Yakıt hücresi teknolojisiyle çalışan yolcu uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Yakıt hücresi teknolojisiyle çalışan yolcu uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 19:13

Almanya’nın Stuttgart kentinde yakıt hücresi teknolojisiyle çalışan dünyanın ilk yolcu uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından geleceğin temiz, sessiz ve enerji tasarruflu uçaklarının prtototipi olarak geliştirilen Hybrid yolcu uçağı HY4, şimdilik dört kişilik. İlk test uçuşunu gerçekleştiren uçak, 10 dakika havada kaldı. Bir hidrojen deposu, düşük sıcaklıkta hidrojen yakıt hücresi ve bir yüksek kapasiteli bataryadan oluştuğu belirtilen sistemin çevreye bıraktığı tek atık su.

Elektrikli uçan taksiler Zeit Online’ın bildirdiğine göre, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi uzmanları söz konusu uçakların ilk etapta Almanya ve Avrupa’da kısa mesafeli bölgesel uçuşlarda hava taksi olarak kullanılabileceği görüşünde.

Uçağın uzun mesafeli uçuşlar ve yolcu uçağı olarak kullanılabilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtilirken, bunun zaman alabileceği kaydedildi. DLR uzmanları, önümüzdeki 25 yıl içerisinde ortalama 40 yolcu kapasiteli hybrid uçakları bin kilometre mesafeye kadar uçurmayı planlıyor.

Haberin Devamı

UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

Kanat açıklığı 21 metre 36 santim olan HY4 uçağının uzunluğu 7,40 metre. Şimdilik dört kişilik olan HY4 uçağının motor gücü 80 kilowatt. Saatte ortalama 165 kilometre hıza ulaşabilen uçak hız, uçuş yüksekliği ve yüküne bağlı olarak 750 ile bin 500 kilometreye kadar uçabiliyor. Uçağın toplam ağırlığı ise bin 500 kilogram.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!