysal CENGİZ-Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi-KIRKLARELİ

Bir otobüs 198 yolcu taşır mı

40 yıllık şoför Muzafer Anuran, çarpıcı sorusuna yanıt arıyor:

‘‘Benzin pahalılığından dolayı 3 aydır Avcılar-Mecidiyeköy arasında belediye ve halk otobüsleriyle seyahat ediyorum. Merak ettiğim konu körüklü belediye otobüslerinden birini tek tek saydım. Tam 184 kişi oturarak veya ayakta gidiyordu. Eğer araç yolda kaza yapar, Allah korusun içindekiler ölürse, bu 198 kişinin kaza ücretlerini aracın sigortası öder mi? Yolcuların kaçı sigortalıdır. Bunu öğrenmek istiyorum.’’

Sorunun yanıtını verecek şoförler odası ve bir sigorta kurumu var mı acaba?

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘SİYASİ İslam'da imeceliğin takıyyesi 'bilmece'dir. Türbanın takıyyesi peruk gibi...’’

(N.KAPTAN

DATÇA)

MESAJ

SEYHAN Belediyesi'ne: Belediyeler cumartesileri de tatil günü saydığından, pazar günü mağazamızı açmadığımız halde tatil günleri ruhsatını zorla aldırıyorlar. Hadi hoş görelim ama bir insafsızlık da şu: 2000 yılının ruhsatı 6.5 milyonken 2001'de bu para 41.2 milyon oldu. % 533 zammın vicdanı, ölçüsü var mı? Bunu izah edecek merci var mı? Esnaf odaları sadece aidatlarımızı almak için mi kapılarını açarlar.

Mehmet BALUN-ADANA

DEVLETİN binalarına, telefon kulübelerine, trafik levhalarına reklam afişleri yapıştırmanın cezası olamaz mı? Yetkililer, böyle çirkinliğe, ilkelliğe nasıl seyirci kalabilirler? Çözüm ise, ilan sahiplerinin ilanlarından sorumlu tutulmasıdır.

Emin KURNAZ-ADANA

TÜM dünyanın nükleer atıkları Boğazlar'dan geçecek. Felaketi yaşamak istemiyorsanız bize katılın. Öyle çoğalalım ki, tüm dünya sesimizi duysun. Rusya Federasyonu'nun akıl dışı ve sadece ticari çıkar gözeten bu kararını kınıyoruz. Bu gelişimini engellemek için 21 ve 24 Haziran 2001 tarihlerinde İstanbul Boğazı'nda yüzlerce tekne ile protesto gösterisi yapacağız. Destek olun, bu girişimi engelleyelim. Yüksel ÜSTÜN-DOĞA ile Barış Derneği Başkanı (0216-414 90 45)

Yazarın Tüm Yazıları