Yalçın Bayer: Diyanet ticaretle uğraşmasın

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

TÜRSAB Başkanı Ulusoy: Acenteciler, tur operatörleri ve uçakçılar da kurtarılmayı bekliyor.

TÜRSAB'ın yeni başkanı Başaran Ulusoy'la 15 Şubat'ta açılacak turizm sezonu öncesinde sektörün sorunlarını konuşuyoruz:

- Acenteciler olarak sezona nasıl giriyorsunuz?

- Ürünümüz iyi. Bu şekilde giderse fena havamız yok. AB süreci bizi rahatlattı, imajımızı düzeltti. Ama deprem belimizi büktü. Ayrıca, Hizbullah'ın zararı olabilir. Çok dikkatli olmamız gerekiyor yeni sezonda.

- Hedef...

- Geçen yıldan 4 milyar dolar zararımız vardı. Bu kaybı telafi edersek önemli bir mesafe alırız. Bu sektörden 37 işkolu ekmek yiyor. Antalya'ya 1 milyon turist geliyorsa, 1 milyon yumurta satıyorsunuz. Akdeniz çanağında 1.7 milyon yatak var; bunun 400 bini Türkiye'de. Biz bu kapasite ile 15 milyon turist, 12 milyar döviz bekliyoruz. Ayrıca bankaların ucuz faizli tüketici kredisi vermesi için çalışıyoruz.

- Tanıtım...

- Çok gerekli. Mısır gibi olabilir miyiz bilemiyorum. Biraz geç kaldı, tanıtım kasımda başlamalıydı. Dışarıya fiyat veriyorsunuz, ama zamlar altüst ediyor. Örneğin, KDV'nin %15'ten 17'ye çıkarılması, müzelerin giriş ücretlerinin kasım ayı sonunda %50 artırılması doğru olmadı. Kültür Bakanlığı'na bunu yapmayın diyoruz ama siyasiler dinlemiyor, yine bildiklerini yapıyor. Bu tür işler, fiyat verdiğimiz ağustosta yapılmalı.

- Tanıtım bütçesinin kaynağı meçhul deniliyor.

- Bunların tartışılmaması için bir Ulusal Tanıtım Konseyi oluşturulmalı. Bölük pörçük tanıtım yanlış oluyor. Bu konseye acenteciler, otelciler, THY, ihracatçılar, odalar birliği ve rehberler vs. alınmalı. 10 yıllık hedef konulmalı. Yunanistan, İspanya bunu yapıyor, ülke logolarını bile değiştirmiyor. Bizde her siyasi dönemde her gelen kafasına göre tanıtım yapıyor.

- 75 milyon dolarlık bir tanıtım yapılacağı açıklandı. Bakanlıkta bir seçiciler kurulu var dendi ama isimler açıklanmadı. Baştan kazandığı söylenen firmalar sonradan yok oldu. Şimdi de ANAP'ın reklamını yapan bir firmanın da, 'satış odaklı' tanıtım bölümünü kazandığı yazıldı.

- Bunları bilemiyorum tabii... Ama bakanlık, 75 milyon doları alır güzel harcarsa elini öperim.

- Turizmde bazı firmaların kurtarıldığı söyleniyor. Öger Tur zordaydı, bir anda Almanya'da 20 milyon marklık tanıtıma başladı. Bakan da şu günlerde Almanya'da bu kampanyaya katılıyor.

- Bizi teşvik kredisi isteyen bir kitle olarak görmeyin. Maliye'den parayı çıkartmışlar. 50 milyon dolar para verildi deniliyor. Vallahi kurtarmanın ne bazda yapıldığını da bilmiyorum. Hükümetin yaptığı işler bunlar. Eximbank devreye sokulacak... Ancak 3-4 kişi için kurtarılma yapılmamalı. Zordaki otelleri düşünmek lazım. Ama uçak firmalarının kurtarılmasını daha önemli buluyorum. Yoksa yolcu taşıyamazsınız.

KURTARMA EŞİT OLMALI

- Siz acenteciler olarak bir şey istemiyor musunuz bu paketten?

- Kurtarmada eşit şekilde hareket edilmesi gerekiyor. 4500 seyahat acentesi unutulmamalı. Acentelerin KOBİ'ler gibi desteklenmesi gerekiyor. Seyahat acenteleri için 50, tur operatörlerine yurtdışı ve tanıtım faaliyetleri için 25-30, charter'cılar için de 30 milyon dolar kısa vadeli düşük faizli bir teminat istiyoruz. Turisti yürüyerek getiremiyorsun. Geçen yılki krizden özel sektördeki 10 uçağımız elden çıktı. Bu sezon THY yetmez. Başka charterlara mahkûm olacağız gibi görünüyor. 10 uçağın eksilmesi, 2 bin koltuk, 2 bin koltuk 600 bin noksan turist demektir. Biz kimse ölmesin, herkes ayakta kalsın istiyoruz.

