Yalçın Bayer: Bir milletvekili: Altınbaş üç yıldır biliniyordu

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bazı mali müşavirler, yolsuzluk ve usulsüzlüğe çanak tutuyorlar

GAZİANTEP'ten bir işadamı uyarıyor: ‘‘Valileri, gümrükçüleri, defterdarları yazıyorsunuz da, yeminli mali müşaviri, vergi dairesi müdürleri, gümrük komisyoncularını niye gözardı ediyorsunuz?

Altınbaş'ın muhasebe defterlerine imza atan yeminli mali müşavirler nerede? Bunları kabul eden vergi dairesi müdürlerine hiçbir şey söylenmeyecek mi? Hepsini tenzih ederim ama Türkiye'de bir mali müşavir vakası vardır. Gümrük komisyonculuğuyla aynı durumdadır.’’

Peki Altınbaş ve bu ticareti yapan diğer tüccarlardan kaçak mazot, makine yağı, şeker, muz alanlar da ortaya çıkartılmayacak mıdır?

* * *

İSTANBUL'daki bir Nizipli, Yasin Altınbaş'ı tanıdığını ancak son aylarda bir tedirginlik içinde bulunduğunu, zaman zaman Gaziantep'ten Ankara'ya giderek bazı siyasilerle görüştüğünü belirterek, ‘‘Bazı evrakların kaçırıldığını duyuyorduk. Bazı işlemlerini de bu arada düzeltmişler. Soruşturmada bu hususlar dikkate alınmalıdır’’ dedi.

* * *

Hazine'den sorumlu Recep Önal, ‘‘Bana ihbar gelmedi’’ diyor.

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Prof. Tunca Toskay'a da sorulsa aynı yanıtı verecektir.

Halbuki bildiğimiz kadarıyla ihbarlar aşağıdaki kurumlara yapılmıştı:

Başbakanlık, ilgili Devlet Bakanlıkları, Gümrük, Maliye, İçişleri, Dışişleri, Tarım Bakanlıkları, MGK Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları, Gelirler Genel Müdürlüğü, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı...

Ayrıca Mersin'deki bazı muz ihracatçıları da birçok kez kendi ağızlarından aynı kurumlara göndermişlerdi.

Mersin Valisi Şenol Engin, TIR'ların uluslararası belgesi olmadığını tespit etmişti.

Bu ihbarlar nasıl ciddiye alınmaz?

* * *

‘‘Geçmiş dönemdeki milletvekillerine bir sorsanız, kaç milletvekilinin gümrük kaçakçılığını kaç kez bakana, kaç kez Dış Ticaret'e, Hazine'ye anlattığını öğrenirsin.’’

Bunları söyleyen bir milletvekili...

- Geçmişte de biliniyordu yani...

- Hem de üç yıl öncesine kadar. Bu pislikleri kimse dikkate almadı, kulak arkası edildi. Pislikten bütün kurumların haberi var.

- Siz anlattınız mı?

- Hem de geçen Mesut Yılmaz ve Ecevit hükümetlerinin İçişleri Bakanlarına...

- Bu umursamazlığa ne denir?

- Savsaklama... Birilerini kollama koruma...

Şimdi bu milletvekillerinin açık yüreklilikle ortaya çıkıp bu rezilliği kamuoyuna anlatmaları görevleri değil mi?

Bekleyelim.

Sınır ticareti değil kaçakçılık

EYÜP Aşık, Çaykur'un sınır ticareti nedeniyle mağdur olduğunu söylüyor.

Dün yazdığımız gibi... Türkiye'ye silah satan Polonya kökenli Selco firmasına döviz karşılığı çay ve tütün verilmişti. Firma, bu çayları uzun süre Çaykur'dan çekmedi, bir bölümünü de Yasin Altınbaş'a ihraç edilmek üzere vermişti...

İddiaya göre, Altınbaş çayın bir bölümünü Suriye'ye satmış gibi göstererek, yabancı çayla harmanlayarak iç piyasaya sürdü.

Aşık, Tekel'den sorumlu Devlet Bakanlığı sırasında Çaykur stoklarını eritmek için büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, ‘‘Bu tür olaylar sınır ticareti değil, kaçakçılıktı. Hazine'yi, Dış Ticaret'i uyardım, Mersin ve Gaziantep Valileri'ne yazılar yazdım. Sınır ticaretinin amacı, komşu ülkede üretilen bir malın sadece o komşu ilde tüketilmesidir. Ama adam Suriye'ye götürüyor, serbest bölgeden yeniden getirip sizin çayınızı size içirtiyor.’’

- İşte gümrük vurgunu böyle yapılıyor.

- Hukuken mani olamıyorsun, sınır ticareti adı altında kabul ediyorsun. Bunun kontrolü valilerin ve gümrüğün denetiminde ama kontrol edilemiyor. Seylan'dan KKTC'ye çay geliyor, sınır ticaretiyle Türkiye'ye giriyor. Kıbrıs'ı uyarıyorsun, bu 'serbest ticaret' değil mi diyorlar?

- Fiyat...

- Önemli boyutu budur. Bizdeki çay 4 dolardır, yurtdışında da bir dolar...

- Güneydoğu hep kaçak çay içiyor.

- Türkiye'de Çaykur yılda 105 bin ton çay satıyor... Demek ki kişi başına 1.5 kilo falan geliyor. Gaziantep'e gelindiğinde kişi başına 250 gram düşüyor. Aradaki fark kaçak... GAP çayı çıkarttık, sevsinler diye düşük fiyattan gene olmadı.

Tantan ve ekibine teşekkür yağıyor

Artık sesimizi yükseltelim

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan ve Kaçakçılık Daire Başkanı Emin Aslan'a teşekkür yağıyor telefon, e-mail ve fakslardan...

Aracılığımızla olayın tüm gerçekliği ile ortaya çıkarılması nedeniyle bu kutlamanın köşemizde yer almasını isteyen okurlarımız da bulunuyor.

Arada bize de pay çıkaranlara biz de gazetecilik görevimizi yaptığımızı iletmek istiyoruz.

İçeriklerinin aynı olması nedeniyle iki mesajı kısaca sunuyoruz:

Devletimiz bu tür kaçakçı ve kanunsuz işler yapanlardan temizlenecektir. Yılmasınlar. Allah yardımcıları olsun.

H.N.-İSTANBUL

Bizler bu ülkede hep çoğunluktaydık. Ancak maalesef meydanı hırsızlara, uğursuzlara, namussuzlara bırakmıştık. Artık sesimizi yükseltelim. Vurgunculara dur demenin zamanı geldi. Herkes şunu bilmeli ki bundan sonra hırsızlar, vurguncular korkmalı bu ülkede... Bu ülkeye borcumuzu ne yaparsak yapalım ödeyemeyiz. Çocuklarımıza temiz bir ülke bırakalım hiç olmazsa... Bu işin peşinde koşanlara madalyalı teşekkürler.

M.S.KESKİN

'Kara para'

GÜNEYDOĞU sınırlarındaki kaçakçılık olayı ortaya çıkarken Ankara'da İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir yasa tasarısı çalışması sürüyor.

Kara para...

Ord. Prof. Sulhi Dönmezer'in başkanlığındaki ceza hukukçuları hükümete bilgi veriyorlar.

Tasarıyı İçişleri Bakanlığı Meclis'e sunacak.

Artık kara para ile mücadele daha etkin yapılabilecek.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Gaziantepliler'i ne kadar tanıyorsam, onu da -Yasin Altınbaş- bir Gaziantepli kadar tanıyorum.’’

(ANAP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Mustafa Taşar)

Yazarın Tüm Yazıları