Yalçın Bayer: Kuzey Irak'ta haftada 100 TIR muz tüketiliyor

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Suriye üzerinden Türkiye'ye ve Kuzey Irak'a muz ihracatı yapan Yasin Altınbaş, 'Kaçak muz' haberi üzerine Gaziantep'ten arıyor.

- Kendimi tanıtayım. Doğal Altınbaş Holding'in sahibiyim. Mercimek, çırçır, yağ, salça ve muz sarartma tesislerimiz vardır. Ayrıca ulusal taşımacılık yapıyoruz. 1998'de 10 milyon dolar ihracat yapıyorduk, geçen yıl 5 milyon dolara düştü. Bir şeyler satmak için didinip duruyoruz.

- Hakkınızda kaçak muz getirdiğiniz yolunda iddialar var.

- Sizin de yazdığınız 'kaçak muz' haberi üzerine Gümrük Müsteşarlığı'ndan gelip Kilis'teki depomuzu mühürlediler, sayım yaptılar. Ancak usulsüz bir şey bulamadılar. Bu yolla itham edilmemiz bizi çok üzdü. Böyle bir şey yok. Biz Sayın Demirel'den üstün hizmet madalyası aldık, yaptığımız okullardan ve sağlıkla ilgili desteklerimizden ötürü...

- Peki bu muz işi nedir?

- Biz Kilis'te sarartma tesisi kurduk, teşvik belgemiz vardır. Ama devletten kullandığımız kredi yoktur. Sizin de yazdığınız gibi iki parti halinde transit olarak 7.855 kutu -yaklaşık 300 ton- muz getirdik, Kuzey Irak'a gönderdik. Bizim ihracatımız tüketimin belki binde 2'si olabilir; o da 1 milyon dolar civarındadır.

- Peki Suriye, Irak'a muz göndermiyor mu?

- Suriye'nin sınırı Irak'la açıktır, ama Kuzey Irak'la kapalıdır.

- Suriye'de muz var mı?

- Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor. Keşke üretimimiz olsa da dövizimiz dışarı çıkmasa... Zaten baştan Tarım Bakanı muz ithalatını durdurmak istedi ancak önüne gelen belgelerle durumu anladı.

- Transit yoluyla kaçakçılık yaptığınız yolundaki iddialar...

- Allah bize böyle bir şeyi nasip etmesin. Zaten Suriye'den Kuzey Irak'a mal giderken, gümrük kolcusu Habur'a kadar gider. Böyle bir şey olamaz.

- Muz ticareti kimin elindedir?

- İki Lübnanlının distribütörlüğündedir. İstanbul, İzmir ve Mersin'den malı getirirler. Bizi bırakın sadece Mersin'den 100 TIR'ın üzerinde muz Kuzey Irak'a gider.

- Kuzey Irak'ta çok muz yeniyor demek ki...

- Evet, sınır ticaretinden zenginleştiler. Kuzey Irak'a giden her arabadan Kürt gruplar, ton başına 16 dolar alıyor.

TİCARETİ

KAYBEDİYORUZ

- Kuzey Irak'la öteki ticaret nasıl gidiyor?

- BM ve Irak bizi dışladılar. Siyasi bir karar mıdır bilemiyoruz. Un işini Fransızlar aldı. Irak'tan başka Ürdün'e de gönderiyorlar. Mercimek, canlı hayvan ve hayvan yemi ihracatı sıfır noktasında şu anda. Ayçiçeği yağının yüzde 75'ini kaptırdık. Çayı, salçayı hepsini elimizden kaçırıyoruz; İtalya ve Yunanistan kapıyor. Yeni bir şey öğrendik; artık Kuzey Irak'a giden her arabaya bir ton patates götürme şartı getirilmiş... Türkiye'nin bu sınır ticaretinden büyük kayıpları oldu. Bütün ümidimiz cumartesi -bugün- günü Irak'a gidecek olan Devlet Bakanı Safter Gaydalı'nın başkanlığında bir heyetin yapacağı temaslara kaldı.

Yasin Altınbaş'ın söyledikleri bunlar... Ancak, muz işini bilenler bize bazı iddialarda bulundular... Sayın Gümrük Bakanı Mehmet Keçeciler, herhangi bir problem yoksa, bu firma ithalat için gemileri neden Lazkiye'den daha uygun olan Mersin veya İskenderun limanlarına yanaştırmamaktadır. Bu yolla gümrük vergisi kaçırılmıyor mu?

