"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yakamozlar gülümsüyor

Çoğunlukla sonbahar gecelerinde denizin üzerindeki ışık oyunlarına bakıp da hayran olmayan var mıdır? Yakamozların bir tür bakteri olduklarını öğrenince ne kadar şaşırmıştım!

Üstelik yakamoz bir ışık yansıtıcısı değil, ışık kaynağı. İçindeki bir madde ışık üretiyor. Mehtapsız gecelerde de balıkçıların pusulası... Nasıl mı? Böyle gecelerde balıklar deniz yüzeyine yakın yüzerler.

Deniz sularında yaptıkları titreşimler yakamozları gösterir, bu da yakamozun parladığı yerde balıklar var, demektir. İstanbul Boğazı’nda kılıç balığı sadece yakamozlu gecelerde avlanırmış... Yakamozlar dalgaların arasından yine bize gülümsüyor, ama boğazda kılıç balığı var mı hala?

İnce noktalar

Domates soslarına değişik bir tat ve koku vermek isterseniz, sosa biraz hardal ve toz şeker katın.

Acılı Adana kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 kg yağsız kıyma

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

Garnitür için

4 adet orta boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 tatlı kaşığı sumak, tuz

1 demet ince kıyılmış maydanoz

2 adet limonun suyu

Kasapta 2-3 kez çektirip macun kıvamına getirdiğiniz kıymayı, biber salçası, pul biber, tuz ve karabiberi derin bir kapta uoğurun. Kıymayı yuvarlayın.. top şeklindeki kıymayı tezgahın üzerine 15-20 kez vurun. Kıymadan, elinizi arada suya batırarak portakaldan küçük parçalar koparın. Sol elinizle yassı şişi tutup kıymayı sağ elinizle yassılaştırarak şişe geçirin. Bütün köfte harcını şişlere geçirip kömür ateşinde her tarafları kızarana kadar pişirin. Son olarak, garnitürü hazırlamak için; soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Pul biber, tuz, sumak, incecik kıyılmış maydanoz ve limon suyunu karıştırın. Domates ve yeşil biberi de ızgarada pişirdikten sonra, Adana kebabını, soğan salatası, ızgara domates ve biberle beraber servise sunun.

Kapaklı bulgur pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pilavlık bulgur

2 adet orta boy dolmalık kabak

2 adet orta boy domates

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Öncelikle, kabakların kabuklarını soyun ya da kazıyın. Önce uzunlamasına, sonra enlemesine kibrit çöpü formunda doğrayın. Öte yandan, zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp üzerine kabakları aktararak 3-4 dakika kavurun. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri, karabiber ve tuzu ilave edip 1-2 dakika karıştırın. İyice yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve 2 bardak suyu da eklediketn sonra orta ısılı ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ccaktan alıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu da üzzrine aktararak tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra, üzerini kiraz domateslerle süsleyerek servise sunun.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI