Yakamozlar gülümsüyor

Güncelleme Tarihi:

Yakamozlar gülümsüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2005 00:00

Çoğunlukla sonbahar gecelerinde denizin üzerindeki ışık oyunlarına bakıp da hayran olmayan var mıdır? Yakamozların bir tür bakteri olduklarını öğrenince ne kadar şaşırmıştım!Üstelik yakamoz bir ışık yansıtıcısı değil, ışık kaynağı. İçindeki bir madde ışık üretiyor. Mehtapsız gecelerde de balıkçıların pusulası... Nasıl mı? Böyle gecelerde balıklar deniz yüzeyine yakın yüzerler. Deniz sularında yaptıkları titreşimler yakamozları gösterir, bu da yakamozun parladığı yerde balıklar var, demektir. İstanbul Boğazı’nda kılıç balığı sadece yakamozlu gecelerde avlanırmış... Yakamozlar dalgaların arasından yine bize gülümsüyor, ama boğazda kılıç balığı var mı hala? İnce noktalarDomates soslarına değişik bir tat ve koku vermek isterseniz, sosa biraz hardal ve toz şeker katın.Acılı Adana kebabı8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 kg yağsız kıyma1 tatlı kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı pul biber1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuzGarnitür için4 adet orta boy kuru soğan 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı sumak, tuz 1 demet ince kıyılmış maydanoz 2 adet limonun suyu Kasapta 2-3 kez çektirip macun kıvamına getirdiğiniz kıymayı, biber salçası, pul biber, tuz ve karabiberi derin bir kapta uoğurun. Kıymayı yuvarlayın.. top şeklindeki kıymayı tezgahın üzerine 15-20 kez vurun. Kıymadan, elinizi arada suya batırarak portakaldan küçük parçalar koparın. Sol elinizle yassı şişi tutup kıymayı sağ elinizle yassılaştırarak şişe geçirin. Bütün köfte harcını şişlere geçirip kömür ateşinde her tarafları kızarana kadar pişirin. Son olarak, garnitürü hazırlamak için; soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Pul biber, tuz, sumak, incecik kıyılmış maydanoz ve limon suyunu karıştırın. Domates ve yeşil biberi de ızgarada pişirdikten sonra, Adana kebabını, soğan salatası, ızgara domates ve biberle beraber servise sunun. Kapaklı bulgur pilavı6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pilavlık bulgur2 adet orta boy dolmalık kabak2 adet orta boy domates4 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım demet maydanozYarım demet dereotu1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, kabakların kabuklarını soyun ya da kazıyın. Önce uzunlamasına, sonra enlemesine kibrit çöpü formunda doğrayın. Öte yandan, zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp üzerine kabakları aktararak 3-4 dakika kavurun. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri, karabiber ve tuzu ilave edip 1-2 dakika karıştırın. İyice yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve 2 bardak suyu da eklediketn sonra orta ısılı ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ccaktan alıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu da üzzrine aktararak tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra, üzerini kiraz domateslerle süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!