Yalçın Bayer: Cordan: Atamalar bu hafta başlıyor

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan, hiçbir okulun açılışının ertelenmeyeceğini bildirerek, ‘‘Bütün hazırlıklarımız tamamdır. Bir sorun olmadığını görüyoruz. Kayıt, kitap sorunu yok. Öğretmen sıkıntısı da çok fazla değil’’ dedi.

Dünkü yazımız üzerine arayan Cordan, öğretmen atamalarının bugüne kadar gerçekleştirilmemesini de, Devlet Memurları Sınavı'na bağladı.

‘‘487 bin öğretmenimiz var, bunun % 95'i görev başında. Sıkıntı % 5 bile değil. 25 bin yeni öğretmenin ataması DMS'nin gecikmesinden doğdu. Bizden bir sorun yok. Kazananların, tercihlerine göre gidecekleri iller kura ile belirlenecek. Öyle söylendiği gibi sözlü bir sınav yok. Atamalar 15 günde tamamlanır.

- Okulların onarımı.

- Birkaç okuldaki onarım işlerinin tamamlanamaması bir bütünü bozar mı? Bunlar eğitimin ertelenmesini gerektirmez. İstanbul'da 3 binden fazla okul var, kaçında sıkıntı olur ki?.. Eğitimin başlamasının bir hafta geciktirilmesi önerileri, özellikle turizmciler ile bazı velilerin özel isteklerinden geliyor. Ama yasaya göre, 180 işgünü eğitim vermemiz lazım. Erteleyerek okulların tatilini temmuzun sıcağına bırakamayız.

- Bağış...

- Bağış istiyoruz, yasak değil. Yanlış olan şey insanları zorlamak. Koruma ve aile birlikleri, şu noksanları yapacağım diye miktarı ilan ediyor, sonra şunlar harcandı diye gösterdiğinde mesele yok. Okul idaresinin bunda bir rolü yok. Bağış konusunda bu yıl çok ciddi bir sorun çıkmadı. Eğitimin kalitesini yükseltmek istiyorsak, veliler sadece maddi olarak değil eğitim sürecine de katkıda bulunmalıdırlar. Okul kütüphanelerini halka açıyoruz, gelsinler öğrencilere yardımda bulunsunlar, derslerine yardımcı olsunlar, gönüllü olarak.

ÖĞRENCİLERİN MALİYETİ

- Özel okullar...

- Gelişmelerini istiyoruz, ancak yüksek KDV oranlarından sorunları var. Bana göre yüksek oranda KDV alınmaması lazım, ikincisi su ve elektrik gibi girdilerin düşük tutulması gerektiğini düşünüyoruz...

- Milli Eğitim'de bir öğrencinin devlete maliyete nedir?

- Liselerde bir öğrenci ortalama yıllık 150-200, ilköğretimde ise 100 milyon liraya mal oluyor.

- Servisler...

- Bazı veliler çocuklarını, zorunlu olmadıkça uzak semtlere göndermemelidirler. Bu çocuklar servislerde fiziken perişan oluyorlar, ana-babaları da çok büyük paralar ödüyorlar. Kendi semtlerindeki okullara bu katkıyı sağlasalar daha çok verim alınacağını bilmelidirler. Zaten okullarımızın eğitim kalitesi arasında büyük fark yok. İşte servis sorununun altında sosyal çevre talebi yatıyor. Şöyle bir düşünürseniz, 'müşteri' bizim, ancak servis yönetimi bizim dışımızda. Ancak servis aracı kavgası bizi ve okulları rahatsız ediyor. Kendi aralarında sorun yaşıyorlar. Servisler Odası ile Ticaret Odası 'bu hak bizimdir' diyor, aradan da korsanlar devreye giriyor. İçişleri Bakanlığı yönetmeliğinde ise böyle bir hüküm yok. Özünde öğrenci velileri kendi inisiyatifleri ile araç temin etmelidir.

KİTAP MAFYASI

- Kitap...

