Yalanlama makinesi

Fenerbahce.org’un kuruluşundan bu yana “kulüpten haberler” başlığı altına tam 3 bin 959 haber eklenmiş.

Haberin Devamı

Gazanfer Özcan ve Savaş Dinçel gibi isimlerin vefatlarından sonra yayınlanan başsağlığı haberlerinden, toplumsal konulardaki önemli bilgilere kadar yer yer çok duyarlı bir duruşu var sitenin. Fakat yayınlanan 3 bin 959 haberin yaklaşık 760 tanesi sadece “yalanlama”.
Her sayfada 3 yalanlama
Ufak bir hesaplama yaparsak, sitenin haberler bölümünde bir sayfada toplam 15 başlık oluyor. 3 bin 959 haberin 760’ı sadece yalanlamadan ibaret ise, 15 haberde yani görüntülenen her sayfada yaklaşık 3 yalanlama haberi vardır... Bir nevi yalan makinası.
Bunların pek çoğu doğal olarak transfer haberlerine ilişkin. Bir yanda transfer dönemlerinin hayal gücü yüksek başlıkları diğer yanda önce yalanlanıp sonra transfer edilen futbolcular. İki taraf da doğru bilgi vermiyor gibi...
Fenerbahçe Kulübü’nün bu “savunma” politikasını bir yere kadar haklı bulabiliriz. Ronaldo, Totti, Ronaldinho hatta İbrahimoviç bile Fenerbahçe gündemine girdi bir aralar, gazetelere bakarsak.
Bir de yıllardır transferi bir türlü bitmeyenler var; Zigiç, Alfonso Alves, bir aralar Davids, Luis Fabiano, Kanoute gibi...
Sitenin ters köşe yaptıkları ise; “Kezman gitmeyecek” haberinden 12 gün sonra yine aynı sayfalarda “Kezman için Paris Saint Germain’le anlaşıldı” yazıyor. Mehmet Topuz transferi defalarca yalanlanmış.
Zico döneminde yaşanan ve kriz yaratan, “başkanın soyunma odasına inme” olayı yalanlanmış.
16 Nisan 2008’de “Can Arat kulübümüzün genç sporcularından biridir ve kesinlikle satışı düşünülmemektedir” yazıyor.
30 Nisan 2008’de “Kimseyi Göndermiyoruz” başlıklı haberde Maldonado, İlhan Parlak ve yine Kezman.
Topuz’u hep yalanladılar
5 Haziran 2009’da transferi duyurulan Mehmet Topuz için 29 Haziran, 16 Mayıs ve 15 Mayıs başta olmak üzere 2008 yılında defalarca yalanlama çıkmış.
12 Ocak 2008, bu kez Emre Belözoğlu... 30 Nisan 2008’de ise “Maldonado, Gürhan, Kemal, Can ve Kezman”ın gönderilip “Mehmet Topuz”un transfer edileceği haberleri yalanlanmış.
Ve yine geçmişte Ortega, Tümer, Roberto Carlos, Daum ve Anelka gibi isimlerle ilgili “ilgimiz yoktur” diyerek basını çok ağır ifadelerle suçlayan site, birkaç gün sonrasında bu futbolcuların transferlerini haber vermişti.

Haberin Devamı

Manchester United yalanlamaz, çünkü...

Haberin Devamı

FENERBAHÇE’nin bu medya yaklaşımı tamamen kurumsal bir tercihtir. Saygı duyarız ya da duymayız. Ama hiçbir büyük kulübün internet sitesinde bu tarz haberlere rastlayamazsınız.
Bunun sebebi ise, Manchester United’ın internet sitesinde belirtilmiş. Haberler kısmına girip, transfer spekülasyonları sekmesine tıklarsanız önünüze bir sürü “falanca Manchester’da” tarzı haber geliyor.
Ve bu haberlerde kulübün hiçbir yorumu, katkısı ya da düzeltmesi yok.
“Biz yorum yapmayız”
Çıkan haber bire bir konulmuş ve altına, özlü söz tarzı tek bir cümle yazmış United;
“Manchester United, transfer spekülasyonları hakkında yorum yapmama politikasını benimser.”
Çünkü büyük kulüplerin adı daha çok kişiyle anılır ve bugün yalanladığını yarın alırsa tutarsız olur.
Borsaya girmiş, halka açılmış birer holding olan kulüpler bu tür riskleri almaz.
Eğer alırsa da, Fenerbahçe Kulübü gibi “kendi futbolcusu tarafından kandırılır” ve herkese bir güven şoku yaşatır. İnsanlar da artık kendi oyuncusunun aldattığı bir siteye değil de başka kaynaklara daha çok inanmaya başlar.
Çünkü büyük bir marka için bundan daha kötüsü olamaz. Ve markaları büyüten de ne ekonomi ne de manipülasyon gücüdür.
Yalnız ve yalnız onlara duyulan güvendir.

Yazarın Tüm Yazıları