-Hac ve umre gezisinde yıllardır sorun yaşanıyor. TÜRSAB kotaları yetersiz buluyor.

- Doğru. Diyanet İşleri'nin böyle bir ticarete karışmasına gerek yok. Biz acenteciler olarak bu işin tümünü taşımaya talibiz. 60-70 bin hacıdan ancak 20 binini taşıyoruz. Bunun karşılığında 40 milyon dolarlık hasılatın faturasını kesiyor, vergisini veriyoruz. Diyanet'ten ise ne fatura, ne vergi var. Sorarım; bir müftünün 11 ay boyunca otel, vize, pasaport, noter, kasap, çadır peşinde ne işi var? Türkiye laik bir ülke, onların ticaretle ne işi olabilir? Bizlere İslamiyet'i anlatsınlar, irticacıları uyarsınlar.

- Türkiye kapağıyla TIME'ın Türkiye'yi nasıl aldattığı hálá anlaşılamadı. Şimdi de bir yetkilisi özür diliyor. Kimse bunun hesabını sormuyor.

- Dahlimiz yok.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Demirel umutlu bir geleceğin değil, sorunlu bir geçmişin simgesidir.’’

(CHP PM üyesi Ertuğrul Günay)

Cüppeli'nin gücü

'GÜVENLİKÇİ' bir okurumuz, Fatih'teki İsmail Ağa Camii cemaatini anlatıyor:

- Fatih Hak ve Hizmet Vakfı, bu cemaatin vakfıdır. 1993'te kuruldu. Topladığı 'hayır'larla Beykoz Çavuşbaşı'nda, devletin el koyduğu, 50 bin kişinin namaz kılabileceği büyük bir cami ve külliyeyi yaptırdı. Vakfın başkanı Yusuf Ünlü'dür. Tutuklanan Cüppeli Ahmet Hoca'nın (Ahmet Ünlü) babasıdır. 1980'lerde adı çok bilinen Kemal Horzum ve mali müşavir Süleyman Mercümek'in yakınıdır.

- Ahmet Ünlü kimdir?

- 30-32 yaşında. Üç kez evlendi. 'Dualarım' adlı kitabı var. Florya, Fatih ve Etiler'de eşlerinin üzerine çok sayıda gayrimenkülü bulunduğu biliniyor. Babasıyla altı şirketin ortağı... Finansman kaynaklarının kuran kursları, vaazlardan sonra toplanan altın ve dövizler, dini giysiler ve takvim satışları vs'den karşılandığı ileri sürülüyor. Parasal kaynağı babası yönetiyor.

- Yandaşları...

- Halim Şahinoğlu (kamuoyunda Türkeş'in avukatı olarak bilinir. Hocanın bürokrasi ile olan sorunlarını çözüyor), Sedat Çebi (Beykoz'da ve öteki kentlerdeki camilerin inşaat ve kurban organizasyonlarını yönetir. Aynı zamanda vakıf müdürü. Kısacası, külliyenin 'Mercümek'i' olarak tanımlanır), Ali Osman Uz (Hocanın sağ kolu, A-Gül konfeksiyonun sahibi), Tarık Tarık (Ok Çivi'nin sahibi, para trafiğini yöneten kişi olarak bilinir), Derya Ergen (Ok Çivi'nin muhasebe elemanı), Mikail Baş (Cübbeli Ahmet'in yakını), Ayhan Çeşmeci (Cübbeli'nin yakını), İsmail Şirin (1994-95 yıllarında vakfın müdürlüğünü yaptı, Yıldız Su İstanbul Bölge Bayii)

İşte Cüppeli Ahmet Hoca'nın gücü... Bu yazılanlar küçük bir bölümü... Bunları herkes bilir de, dokunamaz. Vakıflar Genel Müdürlüğü de uyur.

Demirel'i geçti

ÇAĞDAŞ Kırşehir Gazetesi'nden bir haber:

‘‘1952'de kurduğu Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin aralıksız 48 yıldır başkanlığını yürüten Mustafa Karagüllü, cumartesi günü yapılan kongrede güven tazeledi ve geçerli 789 oyun 446'sını alarak, yeniden başkanlığa seçildi. Diğer adaylar Mehmet Tunçbilek 211, Ahmet Öztürkmen de 139 oy aldı.’’

BENİM mesajıma cevap olarak yayınladığınız Sn. Em. Deniz Albay Yüksel Gürkan'ın yazısında bana haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. Aklı selim sahibi hiçkimse benim yazımda gericiliğe ve irticaya taraftar olduğuma ait bir mana çıkarmaz. Sn. Gürkan'ın benim yazımı bir defa daha okumasını tavsiye ederim.

Tayyar ALTUN-E. Albay-ANTALYA

Yazarın Tüm Yazıları