- Kitaplarda bir sorun yok ama ciddi bir korsan kitap mafyası var. Okulları uyarıyoruz, kim satıyorsa bize korsancıları bildirmelidir. Bu çok ciddi bir konu, basıp dağıtanlar gasp suçunu işlemiş gibi muamele görmelidirler.

(Cordan bu arada, birkaç yıl önce sahte MEB Tebliğler Dergisi basılarak, bu dergide Talim Terbiye önerilmiş gibi korsan kitaplar önerildiğini anlatıyor. Suçüstü yaptırdıklarını ama yakalanan kişinin 'Benim haberim yok, sahte olup olmadığını bilmiyordum' diyerek işin içinden çıktığını, sonuçta imzasıyla yaptığı ihbarın maalesef ortada kaldığını söylüyor.)

Saygılıoğlu

görevde

‘‘ÇİN işi, oldu Amerikan işi’’ (19.8.2000) başlıklı yazımızda, Uzakdoğu ülkelerinden gelen ayakkabıların AB malıymış gibi gösterildiğini belirtmiştik. Gümrük Müsteşarlığı'na yeni atanan Nevzat Saygılıoğlu konuyla ilgili bir açıklama gönderdi. Açıklamaya göre, ayakkabılar, ATR Dolaşım Belgesi kapsamında olduğu için ithalatına izin verilmiş. Ayrıca, ithal edilecek bir eşyanın üzerinde menşeini gösteren bir işaret bulunması da Gümrük Mevzuatı açısından zorunlu değilmiş. Yazımızda bahsedilen Park Bravo Dış Ticaret AŞ'nin 1999'da herhangi bir ayakkabı ithalatına rastlanmamış, sadece Haydarpaşa'da tescilli 12.4.2000 tarihli gümrük giriş beyannamesinde gözüken ayakkabı ithalatı ise Brezilya menşeili imiş.

Saygılıoğlu'na gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ederken, zorlu görevinde başarılar diliyoruz.

1 trilyon

denize gömüldü

SİZE, trilyonların nasıl heba edildiğini anlatan bir yatırım öyküsü sunalım ve ardından da bir soru soralım:

Ulaştırma Bakanlığı, 1996 yılında Yalova'ya 740 metre uzunluğunda bir yat limanı yapılması kararı veriyor.

O tarihte ihale bedeli 265 milyar lira olarak açıklanıyor.

Ancak müteahhit firma, 240 metresini bitirebiliyor. Çünkü zemin balçık çıkıyor ve iş yürümüyor.

Ve sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havaalanları İnşaatları Genel Müdürlüğü (DLH), limanın yapımını durduruyor. Çünkü, balçık alanda kazık çakılması gerekiyor. Bu da inanılmaz bir maliyet getiriyor.

Peki DLH Genel Müdürü İhsan Gülay'a sormak gerekiyor:

Devletin trilyonlarının gitmesini engellediniz de, buna karşılık ne yaptınız? İnşaatın fizibilitesi, zemin etüdü var mıydı? Olayın sorumlularından hesap sorulmayacak mı? Yoksa bu da mı yapanın yanında kár kalacak?

NEYMİŞ

RP-FP'lilerin dilinden çıkıp İslami kesimin sözlüğüne yerleşen 'Haşema' ve Odema'nın hangi kelimelerin baş harflerinden türetildiğini biliyor musunuz?

Haşema: Hakiki Şeriat Mayosu...

Odema: Ortadoğu'nun En Demokratik Mayosu...

KEŞAN Koru Dağı'nda yanan 710 hektar alanın ağaçlandırılması için dört bankada hesap numarası açıldı. Keşan Orman İşletme Müdürü İsmail Budak, 'Koru Dağı Bizimdir' sloganıyla ağaçlandırma kampanyasına katkıda bulunmak isteyenlerin; Keşan Ziraat Bankası 30440-225705-4, Emlakbank 00356441, İş Bankası 397341 ve Akbank 0034712-01-0 numaralı hesaplara yardım yapabileceklerini bildirdi.

Yazarın Tüm Yazıları