Yağda yine rekolte gerginliği: Davete davetle yanıt

Güncelleme Tarihi:

Yağda yine rekolte gerginliği: Davete davetle yanıt
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2013 01:20

Zeytin ve zeytinyağında rekolte çalışmalarının iki yıl aradan sonra İzmir Ticaret Borsası tarafından yapılacağının açıklanmasıyla başlayan tartışmalar alevlendi.

Haberin Devamı

ZEYTİN ve zeytinyağı rekoltesinde resmi yetkiyi elinde bulunduran Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), daha önceki yıllarda bu çalışmayı yapan, ancak son dönemde yetki tartışması yaşadığı İzmir Ticaret Borsası’nın öncü olduğu kuruluşları kendilerine katılmaya çağırdı. Konsey Başkanı Mustafa Tan, “Bizim çalışmamıza dahil olun” çağrısı yapan bu kuruluşların tavrının sektördeki birlik ruhunu zedeleyeceğini, rakam karmaşası yaratacağını söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarındaki yetki tartışması bu yıl da yaşanacak görünüyor. Bu konuda tek yetkili rekolte tahmin heyetinin UZZK Başkanlığında olacağını dile getiren Mustafa Tan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği yetkiyle 2009-2010 sezonundan itibaren tahmin çalışması yürüttüklerini söyledi. Bu yıl da 16-21 Eylül 2013 tarihleri arasında tüm zeytinci yörelerde yapılan çalışmalarla 2013-2014 sezonu rekolte tespit çalışmalarının yapılacağını kaydeden Tan, buna rağmen İTB başta olmak üzere Ege İhracatçı Birlikleri ve bazı kurumların rekolte çalışması yapacaklarını ve Konsey’e de çalışmalara dahil olmayı talep ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Herkese açık davet
Bu davete basın yoluyla yaptığı davetle yanıt veren Tan, şunları söyledi: “Konseyimizce bu tür çalışmaların, sektörümüzde ihtiyacını duyduğumuz birlik ve beraberlik ruhunu zedeleyeceği ve yaklaşan kampanya döneminde rakam karmaşası yaratarak sektörde farklı algılamalara yol açacağı, bu gibi nedenlerle ilgili kurum ve kuruluşların bir kez daha aracılığınızla sektörün çatı kuruluşu olan ve bu konuda resmi yetkili göreve sahip Konseyimiz koordinasyonundaki rekolte çalışmalarında bir araya gelmeleri için bunun açık bir davet olduğunu belirtirim.” Tan ayrıca konuyla ilgili 6 Eylül 2013 tarihinde bir basın toplantısı düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!