Yalçın Bayer: DYP tabanı kolay teslim olmayacak

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bir parti genel başkanı, temsil ettiği kurumu, görev ve sorumluluklarını düşünebilmelidir. Kendi kaygısında olmamalıdır. İddia sahibi olması doğal karşılanır, ama başarısızlık karşısında ısrarcı olması bencillik sayılır.

DYP'nin 1996 kongresinde, genel başkanlık seçimi için olağanüstü kongre yapabilmek, delegenin % 75 isteği koşuluna bağlanmış, bu nedenle tüzük tadilatı yapılmıştı. Yine bu kongrede Sayın Çiller'in karşısında aday olan Mehmet Dülger, ‘hain’ diye bağıranların gürültüsünden konuşmasını yapamamıştı. O kongreden sonra ‘‘Acaba ben de mi hainim?’’ başlıklı yazımla kongreyi eleştirdiğimi hatırlıyorum.

1996 kongresi, çöküşün en belirgin işaretlerini veriyordu. Genel Başkan'ın yerini sağlama alması için tüzüğe antidemokratik kurallar konuyordu. Çevresindeki tecrübeli siyasetçiler de yol gösteriyor, sadakatlerini ispat etmek için bu taktikleri işin doğrusu gibi sunuyorlardı.

Her zor dönemeçteki çıkış yolu, insan zaaflarının kullanılmasından geçiyordu. Zaafiyetler kullanıldıkça, tüketildikçe, güçlü ordu bir 'zayıflar birliği' haline gelmiş, parti hukuku ve ilkeler, bunu korumakla görevli kişiler tarafından yok edilmeye başlamıştı.

Bu yıl yine kongre süreci yaşıyoruz. Alışkanlıklar, teşkilat ve delegeleri kongre kazanmak uğruna kıyıma uğratabilir. Seçim yapılmaksızın yeni teşkilatlar oluşturulabilir, ama bu defa DYP tabanı kolay teslim olmayacaktır. Toparlanma süreci ve arzusu başlamıştır.

Sayın Çiller'in yakın çevresini ikna etmesi hiçbir zaman zor olmamıştır. Çünkü yapılan hataların taktiğini onlardan alıyor görünmüştür. Ya da yanındaki 'usta siyasetçiler' genel başkanı yönlendiriyor görünmenin hazzını yaşamışlardır.

Ancak buna rağmen taban, baskısını çekmeyecektir ve iyi idare edilmediğinin farkındadır. Somut başarısızlıklar gözardı edilmeyecektir. Son Bilecik seçimleri ders niteliğindedir. DYP, ağır bir uyarı daha almıştır.

Halk, partilerin önemini kavramıştır. Partiler artık kamuoyunun projektörleri altında izlenmektedir.

İyi yönetilmeyen partilerde sadece lider değiştirerek beklentilere cevap vermek mümkün değildir. Lidere teslimiyete dayalı parti sistemini ya da zihniyetini değiştirmek, hatta reform yapmak zorunluluğu vardır.

Devlet işleyişindeki arızaları gideremeyişimizin, çağdaş hukuk anlayışını yerleştiremeyişimizin asıl nedeni partilerdeki arızalardır.

Partinin, arızalarını gideremeyen liderini değiştirmesi doğal; ama her partiliyi ve parti organını sorumlu, kişilikli hale getiren yapılanma da temel amaçlar arasında olmalıdır.

Gerçek misyonuna ve kimliğine sarılmış bir DYP'ye bugün her zamankinden fazla ihtiyaç vardır. DYP, devlet-millet-bireyin hukukunu aynı paralelde koruyacak demokrasi ve siyasi deneyime sahiptir.

Av. Hasan SUBAŞI-ANTALYA

Tek hain çiftçiler değil

SON günlerde basında sıkça rastladığımız haberlerin başında enflasyonun müsebbibinin çiftçiler olduğu belirtiliyor. Dünya borsalarındaki bütün tarım ürünü fiyatlarının üzerinde devletten para sızdırmışlar. Devletten zorla teşvikler ve krediler almışlar. Bu hainler yüzünden devletin hazinesi batmış, iç borçlar ödenemez seviyeye gelmiş.

Sayın çiftçiler, Silifke Çiftçiler Birliği Başkanı olarak sizlerden derhal üretimi durdurmanızı istiyorum! Lütfen kendinize yetecek kadar üretim yapın. Devletimiz kurtulsun. Sanayicilerimiz de ürünlerini dışarıya satarak ülkemizi ihya etsin. Nasıl olsa ihraç edecek tarım ürününe ihtiyaç yok. Pancar, buğday, fındık parasıyla kamyon, traktör almak, çocuk evlendirip buzdolabı, TV almak sizin neyinize! Bırakın devlet kurtulsun artık. Issız dağlarda oturup devleti dolandırdığınız halde sefil yaşantınızla ülkemizin imajını bozuyorsunuz. Eğer elinizde birkaç kuruşunuz varsa çocuklarınıza bir futbol topu alın, titreye titreye ve avaz avaz bağırarak şarkı söylemeye çalışın. Eğer birileri sizleri keşfedemezse oturup her seçim dönemi bir yakınınızı milletvekili seçin; asla aynı kişiyi tekrar seçmeyin ki parlamentoyla bağlarınız genişlesin.

Not: Dünya borsalarında bütün ürünler büyük sübvansiyonlarla satılır; ki o ülkeye hızlı taze döviz girsin diye... Şu anda ülkemizde satılan bütün sanayi ürünlerinin her birinin fiyatına spot piyasada iki tane almak mümkündür. Demek ki tek hain çiftçiler değil! Mustafa LEVENT-SİLİFKE

GÜNÜN UYARISI

‘‘Emeklilere karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakları olmadığını, büyük Atatürk söylemişti de!..’’

(Bekir ARDA-Emekli-İSTANBUL)



Yazarın Tüm Yazıları