Yalçın Bayer: Çabuk ve hızlıyız

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

‘Derpremzedeler için açılan ihaleler nasıl gidiyor? Müteahhitlerden çok yakınmalar geliyor, partizanlık yapılıyor’ diye soruyoruz Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'a...

‘‘Hiçbir sıkıntımız yok, kurduğumuz bir sistem var, yürüyor. Gizli kapaklı işimiz yoktur’’ diyor, müteahhitlerle pek muhatap olmak istemediğini söylüyor.

Aydın'a çeşitli sorular yöneltiyoruz. Şimdiye kadar prefabrike konutların yerleştirileceği 40 alanda su, kanal gibi altyapı ihalelerinin yapıldığını, bunların 10 güne kadar tamamlanacağını bildiriyor.

Bu ihalelere İller Bankası'nın tecrübeli müteahhitleri çağrılmamış... Hatta Hakkarili ve Bitlisli müteahhitler getirilmiş deniliyor. İller Bankası'na getirdiğiniz Hataylı İrfan Önal kimdir?

- Çevre Bakanlığı'nda genel müdür yardımcısıydı. Ahlakına ve dürüstlüğüne kefil olurum. Bakanlıkta eski alışkanlıkların, diyalogların sürdürülmesini istemiyorum. Laubali ilişkilerden bürokratların çıkmasını istiyorum. Müteahhitler aradıklarında karşılarına çıkmayacaksın talimatını verince bu yakınların çıkması doğaldır. Ama isteyen bana gelebilir, zaten bakanlığımız ‘Mevlana Tekkesi’ oldu...

HEMEN BECERİKSİZ DEMEYİN

10.5 trilyonluk altyapı ihalesine katılan 'seçilmiş' firmalardan yüzde 10 komisyon alındığı iddiası var.

- Bizim bakanlıklarımızda böyle şey olmaz. Bu konuda korkunç duyarlıyız.

Ya ihalelerin MHP'lilere verildiği iddiası...

- Biz partizanlığa karşıyız; bunları söyleye söyleye iktidara geldik. Hakkarili, Bitlisli müteahhitler iddiasını inceleyeceğim. KHK ile bakanlığıma yetki verildi; işleri istediğime verirdim, kullanmadım. İhale açtım. Amacımız işlerin çabuk ve hızlı olmasıdır. Bu işlerin 15 günde bitmesi gerekiyor. Bitirilmezse o zaman 'bunlar beceriksiz' diyebilirsiniz.

Başka yeni ihaleler ne zaman?

- Bugün (dün) Karayolları'nın enkaz kaldırma ihalesi var. Davetiye usulü ile 54 firma çağırdım. Depremden sonra bozulan yolların onarımı için, bölgede iş makinesi bulunan 3 ana firma ve bunların altındaki onlarca taşerona işi verdik. Karayolları 3.5 trilyon harcadı ama 50 km'lik onarımı 10 günde yaptık. Bu büyük bir başarıdır.

‘BANA SELAM YOLLUYOR’

Müteahhit Ekrem Ekşi, ‘Deprem bölgesinde yaptığım hiçbir binanın duvarı değil, camı bile çatlamadı. Düzgün çalışır, vergimi veririm. Bizler neden çağrılmadık’ diye sormuştu köşemizden...

- O selam yolluyor bana. Önümüzdeki günlerde daimi konutların ihalesi var, katılabilir. Prefabrik ihalesini biliyorsunuz, Hürriyet'te de duyurduk, Türkiye çalkalandı. Ne oldu; 75 firma katıldı, ama hiçbir usulsüzlük olmadı.

Prefabrik konutlarda ısrar etmeniz, yeşil ve ormanlık alanların tahribi anlamına geliyor; çevre daha da kirlenecek deniliyor.

- Kimse endişe etmesin. İlk önce depremzedeler ne olacak diye düşünün. Tartışılması gereken konu da bu. Prefabrike alanlarında bitki örtüsünü dağıtmadık, tek ağaç kesmedik. Bu projeler, masa başında değil, sahadaki araştırmalarla yapıldı. Korkunç derecede park alanı bıraktık.

Enkazı kaldırıyorsunuz da bir ‘Deprem Anıtı’ oluşturmayı düşünmüyor musunuz, ibret için...

- Söz veriyorum; anıtlaştıracağım. Depremde ölenlerin isimlerini buraya yazacağım. Nerede olacağı konusunda yer arıyoruz.

‘KÖRFEZ GEÇİŞİ’ İNCELEMEDE

Ünlü Körfez geçiş ihalesi yürüyecek mi?

