Yahudi ve Ermeni lobisine rağmen

Ankara ve Washington’un kardeş kent protokolü ABD’deki Yahudi ve Ermenileri rahatsız etti. Protokolün yapılmaması için Washington Belediye Başkanı Gray’e yoğun baskı yapıldı.

ANKARA’NIN Washington’la kardeş kent olması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ABD çıkarması sona erdi. Washington’da başlayan yolculuk Los Angeles’taki Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’yle devam etti.

İzlenimlere Washington’la başlayalım. Bangkok, Dakar, Beijing, Brüksel, Pretoria, Paris, Atina, Seul, Akra, Sunderland’in ardından Ankara ABD’nin başkentinin 11. kardeş kenti oldu. Kardeş kent protokolünü Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Washington Belediye Başkanı Vincent Gray imzaladı. Protokolün imzalanmasının ardından Gray, ABD Büyükelçimiz Namık Tan’ın kendisine aktardığı bir anıyı paylaştı.

Olayın kahramanı 1934-1944 yılları arası Washington Büyükelçimiz olan Münir Ertegün. Caz müziğe büyük hayranlığı olan Ertegün, müzik aşkının üst seviyede olduğu Washington’daki zencilerle çok iyi ilişkiler içerisinde. Bahsi geçen dönem beyazlarla siyahların ayrıştığı, ırkçığın üst seyiyeye çıktığı yıllar. Washington’da zenci ABD’lilerin biraraya gelebildikleri yer sayısı çok az. Böylesi bir ortamda elçilik bahçesinde Büyükelçi Ertegün’ün çocukları, zenci müzisyenlerle sık sık müzik yapıyorlardı. /images/100/0x0/55ea28c2f018fbb8f86ed95e

Büyükelçi’den net yanıt

Bu durumdan rahatsız olan ABD’li bir senatör, yazdığı mektupta, “Büyükelçiliğinizin önünden geçenler ön kapıdan zencilerin alındığını söylüyor. Bu doğru mudur?” der. Ertegün’ün ise mektubunda şu çarpıcı yanıtı verir:

“Evet doğru söylüyorsunuz. Zenci müzisyenler bizim elçiliğimizin ön kapısından giriyor. Biz geleneklerimizde dostlarımızı ön kapıdan alırız. Ama siz ziyarete geldiğinizde senatör, isterseniz arka kapıdan alalım.”
ABD’li başkanı da çok etkileyen bu hikayenin kahramanı Münir Ertekün’ün oğlu Ahmet Ertegün sonraki yıllarda bilindiği gibi dünyanın en büyük kayıt stüdyolarından olan Atlantic Records adlı plak şirketini kurdu. Ray Charles, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Miles Davis gibi isimlere kasetler yapan Ertegün, Frank Zappa, Stevie Wonder, Rolling Stones, Bee Gees, Led Zeppelin, Genesis, Emerson Lake and Palmer, Bette Midler gibi birçok ismin de üne kavuşmasında büyük rol oynadı.

Baskılara rağmen kardeşlik

Ankara’nın yeni kardeşi Washington’da yaşayanların büyük çoğunluğunu siyahi ABD’lilerin oluşturduğunu düşünürsek iki şehir arasında siyaset üstü bağlar bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi’den üst düzey bir isimle uçaktaki sohbetimizde Yahudi ve Ermeni lobilerinin “kardeş kent” protokolüne taş koymak istediklerini aktardı. Hatta çok istemesine rağmen Belediye Başkanı Gray’in baskılar yüzünden kardeşlik protokolünü erteleme noktasına geldiğini de söyledi. Sonrasında ikili görüşmelerin ardından protokol imzalandı. Kim bilir belki de tarihi bağlar bu kez güçlü lobilerin aşılmasında rol oynamıştır.

Dört dörtlük organizasyon

DOKUZ belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve FOMGET ekibinden oluşan 100’ü aşkın Ankara heyetini üç şehre sıkıntısız bir organizasyonla götüren ekip de tebriği hak etti. Eğitim Kültür Daire Başkanı Selma Okuroğlu, Dış İlişkiler Daire Başkanı Ramazan Kabasakal, ANKET Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dalbay, Genel Müdür Yardımcıları Merih Şahin ve Berkant Gören, Organizasyon Müdürü Filiz Sarıaydın, Protokol ve Halkla İlişkiler Müdürü Büşra Aldoğan, Basın ve Dış İlişkiler Koordinatörü Alican Atay, ANKET Çalışanları Kezban Topçu, Ertan Erdem ve Eyüp Özdemir kafileyi bir an olsun yalnız bırakmadı.

Bir tek standımız eksikti

ANKARA kafilesinin Washington’un ardından ikinci durağı Los Angeles oldu. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’ne katılan heyeti ve Ankara’yı temsilen Büyükşehir Belediyesi FOMGET’in (Folklor Müzik Gençlik Topluluğu ve Gençlik Spor Kulübü) gösterileri büyük ilgi topladı. Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın cenaze törenine katılan Gökçek festivale katılamadı. Festival’de İstanbul’dan Mardin’e, Van’dan Konya’ya bir çok kentin özelliklerini içeren dev maket şehirler görülmeye değerdi. Neredeyse her kentin standına gösteriler yapan FOMGET büyük alkış alırken, Ankara’nın standının olmaması göze çarpan tek eksiklikti.

Yılmaz’dan Özden’e turşu cezası

WASHINGTON’DA ilginç olaylar da yaşandı. Resmi ziyaretlerden arta kalan zamanda kent gezileri yapan kafilede belirlenen saatte araçta olmayan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden’e cezayı Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ayhan Yılmaz kesti. Özden kafiledeki herkese ilçesinin ünlü turşusundan beşer kilo gönderecek. Bakalım bugün toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Özden turşuları hazır edecek mi?
Yazarın Tüm Yazıları