Bazı beyanlara göre, muz ithalatında bazı şeylerin dönmediği belirtiliyor. Ama ya çıkarsa kimler yanar bilemeyiz.

'Tertemizim'

DİYARBAKIRLI müteahhit ve 'gazeteci' M. Ali Altındağ yine köşemizin konuğu oldu. Aktüel Dergisi'nde yer alan ‘‘Vali Şarman rüşvetçinin tekidir’’ biçiminde bir beyanda bulunmadığını ileri sürdü ve dergiye de tekzip gönderdiğini açıkladı. Altındağ, ‘‘Bir kişinin hem Hizbullahçı hem de PKK'lı olması maddeden ve mantıki olarak mümkün değildir. Bu tür iddialar tamamen şahsi husumetlerden kaynaklanmaktadır. Eğer devletin arşivlerinde gerçekten söz konusu ciddi raporlar olsaydı herhalde malum kişinin hedef göstermesine lüzum kalmadan gereği yapılırdı. Hem Hizbullah hem de PKK ile ilgili olarak yakın geçmişte gerekli yargısal soruşturma yapılmış ve tertemiz olduğumuz yargı kararları ile tespit edilmiştir.’’

Neyse, bir gün bu raporlar ortaya çıkarsa şaşırmamak gerekiyor.

ŞARMAN

NE YAPIYOR?

Bu arada Çiller döneminde Batman'daki özel birlik için alınan silah olayını kamuoyu unutmaya başladı.

Demirel ve Çiller konuyu 'perdeleyince' her şey bitti mi?

Peki kamuoyu gelen ancak hesabı verilemeyen 700'e yakın silahın kimlere gittiğini öğrenemeyecek mi?

Bu silahlar verilirken irsaliye ve tesellüm makbuzları düzenlenmedi mi? Düzenlendiyse kimler imza etti?

Bunu soran yok...

Vali Şarman'ı da sorgulayan yok...

Umut taciri

'Sarı Seyfi'

aranıyor

İSTANBUL'dan bir yakını yurtdışına kaçmak isterken İtalya'da kaybolan bir kadın anlatıyor:

‘‘Kürtler'in yönettiği uluslararası bir suç örgütü var. 8 bin dolar topladıkları insanları İngiltere'ye götüreceğiz diye önce uçakla Tiran'a bırakıyorlar. Oradan da, bir sahilden Adriyatik üzerinden botla İtalya açıklarına bırakıyorlar. Sefalet ondan sonra başlıyor.’’

59 kişilik bu grubun başına gelenler Londra'dan Faruk Zabcı'nın haberinde anlatılıyordu dün... Aralık ayında başlayan bu maceralı yolculuğa çıkanlar bir kısmı Türkiye'ye gönderilmiş. 22 kişiden ise hálá haber alınamıyor. Şişli ve Aksaray ilinden bu yolculuğa çıkanlardan çıt yok.

'Umut tacirliği' ile başlayıp cinayetle sonuçlanan olayla ilgili olarak, sınır kapıları neden kontrol altına alınmıyor?

Bu işleri organize eden Karadenizli 'Sarı Seyfi' kimdir?

SAYIN Gazi Erçel'e... Vatandaş 100-200 milyon maaşla değil turfanda sebze almak temel gıdaları alamayarak zaten enflasyonun düşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu öğütlerinizi biraz da başkalarına verseniz nasıl olur?

Sanay KIVILCIM-İSTANBUL

SAYIN Ecevit'e... Gelenekleşen bir uygulama ile Başbakanlık makamı başarılı üniversite öğrencilerini sembolik de olsa aylık 15 milyonluk bursla destekliyordu. Bu yılki burslar hak sahibi öğrencilere geçen 6 ay içinde ödenmemiştir. Yoksa birkaç bin öğrenciyi ilgilendiren bu burslar unutuldu mu?

Cahit DENİZ-İSTANBUL

MARMARİS'te doğallığını koruyabilmiş ender yerlerden biri olan AKTAŞ'ta kıyı bandında kaçak yapılmış, ruhsatsız çalışan gecekondu meyhanelere dikkat... Bunların tümü İmar, Kıyı, Belediyeler ve Çevre yasalarını ihlal ediyor, ilgililer uyuyor.

Nahit KEÇECİLER

MARMARİS

Yazarın Tüm Yazıları