- Cumhurbaşkanımız bu projeye çok önem vermektedir. İstanbul-İzmir bağlantısının önemli bir ayağı körfez geçişidir. Tabii ki bu durumdan sonra projeyi yeniden inceleyeceğiz. Zemin etütlerinin yeniden yapılması, sağlam ve takviye edici unsurların gözden geçirilmesi gerekiyor. Biliyorsunuz bu projeyi, 1. konsorsiyum, yani İngiliz ve Japon ortaklarıyla ENKA almıştı. Ancak henüz sözleşme yapılmadı. Nedeni; tahkimdir... İhale öncesi ve sonrası şartlar değişti. Bu durumda 2 ve 3. konsorsiyumlar itiraz edebilir. Bu durumda yeni hukuki şartlar ortaya çıktı. Bunlar incelenecektir.

Ceylankent depremzedeleri

CEYLANKENT Depremzede Platformu'ndan: Yüzlerce ailenin ocağı söndü. ‘Takdiri ilahi’ denip, meselenin üstü örtülüp, siyasi ilişkileri olan müteahhitler cezalandırılmayacaklar mı? Yalova Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve davet ediyoruz. Ceylankent'te çöken binaların yapımı sırasında denetim ve kontrol vazifelerini yapmayan tüm görevliler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Yasalar önünde mutlaka hesap soracağız. Umudumuz, iç hukuk yollarının siyasetin gölgesinde kalmadan ivedi olarak suçluların cezalandırılmasıdır. Siyasetçilere sesleniyoruz: Ölümlere neden olan namussuz müteahhitlere sahip çıkmayınız. İrtibat için: e mail: ceylankent a hotmail. com; web: http://www. angelfire. com/ct2/ceylankent))

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Bu parlamentoda 40 tane şeyh var. Aksini ispat etsinler. İki elimin parmakları arasına sığışacak kadar parti ağası var.’’

(Tarihçi Cemal Kutay)

Müslüman metalciler

BEN tercihini ‘metal müzik’ten yana kullanmış, Müslüman bir gencim. Fakat bir süredir Star ve Posta gibi gazetelerin yayınladığı ‘Metal müzik satanist müziğidir’ haberlerinden ciddi derecede sıkılmaya başladım. Bu kadar aptalca bir şey olamaz... Bu müziği yapan satanist gruplar var ve bu adamlar öyle olduklarını da gizlemiyorlar zaten... Fakat Hıristiyan ve hatta Müslüman gruplar da var. Ne yani, şimdi ben metal müzik dinliyorum diye satanist bir grup sapıkla aynı kefeye mi konacağım? Hiç zannetmiyorum. İnsanlar sevdikleri grubun tişörtlerini giyemez oldular; polis nezarete atar korkusundan... Gazetenizden arkadaşınız Kanat Atkaya'dan bu olayların üzerine gitmesini istiyorum.

Posta Gazetesi'nin Black Sabbath ve Led Zeppelin dinleyenlerin satanist olduklarını ileri sürmesi yanlış... Aziz Nesin bu ülkenin yüzde 60'ının salak olduğunu söylerken yanılmamış... Medyanın yüzde 90'ı bu olaya yanlış bakıyor. Hürriyet ve onun gibi dürüst, ilkeli gazeteler biraz olsun halkı aydınlatabiliyor, bunlara teşekkürler.

Tarık APAK-İSTANBUL

ACİL İHTİYAÇ... İNSAN Kaynakları Geliştirme Vakfı yardım gönüllüleri olarak, bir hafta boyunca buradaki ağır koşullara dayanarak çalışabilecek gönüllüler ile 6 bin kişi için çadır ve battaniye, uyku tulumu, çocuk bezi, maması, iç çamaşırı ve giysisi, kuru gıda, çay çeker, sıvı yağ, içilebilir su, süt, çocuklar için oyuncak, biberon, emzik, ıslak mendil, her türlü temizlik malzemesi, yetişkin iç çamaşırı ve bayan pedine (yetişkin giysisi hariç) ihtiyacımız vardır. Yer: Gölcük Kız Meslek Lisesi arka bahçesi; Tel: 0262-413 13 23, Fikret Gökşen: 0532-761 00 07, Sema Uzun: 0212-293 16 75.

SAYIN Osman Durmuş, son olarak ‘‘Beni Marksistler yıprattı’’ diyerek hepimizi, depremzedeleri ve medyayı ‘Marksist’ ilan etti. O zaman yabancı basın da Marksist! Bakınız Sayın Sağlık Bakanım, eğer bir yıpranma söz konusu ise ortada yıpranan ve yıpratılanlar var ise şunu unutmayın ki siz bizi yıprattınız, hem de zoru başararak. Hem madden, hem de manen yıprattınız bizi!

Nilüfer AYDEMİR-İSTANBUL

MEB, deprem bölgesindeki okulların açılması için çaba gösterirken Ankara'nın içindeki derslerin boş geçtiğinden acaba haberi var mı? Oğlum Noterler Birliği tarafından yaptırılan ve MEB'ye devredilen gerçekten mükemmel bir okulda okuyor. Ama dersler hálá boş geçiyor. Öğretmen atamalarının ne zaman tamamlanacağı konusunda bilgi sahibi olamıyoruz.

A. Gökhan SUNGUR-ANKARA



Yazarın Tüm Yazıları