Dünya Haberleri

DÜNYA

    ‘Yağ’ın tadı: ‘Oleogustus’

    DIŞ HABERLER
    22.07.2015 - 21:18 | Son Güncelleme:

    BİLİM insanları, uzun araştırmalardan sonra tatlı, acı, ekşi, tuzlu ve ‘umami’nin ardından ‘yağ’ tadını da temel tatlar listesine ekledi.

    ABD’deki Purdue Üniversitesi Sindirim Davranışları Araştırma Merkezi’nden bilim insanları “yağ”ın kendine has bir tat algısı yarattığını tespit ettiklerini ve bu tada ‘oleogustus’ adını verdiklerini açıkladı.

    AMAÇ LEZZETLİ DİYET

    Araştırma ekibi lideri Prof. Richard Mattes, “Yağın tadını keşfetmemiz, sağlık konusunda yeni adımlar atabilmemizi mümkün kılacak” dedi. Bu keşif sayesinde, yapay yağ maddelerinin kalitesi artırılabilecek ve çok daha ‘leziz’ diyet ürünler üretilebilecek.

    YAĞDAN önce temel tatlar arasına eklenen son tat ‘umami’ olmuştu. 1985 yılında bilim insanları, uzun süren tartışmalar sonrası glutamat ve nükleotidlerin kendilerine has bir tada sahip olduğunda karar kılmış ve Japonca’da “hoşa giden tat” anlamına gelen umami kelimesini bu tadı tanımlamak için kullamaya başlamıştı.


    Etiketler: yağ tadı
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı