Yalçın Bayer: Başkentte ince hesaplar

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Önceki gece saat 23.00'lerde Meclis'teki sosyal güvenlik yasa tasarısı görüşmelerini liderlerden sadece Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller, gruplarının başında izliyorlar. ANAP'a ait bir bakanlığın tasarısını Yılmaz'ın izlemesi doğal da Çiller'in o saate kadar Meclis'te kalması pek olağan değil. Korku dağları bekliyor da ondan mı acaba?

Tasarıdaki 58-60 yaş düzenlemesini protesto eden DYP'liler, salonu terk ediyor. Nevzat Ercan, ‘‘Sizler, mali milat gibi bundan da pişman olacaksınız’’ diyor.

Kuliste, yanında olan 15 kadar milletvekili ile bir süre oturan Çiller, daha sonra Meclis'i terk ediyor. Görev tamamlanmıştır.

Direnişin nasıl olsa sonucu yok; yeter ki Meclis ekranlarından kamuoyu görsün. FP'liler de aynı durumda; onlar ‘‘Emeğin alın terinin’’ yeni savunucusu! Halbuki bu tasarıyı daha önce nasıl da savunmuşlardı.

Sendikacılar da sokağa selam veriyor; kongreleri öncesinde.

Yüzlerce sözlü ve yazılı soru içinde SSK üyesi, emeklisi, dulu, yetiminin endişe duydukları ciddi konular da var. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, takdiren ‘‘Yazılı cevaplayacağım’’ diye geçiştiriyor engellemeleri... Oturumu yöneten Murat Sökmenoğlu, karşı önergeleri oylatıyor:

‘‘Kabul edenler, etmeyenler; reddedilmiştir efendim.’’

ANAP Milletvekili Süha Özkan, muhalefeti ‘‘Bir hakkın suiistimalini kanun himaye etmez. Ama içtüzük hükümlerine göre bu hakkın suiistimali oluyor’’ diye eleştiriyor.

DSP'li Rıdvan Budak uzlaşma istiyor:

‘‘Uzlaşmanın ilk adımı tasarının bu haliyle yasalaşması durdurularak; iş güvencesi, devlet katkısı, kazanılmış hakların korunması gibi talepleri kapsayan bir düzenleme yapılması ile olur.’’

Ecevit, ANAP'ın 'olgunlaşması' için yeni döneme bırakılmasını istediği pişmanlık ve kısmi af tasarısını gündeme aldırıverdi, Bahçeli ile birlikte.

Hükümet sevabı ve günahı ile bildiği yolda yürüyor.

* * *

Milletvekilleri suskun ve moralsiz. Feyzi Hepşenkal, bu tabloyu çok güzel anlatmış:‘‘İki dudak arasında 550 tutsak!’’

Beş liderin talimatları karşısında tümünün boynu büyük. DSP'de Hüsamettin Özkan, tahkime karşı çıkan milletvekillerinin sayısını hálá araştırıyor.

DYP'ye gelelim... Adana'dan seçimlerde bir adaydan alınan 2.5 milyon dolar 'peştamallık'la ilgili olarak DYP'nin 'Parsadan'ı veya 'Parsadanları' kim diye sorduk; tıs yok.

Muhalefet cephesinin güçlü bir ismi, ‘‘Biz bunların kimler olduğunu biliyoruz da, şimdi hesabımız başka, önce Çiller'i devirmemiz lazım’’ diyor. Arkadaşımız Hakan Akpınar'ın dünkü ‘‘Yılmaz, Çiller'in gitmesini istemiyor’’ haberinin içinde her şeyin saklı olduğunu söylüyor.

AKKAN VE SÖNMEZ SIRRI

Konunun püf noktasını şöyle anlatıyor:

‘‘Bilindiği gibi, Genel İdare Kurulu kitlendiğinden muhalefet, olağanüstü kongre kararı alamıyor. Çiller'in oyu dahil taraflar 19-19 olarak ayrıştı. GİK üyesi, eski Edirne Milletvekili Ümran Akkan'a 'Gel bu partiyi kurtaralım' deniliyor, ama doğruyu göremiyor. Çünkü, Edirne'deki TV'sine, Refaiddin Şahin'in Emlakbank'a baktığı dönemde, Ufuk Söylemez'in talimatıyla her hafta 400 milyon liralık reklam verildi. Bu nedenle Çiller'e borçlu... Diğer bir isim eski Bursa Milletvekili Ali Osman Sönmez... Ankara'ya bir gelse, doğruyu görecek. Ama oğlu Celal Sönmez, ANAP'lıların büyük baskısı altında; babasını Ankara'ya göndermemesi için baskı altında...’’

‘‘Neden’’ derken ‘‘Cumhurbaşkanı seçimine giderken Mesut Yılmaz, DYP'nin başına yeni bir ismin gelmesini istemez. Açıkçası, hem Çiller'in düşürülmesini istemiyor, hem de Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Onun için zor bir süreç başlıyor.’’

ANAP'ı tedirgin edecek bir şey daha söylüyor:

‘‘Çiller'i yıktığımızda, parlamento dışından belirlediğimiz adayımız var. Bunu da dört kişi biliyor. Süleyman Demirel'in de, AP'nin başına dışardan geldiği unutulmamalıdır.’’

* * *

Kulislerde, tahkimden sonra önümüzdeki aylarda yeni bir Anayasa değişikliğinin gündeme geleceği konuşuluyor. Bunlar; Mayıs 2000'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde görev süresini uzatma veya üniversite mezunu olma koşulunu kaldıran değişiklikler olabilir mi?

Buna ilişkin şu sorular akla geliyor:

- Demirel yeniden aday olacak mı?

- Bu göreve talip olmadığı bilinen Ecevit, Prof. Hikmet Sami Türk'ü mü önerecek?

Türkiye, 2000'lere yeni siyasi değişimlere gebe olarak girecek.



Yazarın Tüm Yazıları