Yağ kralının yarım asrı deviren fabrikası satıldı

Güncelleme Tarihi:

Yağ kralının yarım asrı deviren fabrikası satıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 10:52

Türkiye'nin eski sanayi kuruluşları arasında yer alan İzmir merkezli Altınyağ Kombinaları, hem Altınyağ'a hem de iştiraki Gürtaş'a ait tüm gayrimenkuller ve makina parkını Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group'a satıyor. Fiyat ise KDV hariç 34 milyon dolar. Altınyağ'ı alan şirketin sahibi ise Rus ordusunun eski bir subayı Alexander Lutsenko...

Haberin Devamı

Altınyağ Kombinaları yeni ortaklık veya şirketin satışı için yabancı ortak arayışına girdiğini geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile duyurmuştu. Bu duyurunun üzerinden 8 gün geçmesinin ardından beklenen açıklama dün akşam KAP'a gönderildi.

AÇIKLAMADA ŞU İFADELER KULLANILDI:

"20.11.2017 tarihinde alınan Yönetim Kurulu kararına istinaden yapılan görüşmeler neticesinde Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group S.A ile, Şirketimiz Altınyağ'a ait Gayrimenkul ve Makina Parkının tamamı ile, İştirakimiz Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.'ye ait Gayrimenkul ve Makina Parkının tamamı KDV hariç 34.000.000 ($) ABD Dolarına satışı yapılmak üzere niyet mektubu imzalanmıştır. İmzalanan bu niyet mektubuna göre önümüzdeki 3 aylık süreçte teknik, hukuksal, vergisel, çevre, finansal, legal olan konularda inceleme yapılacaktır. Yapılacak incelemelerin olumlu sonuçlanması akabinde sonraki 3 ayda devir işlemleri için yapılacak resmi prosedür ile süreç tamamlanacaktır."

Haberin Devamı

ALICI ESKİ BİR RUS ASKERİ

Sahipleri Rus olan Lüksemburglu Sodrugestvo Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Lutsenko, Rus ordusunun eski subaylarından. Askerlikten sonra 1994 yılında şirketi kuran 57 yaşındaki Lutsenko, 1.6 milyar dolarla aynı zamanda Rusya'nın en zenginleri arasında yer alıyor. Sodrugestvo Grup, bitkisel yağlar ve soya fasulyesi işleme ve alım satımında önemli şirketler arasında bulunuyor. Grubun Rusya, Brezilya ve Danimarka'da işleme tesisleri bulunuyor.

Yağ kralının yarım asrı deviren fabrikası satıldı

Forbes'a göre Lutsenko'nun kişisel servisi 1.6 milyar dolar

EN BÜYÜK 500 LİSTESİNDEYDİ

ALTINYAĞ, İzmir’in köklü sanayicileri Egeli ailesi tarafından kurulduktan sonra yapılan ortaklık çağrısıyla 1961’de Denizli’den Özsoy, Söke’den Tuntaş ve Başer, Nazilli’den Kutsallar, İzmir’den de Kaya ailelerinin ortaklığında 1961’de kuruldu. Altınyağ, 1997 yılına kadar Çınarlı’daki tesislerinde üretim yaparken, Eylül 1995’te Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni tesisini kurarak 1997’de üretime başladı. 2001’de İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına giren Altınyağ hakkında 2002’de Koçbank tarafından 1 milyon 592 bin dolarlık kredi alacağı için ihtiyati haciz kararı uygulandı. 2001 krizi sonrasında yaşanan sıkıntıların ardından 24.5 milyon dolarlık borcunun tamamını 2011’de ödenmişti.

Haberin Devamı

Yağ kralının yarım asrı deviren fabrikası satıldı

5 YIL ÖNCE EL DEĞİŞTİRMİŞTİ

Altınyağ Kombinaları, 2012 yılında Artı Yatırım Holding bünyesine girmişti. İlk yıl 53 milyon liralık bir yatırım alan şirket, son tüketiciye yönelik ambalajlı yağ üretimini durdurarak küresel pazarda daha karlı ve aynı zamanda rekabetin az olduğu ham yağ üretimine odaklandı. Aynı anda biyodizel yakıt üretimine yönelik yarı rafine bitkisel yağ üretimine de başlandı.

 

 

Ömer Burhanoğlu “Otonom araçların üretimini Türkiye’ye çekmek, gelecek adına iyi bir fırsat” | Ofis Dışında

 

BAKMADAN GEÇME!