Yalçın Bayer: Utku'nun ‘Modern Türkiye’si...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Atatürk Havaalanı'na giden bir okurumuz anlatıyor:

‘‘Modern Türkiye diye bir dergi dağıtılıyordu. Ben de nedir diyerek dağıtıcının elinden aldım. ‘Kim çıkarıyor' diye sordum, ‘Ümit Utku' dedi. ‘Sen dağıtıcı mısın?' dedim, ‘Hayır ben F.N. Hastanesi'nin havaalanındaki kliniğinde görevli bir personelim' diye yanıtladı.

Garip bir dergi, eleştiri de var; vıcık vıcık yağ kokan yazılar da.’’

Utku bu dergiyi yıllardır kişisel amaçları için çıkarır; 'tehdit', 'savunma' ve 'övgü' için...

Sayfalarını çeviriyoruz. En büyük haber: ‘‘Ümit Utku'dan şok açıklama... Beceriksiz yönetim, siyasi hırs ve çıkarcılıkları ile 8 uçaklık filoya sahip KTHY'yi batmanın eşiğine getirdi’’ Kendince ‘‘KTHY'yi batıranlara hodri meydan’’ diyor.

Halbuki ileri sürdüğü nedenlerin aksine, KTHY'yi 260 milyon dolar zarara kendisinin uğrattığını, bu yüzden şimdiki yönetimin aleyhinde dava açtığı haberini duyurmaz. Ayrıca, ‘‘Birtakım çıkarlar karşılığında yalan haber yazanları...’’ TV'lerde hesaplaşmaya çağırıyor. Acaba kendisini tanıyanlar kendisini muhatap alırlar mı?

Sayfaları çevirelim: ‘‘AB'nin yaratıcıları Demirel ile Cem...’’ Cem'e 'en iyi dostum' diyemeyeceğine göre geride bir tek Demirel kalıyor. 'Baba'ya yağcılığı, yıllar öncesine dayanır.

Altta bir başka yazı: ‘‘Selçuk Yaşar'a haksızlık edildi.’’ Neden mi? El konulan Yaşarbank'ın Yönetim Kurulu üyesi Fehmi Gültekin, yani eski Vakıfbank Genel Müdürü yakın dostu. Gültekin'le birlikte İş Bankası'ndan ayrıldıktan sonra aynı bankada göreve getirilen Ünal Korukçu'nun fotoğrafı da haberin süsü oluyor. Utku, Gültekin'i övmek zorunda; çünkü Halkbank ve Emlakbank gibi Vakıfbank'tan az mı reklam aldı? (Nedense bu sayıda tek reklamı var; o da Z.A.Erdem'in GENPA'sından...)

KOZLU'YA SALDIRI

Utku'nun yönetimine girmek için 'özlem duyduğu' THY'ye 'çamur' atması gerekiyor ya. Bu haberin başlığı da ‘‘THY'de Cem Kozlu yönetimi yolcu...’’ Utku, daha önce Cem Kozlu ve Oğuz Tezmen THY'nin başına geldiğinde, ‘‘THY gerçek yöneticisini buldu’’ diye az yazmamıştı?

Utku'nun 'Modern Türkiye'sine devam ediyoruz. İlişki kurmak istediği 'iktidar' mensuplarına da 'cila' çekmeyi ihmal etmiyor:

‘‘Devlet Bakanı Tunca Toskay: 2000 yılında döviz % 25 artacak... İTO Başkanı Mehmet Yıldırım: TOBB seçimlerinde aday olması bekleniyor... Sadettin Tantan, avukat kökenli milletvekillerini ikaz etti: Soyguncuların önüne geçin... Prof. Ahmet Vefik Alp: Bilim ve tekniğin hizmetindeyim... Yargıtay Başkanı Sami Selçuk: Düşünce suç olmamalıdır.’’

Kardeşi Müfit Utku, Yargıtay Başkanı'dır. Yargıtay'ı övmek sanki Utku'nun baş görevi... (Ord. Prof. Sulhi Dönmezer'in kulakları çınlasın; Utku'yu önceleri 'hukuk otoritesi' sanarak övgüler yağdırmıştı. Sonradan anladı kim olduğunu...)

'Şantaj, yağ-bal' dergisinde Utku'nun başka haberleri de var:

‘‘TRT'nin ağır topları Yücel Yener, Nevzat Avcı, Bülent Varol... 1 numaralı TV kanalı TRT...’’

Ne de olsa TRT'deki eski 'Zirvedekiler' programının sunucusu sayılır.

Ve ‘‘Kadir Has Üniversitesi'nin ayrıcalıkları’’ başlıklı yazıda da, ünlü tıp hocalarının fotoğrafları yer alıyor. Utku'nun öğrenim durumu yeterli olsaydı Cem'i Demiroğlu ve Kadir Has kendisini Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti'ne üye yapacaklardı. Ama olamadı; yine de 'ilgisini' esirgemiyor. Belki bu yolla Demiroğlu'nun kendisini vakıf hastanelerini yöneten şirketlere sokmasını bekleyebilir!

