Yalçın Bayer: ‘Muz Cumhuriyeti’

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Muz ithaliyle ilgili yazılarımız büyük ilgi gördü; birçok ithalatçı ve hal esnafı aradı.

Ortak dille ‘‘Bu işte büyük bir oyun var. Gümrük Bakanı Keçeciler, yanıltılmasın’’ dediler.

Korumasız politikalar yüzünden yerli üretici yok sayılıyor. Bazen siyasi güçler de bu işlere alet edilebiliyor.

Ankara Hali'nden bir esnaf, ‘‘Türkiye'ye kaçak muz girdiğini herkes biliyor. Altınbaş Holding'in sahibi Yasin Altınbaş'ın, size söylediğinin çok üzerinde muz giriyor maalesef. Altınbaş, 7.500 karton kutu muz getirdiklerini söylüyor. Hayır, Türkiye'ye 20 bin kolinin üzerinde Ekvador muzu girmiştir. Rakamlar, piyasadaki malların bolluğundan bellidir’’ diye konuşuyor.

Babasının zor şartlar altında yetiştirip sattığı muzlarla Mülkiye'yi bitirdiğini anlatan M. Salih Keskin, ‘‘Bugün yerli üretici 200 bin liraya mal ettiği muzu dalında 220 bin liraya satamıyor’’ diyor. Ve sorunu kaçak muza getirerek şu soruyu soruyor:

‘‘Menar Narenciye Ltd. Şti. ile Altınbaş Holding'in bir ilişkisi var mıdır? Menar'ın ortaklarından Semih Dönmez, Altınbaş Holding'in muzla ilgili şirketi Doğa Gıda'nın Genel Müdürü müdür?’’

Anlatılanlara göre, geçmişte Menar şirketinin neler yaptığını Gümrük Müsteşarlığı gayet iyi biliyormuş.

Normal yollarla getirilen muzun 20 kiloluk kutusu 13 milyon liradan satılırken, kaçak muz 8, 9, 10 milyona kadar veriliyormuş toptancılara.

Her karton kutunun 11.70 dolar vergisi varmış. Kaçak girenin de fiyatı bu nedenle düşük oluyormuş.

Bursa'dan bir toptancı, ‘‘Bursa Sebze Hali'nde kimin kaçak muz sattığını herkes biliyor, kontrol eden yok’’ diyor.

İstanbul Merkez Hali'nden Mehmet Öz de diyor ki:

‘‘Halimize irsaliyesiz gelmekte olan kaçak muzlar, gümrük vergisi ödenmediği için haksız rekabete neden olmaktadır. Üstüne üstlük bir de % 2 rüsum ve KDV kaçakçılığı yapılmaktadır. Yasal muzlar İstanbul ve Mersin limanlarından Türkiye'ye giriş yaparken bu kaçak muzlar neden Suriye üzerinden Türkiye'ye sokulmaktadır.’’

Türk insanının ucuz muz yemesi hakkı, ama bu işte birtakım canbazlıkların yapılmaması ve Türkiye'nin 'Muz Cumhuriyeti'ne dönüştürülerek faturasız mal girişine ve vergi kaybına yol açılmaması gerekmiyor mu? Halleri denetlemek o kadar zor mu?

Her gördüğün

sakallıyı deden sanma!

MÜNİH'ten, bir Alman'la evli olan Mine G. Hanım, Türkiye'de kızı M. G.'nin başına gelen rezaletleri mektubunda yazıyor:

‘‘Almanya pasaportlu 20 yaşındaki kızım, aynı yaşta olan erkek arkadaşıyla, arabayla Bahçelievler-Bakırköy arasında giderken 22.30'da polislerce durdurulmuş. Kızım ve arkadaşı, kimliklerini göstermişler. Kızım, sarı saçlı, mavi gözlü olduğu ve Türkçe'yi de az bildiği için arabadan indirilmiş. ‘Yok sen Rus'sun, Poloyalı'sın; Türkçe'yi nerede öğrendin' gibi sorularla 'Nataşa' muamelesi yapmışlar. Kızım adresini verdiği, ‘gelin ailelerimizle görüşün' dediği halde polislerden kurtulamamışlar. En sonunda neden ve niçini belli olmayan makbuzsuz 5 milyon lira vererek 'Nataşa' muamelesinden kurtulmuşlar.

20 dakika sonra ikinci bir polis arabasıyla karşılaşmışlar; yine aynı olaylar meydana gelmiş, yine makbuzsuz 5 milyon lira vererek polislerin elinden kurtulmuşlar. Çocuklar eve geldiklerinde çok korkmuşlardı. Ağlıyorlardı.

