Yalçın Bayer: Tavırsızlar!

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Devlet Bahçeli ‘değişmedik’ diyor ya... Bülent Ecevit de, gerektiğinde değişmediğini ‘Karaoğlan’lığıyla gösterdi...

DSP'nin kadın milletvekillerine bakalım. 12'si birden cumhuriyetin temel ilke ve değerlerini savunmada ‘taş’ gibi çıktı.

Sema Pişkinsüt (Aydın), Gönül Saray (Amasya), Tayibbe Gülek (Adana), Sabahat Vardar (Bilecik), Güler Aslan (İzmir), Nazire Karakuş (İstanbul), Hülya Arslan (Balıkesir), Melda Bayer (Ankara), Sulhiye Serbest (İstanbul), Ayşe Gürocak (Ankara), Perihan Yılmaz (İstanbul), Yücel Erdener (İstanbul)... Çoğu eğitimci...

DSP, Merve salona girerse bir eylem planı hazırlamıştı: Sıra kapaklarına vurarak protesto...

Ancak, Merve geldiğinde kadınlar eylem planının ötesine geçtiler; kürsüyü çevrelemek istediler. Hüsamettin Özkan kendilerini uyarınca, bu kez tam 20 dakika süreyle erkeklerle birlikte ‘‘Dışarı’’ diye tempo tuttular...

Kadınların 2. eylem planı, Merve kürsüye çıkarsa gösterilecekti.

Merve'nin basın toplantısında mücadelesini zencilerle özdeşleştirmesi, ayrıldığı Nijeryalı zenci kocasını özlemiş olduğunu akla getiriyor. Bunu bize söyleyen DSP'li bir milletvekili, kendisine Hz. Ali'nin şu sözünü anımsatıyor:

‘‘Zaman sana uymazsa, sen zamana uy...’’

TÜRBANINI PARÇALAYACAKTIM İstanbul Milletvekili Perihan Yılmaz, ‘‘Bir an o kızın başındaki şeyi çekip alacaktım...’’ diyor. Ama arkadaşları engellemiş kendisini...

Erbakan'ın 'kuklası' olarak, Nazlı Ilıcak'ın koruyucu kanatları altında Türkiye'yi 'geren' Merve, Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı ve komutanlar yemin törenini izlerken salona girebilir miydi? Fazilet sıralarından başını kaldırıp Demirel ve Kıvrıkoğlu'nun yüzüne bakabilen oldu mu? Biliniz ki hayır.

Allah'tan bu manzarayı yaşamadılar.

Anlaşılan FP'liler; askerlerin, MHP'li Dr. Nesrin Ünal'ın başı açık yemininden sonra salondan ayrılmalarındaki ince mesajı algılayamamışlardı.

Halbuki MGK, Fazilet'in tek sermayesi olan türbanla Meclis'e girilemeyeceğini uygun bir uslüpla duyurmuştu.

DEMİREL'İN TAYYİBE KEYFİ Demirel, DSP'li Tayyibe Gülek kürsüye çıktığında koltuğundan doğrularak yeminini keyifle izledi. Aynı yaştaki bir kadının çıkışını ise ‘‘Bu bölücülüktür’’ diye değerlendirdi. Demirel, Odalar Birliği Genel Sekreterliği'nden kovdurttuğu Necmettin Erbakan'ın, Türkiye'yi nerelere sürüklediğini elbette bir kez daha düşünmüştür.

KAMER GENÇ KADAR OLAMADILAR Diğer kadın milletvekilleri ne yaptı?

ANAP'lı Işılay Saygın (İzmir) ve Nesrin Nas (İstanbul) ile DYP'li Tansu Çiller (İstanbul), Ayfer Yılmaz (İçel), Meral Akşener (Kocaeli), Nesime Aysel Sabuncu (Adana) ve Sevgi Esen (Kayseri), 'sessiz çoğunluğun' temsilcileriydi sanki...

Gelen 'tiksinti' fakslarından DYP ve ANAP'a söylenenlerden biz utanç duyduk. Süha Tanık, Yüksel Yalova, Turan Tayan, Bülent Akarcalı, M. Ali İrtemçelik, Yılmaz Karakoyunlu, Emre Kocaoğlu, Cavit Kavak, Birkan Erdal ve Kenan Sönmez gibi isimlerin üzerine ölü toprağı serilmişti... ‘‘Bu laik cumhuriyete başkaldırıdır’’ diyen Kamer Genç kadar bile olamadılar. (Genç'in bu tavrıyla artık DYP'de kalamayacağı anlaşılıyor.)

Suskunlara kocaları, anaları, kardeşleri ve yakınları kendilerine neler söylediklerini bir açıklasalar... Berna Yılmaz ve Özer Çiller, tavırsızlığa karşı eşlerine neler söylediler acaba?

Tepkisiz kalan MHP de, sanki ellerini ovuşturuyor gibiydi.

ÜLKÜCÜLER KUCAKLAŞIYOR... MHP deyince... Demirel önceki gece TRT 1'de Kurtul Altuğ'la söyleşisinde önemli bir mesaj verdi:

‘‘Rica ediyorum; dünü bırakalım; halkın ortaya koyduğu tabloya husumetle bakmayalım.’’

Koalisyon sonuçları dileriz bu amaç doğrultusunda olur.

DİSK eski Genel Başkanı Rıdvan Budak, bu 'nimetin' pek kolay gerçekleşemeyeceğini vurguluyor. Bu nedenle Ecevit'ten daha fazla kaygılı olduğu seziliyor.

'Tarihi yanılgı'yı kimse dilemiyor.

MHP'nin tüm milletvekilleri geçmişin 'ülkücü'leri... Şimdilik suskun ama uzlaşıcı, uzanan elin sıkılmasını istiyor. Aklı selim sahibi olanlar, 'başla selam'ı hoş karşılamıyor. Bazıları için suç dosyaları endişe yaratıyor.

MHP'liler, ANAP ve DYP'deki geçmişin 'ülkücüleri' ile özlem giderdiler. Yaşar Okuyan ile Şevket Bülent Yahnici kuliste kol kola tur attı. Bunların içinde en sevilen ve özlenen kişinin ANAP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Doğan olduğu anlaşılıyor. Doğan, MHP grubunun sıralarına doğru gidince, en az 15 eski dava arkadaşıyla sıcak şekilde kucaklaştı. Kendisine, Merve olayını sorunca şöyle dedi:

‘‘Türkiye bu...’’



Yazarın Tüm Yazıları