Övgüleri okurken sıkılıyorsunuz. Cem'i Demiroğlu'nun, geçmişte bu vakfı kurarken karşılaştığı hukuksal sorunları 'çözmek' için Türk Kardiyoloji Vakfı'na aldığı Utku tabii ki, bu vakfın hastanelerini tanıtma işine dört sayfa ayıracak.

DEMİROĞLU'NA YAĞ!..

Cem'i Demiroğlu'na minnet borcunu 'Hocaların hocası' başlığıyla ödüyor.

Ve başkanı olduğu Filmsan Vakfı da övgülerden nasibini alıyor: ‘Örnek hizmet' haberini okuyunca gülmemek elde değil.

İstemihan Talay'ın Kültür Bakanlığı'ndan yardım istiyor. Veren kim? Telif Hakları Sinema Genel Müdürü Özcan Çetin... Bu konudaki yazıda şöyle deniyor: ‘‘Özcan Çetin'in büyük gayreti... Vakıf üyesi İlhan Şen, Ayşe Kaya ve Gülbahar Öncel'e 500'er milyon lira para yardımı verdi.’’

Geçim zorluğu çeken ve tedavi paralarını karşılayamayan Sami Hazinses'e, Sevda Karaca'ya, Trabzonspor Başkanı M.Ali Yılmaz yardım elini uzatırken; Sevim Tuna ve Neriman Köksal'ı hastane köşelerinde ilgisizlik içinde kaybettiğimiz zaman neredeydi? 1.5 milyar bağışı 'trilyoner' bir 'işadamı' sessizce cebinden veremez miydi?

Filmsan Vakfı'nın hesapları soruşturulmaz, Utku'nun devlete bugüne kadar ne kadar vergi ödediğini kimse araştırmaz.

'Utku değirmeni'ne su nereden akıyor?

Saldırırsa veya 'yağ' çekerse mutlaka bir bildiği vardır Utku'nun...

Bu dergiyi yıllardır amaçları için çıkarır; sadece havacılık çevrelerine dağıttırır; hem de bir vakıf personelince...

Artık böyle gelmiş böyle gider denmemeli.

Ziraat'in faizi

HÜKÜMETİN enflasyonla mücadele programının ekonomide görülen olumlu neticeleri sonucu faizlerin hızla düştüğü bir ortamda Ziraat Bankası'nın % 65 faiz oranı bugünkü şartlarda çok fazladır. Programın hedefine de uymamaktadır. Hükümetin % 25 enflasyon hedefine destek veriyoruz. Tarım ürünlerine de % 25'ten fazla zam yapılmayacağı duyumlarını almaktayız. Bu şartlarda Ziraat Bankası'nın, yıllık % 40'la mevduat toplarken zirai kredilere hálá % 65 faiz uygulamasını anlamak mümkün değildir.

15 Aralık'ta Eximbank faizleri 10 puan düştü, daha sonra 10 puanlık bir düşüş daha oldu. Yani aralıktan bugüne kadar 20 puanlık bir düşüş oldu. Şu anki Eximbank faiz oranları % 35-43 arasında değişmektedir.

Bir taraftan ticari faizler düşüp, diğer taraftan Hazine'nin iç borçlanması da % 37'ye inmişken, Ziraat Bankası'nın zirai kredilere % 65 faiz uygulaması çelişkili bir durumdur. Üreticiye altından kalkamayacağı bir faiz yükü getirmektedir. Bu şartlarda üreticinin borcunu geri ödeyebilmesi de zorlaşmaktadır. Ziraat Bankası'nın, değişen koşulları dikkate alarak faiz oranlarını kaynak maaliyetinin birkaç puan üzerine düşürmesini çifçilerimiz haklı olarak beklemektedir.

Cumali DOĞRU-ADANA

Çiftçiler Birliği Başkanı

Mutluluk yeleği

‘‘MUTLULUĞUN sihirli formülü nedir bilir misiniz? Daima hoşgörü, sebat, özgüven, kardeşlik, dostluk, barış, güler yüz ve henüz keşfedemediğimiz sevgi... Dünya insanları bu unsurları yüreklerinde hissederlerse tüm sıkıntılarından kurtulacaklarını göreceklerdir.’’

(Zühal DEMİREL-ADANA)

Muzzy'den ders

TV kanallarında, İngiltere'de top koşturan Mustafa İzzet'in (Muzzy) elinde Türk bayrağıyla yaptığı muhteşem stat turunu seyretmişsinizdir. Bu hareket ne kadar önemliyse bu hareketin yapıldığı yer de o kadar önem taşımaktadır. Burnundan hayatta kıl aldırmayan, Türkiye deyince aklına sadece 'hindi' gelen 50 bin İngiliz'in gözünün önünde Türk bayrağını sallamak her babayiğidin harcı değildir.

Ben bu asil davranışın diğer Türk futbolcularına, ama özellikle Bursa'daki Türkiye-İrlanda maçından sonra ne idüğü belirsiz Jet-Pa fanilasıyla tur atıp ekranlara poz verenlere ders olmasını diliyorum.

Hasan GÜLTEKİN

Yazarın Tüm Yazıları