Ben anne olarak, karakola durumu bildirmek istedim. Komşularım bana mani oldular, başımın belaya gireceğini söylediler.

Sustuk...

17.2.2000 tarihli gazetenizde 'Turizmci Saygın'ın Moldovalı sarışın sevgilisine Nataşa muamelesi yapıldı' başlıklı haberi okuyunca size Türkiye'de yaşadığımız bu çirkinliği yazmaya karar verdim.

Her sarışın, mavi gözlü ve Türkçe'yi az konuşan Nataşa mı?’’

Maalesef bu zihniyet turizmi baltalamaya devam ediyor.

Tribün

BİR dostumuz anımsatıyor:

‘‘Sayın Ecevit, Batı'ya kırgınmış... Çünkü Batı, kendisinin yargıya müdahale etmesini istiyormuş... Oysa bizde yargı bağımsızmış, müdahale edilemezmiş... İyi güzel de, DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Merve Kavakçı'yı bizzat soruşturmaya kalkıştığında niye başta Ecevit olmak üzere siyasiler yeri göğü inletmişlerdi?’’

Ecevit tribünlere mi oynuyor?

Turizmde

‘kar zammı'

‘‘YETER Söz Taraftar’’ın yazarı Hulki İlgün, ‘‘Dostum, SETUR acentesinin bayram tatili için verdiği gazete ilanlarındaki otel fiyatlarına bir bakar mısın?’’ diye uyarıyor.

Okuyoruz:

‘‘Uludağ Kervansaray Otel, 4 gece TP, 320 milyon.’’

Aynı ilanda diğer otellerin fiyatlarına gözümüz kayıyor:

‘‘Kapadokya Dedeman, 3 gece 4 gün YP, 130 milyon.

Marmaris Mares, 3 gece YP 105, 130 milyon.

Tekirdağ Corinthia 4 gece Al. 79.6 milyon.

Budapeşte 4 gün (uçak dahil) 560 dolar.’’

Haklısınız 'Hulki Baba', Kervansaray 'kar zammı'nı fırsat bilmiş, gecelik dağ havasını 80 milyona satıyor.

Alman ise, Antalya'daki 5 yıldızlı otelde 299 marka bir hafta kalıyor.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu... Bu fiyatlar içinize siniyor mu? Sinmiyorsa kim denetliyor?

Ceplere özgürlük

İLETİŞİM Özgürlüğü'nden son çağrı: ‘‘Anayasa'da bizlere tanınmış bulunan iletişim hak ve özgürlüğümüzün fiilen de var olması ve bu özgürlüğümüzün önünde engel olarak gördüğümüz ek vergi, sabit ücret uygulamasının ve 'ayıplı' hizmetin son bulması için ilgililere son uyarı eylemimizi gerçekleştiriyoruz.

26, 27, 28 Şubat tarihlerinde cep telefonlarımızı yeniden ve son kez kapatıyoruz.’’ (www.ceplersusacak.8m.com)

EMNİYET Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile MÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Organize Suçların Finans Kaynakları Paneli', 28-29 Şubat'ta Çırağan Oteli'nde yapılacak. Organize suçların finans kaynaklarının tespiti ve kurutulması konusunda çeşitli Avrupa ülkelerinin uygulamalarından yararlanmak amacıyla yapılacak panelin konuşmacıları; Sadettin Tantan, Emin Aslan, Prof. Bülent Tahiroğlu, Ord. Prof. Sulhi Dönmezer, Prof. Feridun Yenisey ve Almanya Polis Eğitim Enstitüsü'nden Christian Veith, Wilfried Escholt ve Tieter Buchkremer.

BÜYÜKŞEHİR ve Çankaya Belediyesi'ne... Hadi halka saygınız yok, hiç olmazsa Oran'daki bulvara ismini verdiğiniz Turan Güneş Hoca'ya saygılı olun da, bu bulvarın tretuvarlarını ara sıra buzdan temizleyin. Bizler de tretuvarlarda rahat yürüyelim, sakatlanmayalım, trafik rezil olmasın.

Adem ÇANÇALAR-ANKARA

ÜNİVERSİTEYE hazırlanan ve üniversitede okuyan gençleri bilgilendirmek amacıyla ‘İTÜ Öğrenci Danışma Merkezi' kuruldu. Başvuru: 0212-285 66 11; odm@ itu.edu.tr / oss@ itu.edu.tr

Yazarın Tüm Yazıları