Yalçın Bayer: Coğrafya hocasını YÖK çıldırttı...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Antalya'dan emekli coğrafya öğretmeni Elgin Apan, köşemizde ‘Hangisi doğru?’ (20.5.1999) başlığıyla yer alan yazısında, ‘Ekvator çevresindeki gece gündüz süresinin eşit olup olmadığını’ sormuştu...

Bu konuda üç coğrafya profesörünün farklı görüşleri olduğunu belirtmiş, ‘‘Ben öğrencilerime hangi doğruyu vereyim. Bilimde bir tek doğru olmaz mı?’’ diyerek, YÖK'e bir de ihtarname çekmişti.

Tabii cevap gelmedi.

Apan, olayın peşini bırakmadı, önce coğrafya kitaplarındaki yanlışları gerekçe göstererek, Milli Eğitim Bakanlığı'na 1 milyon lira tazminat davası açtı. Ardından da YÖK'e... YÖK'ten, ‘yanlış bilgi’ öğrettiği iddiasıyla 10 milyar maddi, 90 milyar manevi olmak üzere 100 milyar tazminat istedi.

30 yıllık öğretmen Elgin Apan şöyle diyor:

‘‘Dava konusu hataları yapan YÖK'tür. Devletimiz YÖK'ü ihtiyacı olan her konuda donatmıştır. Buna rağmen YÖK, hiç olmamış, olması da mümkün olmayan dünya bakır üretiminde ülkemize birincilik verme becerisini göstermiş, Akdeniz ikliminin hákim bitki örtüsünü bir kalemde değiştirmiştir. Kızılçamlar, maki olmuştur. Türkiye'nin bakır üretimi ile ilgili bilgileri yanlıştır. Bunun gibi birçok yanlış vardır.’’

Evet, Apan'ın bu yüzden öğretmenliği bıraktığını açıklayalım; YÖK'ten yanıt bekleyelim.

Raziye ÇITAK-ARMUTLU

Kıssadan hisse

BAKIRKÖY'den yazan Salih Zeki Kapıdağ, beyin, omirilik ve sinir uzmanı bir cerrahtan söz ediyor:

‘‘Dr. Ahmet Çadırcı Irak Türkmenlerinden olup, onların önderlerindendir. Mütevazı kişiliği ile hastalarının gönlünde taht kurmuştur. Hatta Turgut Özal tarafından Kral Fahd'ı tedavi için S. Arabistan'a gönderilmiştir.

Sevgili doktorumuz Çadırcı geçenlerde saunaya gider; ayağı kayıp düşünce kalça kemiği kırılır. Bir gün sonra da Metropolitan FN'de ameliyat olur. Ayıldığında Dr. Çadırcı'nın yanaklarından gözyaşları süzülür. Yakınları acısı var zannederek; 'Çok mu ağrın var?' diye sorarlar.

Onlara, 'Hayır yarın ameliyat edeceğim küçük bir hastam vardı. Onu düşünüyorum. Çünkü bana güveniyordu. Üstelik de yoksuldu' diye yanıt verir. Neyse, doktorumuz yakınlarını devreye sokarak bu ameliyatı yaptırır.

Beni de tedavi edecekti ama onun saygınlığı karşısında kendisine ancak 'geçmiş olsun' diyebiliyorum. Böyle değerli insanların hálá var olduğunu köşenizden duyurmak istedim.’’

2. maaşı lütfen kestirmeyin

SSK'dan 60 milyon lira emekli aylığı alıyorum. Babamdan dolayı Emekli Sandığı'ndan ayda 65 milyon lira yetim aylığı alıyorum. Bunlarla geçinmek zorundayım. Hiç evlenmedim; başka gelirim de yok. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile Emekli Sandığı aylığım kesilmek isteniyor. Batan banka sahiplerine trilyonlar dağıtılırken, üç kuruşluk aylığımıza göz dikilmesini kınıyorum. Bu yasa hükmünün Meclis'te değiştirilmesi için milletvekillerini göreve davet ediyorum.

M.Y- ANKARA

Evliya Çelebi ne derdi?

YALOVA'nın Armutlu ilçesinde çok üzücü şekilde doğa katlediliyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsettiği Marmara'nın belki son doğal SİT alanı, nasıl olduğu anlaşılmadan FP'li Belediye Başkanı tarafından İhlas Holding'e peşkeş çekildi. İmar izni olmayan yerlere imar verildi, onlarca zeytin ağacı katledildi. Bunlar da yetmedi, doğa katliamı devam ediyor. Sıfır denize 10 kat izni verildi. Yasada 10 kata izin var mı çevreciler? Tapuda ne gösterildi, neler döndü bilemiyoruz.

Lütfen feryadımıza kulak verin, bu memleket bu kadar mı sahipsiz?

BU CAMİ EĞRİ... Kayseri, Yahyalı'daki merkez camisine girmeden önce minarenin eğri olduğu dikkatimi çekti. Defalarca baktım, aynı eğriliği gördüm. Durumu Yahyalı Kaymakamlığı'na bildirdim. Yerine bakan vekili, çok nazik bir şekilde gereğinin yapılacağını söyledi; ama aradan bir hafta geçmesine rağmen herhangi bir faaliyet göremedim. Yoksa birkaç kişinin ölümünden sonra mı eğri minareye gerekeni yapacaklar? Ali GÜRHAN-KAYSERİ



Yazarın Tüm Yazıları