Yağlı güreş ''üvey evlat'' muamelesi görüyor

Güncelleme Tarihi:

Yağlı güreş üvey evlat muamelesi görüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 11:58

TGF Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, ata sporu yağlı güreşin "üvey evlat" muamelesi gördüğünü ileri sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, bin yıllık geçmişi olan ata sporu yağlı güreşin "üvey evlat" muamelesi gördüğünü ileri sürdü. Efsane başpehlivan Taşçı, yaptığı açıklamada, yağlı güreşlerin minder güreşi yapılan TGF'ye bağlı olduğunu ancak bu spora ciddi anlamda destek sağlanamadığını iddia etti. Bin yıllık geleneğe sahip yağlı güreşlerin kendi özü ve kültürü olduğunu, pehlivanların usta-çırak ilişkisiyle yetişmiş güreşçilerden oluştuğunu savunan Taşçı, "Ne yazık ki minder güreşi, yağlı güreşin ruhunu bozuyor, adeta yozlaştırıyor" ifadesini kullandı.

Taşçı, şunları kaydetti:

''Minder güreşinde, milli takıma giremeyen sporcuları yağlı güreşte mücadele ettiriyorlar. Bunlar, yağlı güreşin tabanından yetişmedikleri için örf ve adetleri bilmediklerinden değişik bir duruş sergiliyorlar. Bu yüzden ata sporumuz adeta yozlaşıyor."

Haberin Devamı


"Hal böyleyken, yağlı güreşin ülkemizde gelişmesi mümkün değil"

"Bu yozlaşmayı yağlı güreş seyircisi de istemiyor" diyen Taşçı, "Ne istiyor? Güreşin, oyunların tam yapılmasını istiyor. Geleneğin tam uygulanmasını istiyor. Onları görmek istiyor. Bunları minderden yetişip gelen bir güreşçi, sahada uygulamıyor. Bu da yağlı güreşin özüne uymuyor. Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanıyım ama federasyonda oy kullanma hakkım yok. Bana 'yarın gelme' deseler, güvencem yok. Hal böyleyken, yağlı güreşin ülkemizde gelişmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Yağlı güreşin sorunları ve geleceğiyle ilgili plan ve programların sadece federasyonun uhdesinde olduğunu, önerilerinin dikkate alınmadığını ileri süren Taşçı, organizasyonlarda pehlivanlara verilen 12 ila 18 bin liranın yüzde 10'unun federasyona yatırıldığını ancak bu paradan yağlı güreşe dönen hiçbir katkı olmadığını iddia etti.


Yağlı Güreş Federasyonu kurulması önerisi


Yağlı güreşçilerin geliri ve sosyal güvencesi olmadığını belirten Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece kendilerine iş bulabilenler var. Bu işi seven ve ata sporuna gönül veren belediye başkanları güreşçilere imkanlar sunuyorlar. Sosyal güvenceleri o şekilde oluyor. Türkiye'de en az 2 bin yağlı güreş yapan sporcu var. Bunun belki 200 tanesi bu şekilde belediyelerin desteği ile ayakta durabiliyor. Birçoğu başka iş yerlerinde çalışıyorlar, hafta sonları güreşe gidiyor. Bin yıllık geçmişi olan ata sporumuz yağlı güreş, minder güreşi yapılan bir federasyona bağlı olduğu için üvey evlat muamelesi görüyor. Yağlı güreşlerin gelecek nesillere aktarılması ve sevdirilmesi için mutlaka bağımsız, ayrı bir federasyon kurulması gerekir. Sorunların çözülmesi için ya tek başına Yağlı Güreş Federasyonun kurulması lazım ya da çıraklıktan ustalığa ulaşmış, altın kemer sahibi veya Kırkpınar'da birinci olmuş kişilerin, Güreş Federasyonu Başkanlığı seçimlerinde oy kullanma haklarının olması lazım."

"Derdimizi anlatmak için bakanlara, milletvekillerine ulaşmaya çalışıyoruz ama bizi dikkate alan yok" diyen Taşçı, Yağlı Güreş Federasyonu kurulması için uzun zamandır çalışma başlattığını, bu konuda siyasilerden destek beklediğini sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!