Yabancılar yoğurdu keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar yoğurdu keşfetti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 11, 2002 00:00

YoÄŸurt üzerine yapılan 161 bilimsel inceleme, bu ata yiyeceÄŸimizin bizim de bilmediÄŸimiz yönlerini ortaya çıkardı. En yararlı yoÄŸurt, ÅŸeker katılmamış pastörize edilmemiÅŸ saf yoÄŸurt.Süpermarket raflarındaki en besleyici ve en saÄŸlıklı besinlerden bir tanesi de yoÄŸurt. Ancak, sözünü ettiÄŸimiz, özellikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde satılan dondurulmuÅŸ yoÄŸurt deÄŸil. Çünkü, dondurulmuÅŸ yoÄŸurt kendisine saÄŸlığa yararlı niteliÄŸini kazandıracak malzemeleri pek içermez. Aşırı tatlandırılmış, ya da, daha uzun bir raf ömrü uÄŸruna, yararlı mikroorganizmaların çeÅŸitli süreçlerden geçirilerek yok edildiÄŸi yoÄŸurt türlerinden de söz etmiyoruz.Sözü edilen, saf haliyle yediÄŸimiz, dünyaya tanıttığımız bizim yoÄŸurt. YoÄŸurt dünyada saÄŸlıklı beslenme uzmanlarının giderek ilgisini çeken bir yiyecek, çünkü yapımında kullanılan bakteriler, bağırsak ve dölyolu hastalıklarından, idrar yolları kanserine karşı koruma saÄŸladığı gibi, kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini saÄŸlıyor.YoÄŸurt yapımında en sık kullanılan ‘Lactobacillus bulgaricus’ ve ‘Streptococcus thermophilus’ adıyla bilinen bakterilerdir. Gelgelelim, baÅŸka bakteri türleri de kimi ürünlerde ek yararlar saÄŸlayabilir. Kimi yoÄŸurt üreticileri sözü edilen iki temel bakteriye ek olarak, ‘Lactobacillus acidophilus’, ‘casei’, ‘reuteri’ ve ‘Bifidobacterium bifidum’ türlerini de ürünlerine katıyorlar. Sözü edilen organizmaların tümü, yeterli miktarda ve canlı tüketildiklerinde bağırsak yollarında olumlu etkiler yarattıklarından, ‘probiyotik’ adıyla biliniyorlar. Tufts Ãœniversitesi’nden Dr. Sherwood Gorbach ve Dr. Barry Goldin probiyotik bakterilerin hastalığa yol açan organizmaları denetim altında tutan iyi huylu bakteriler olduklarına dikkat çekiyorlar.YoÄŸurt, ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki saÄŸlığı geliÅŸtirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını saÄŸlayan prebiyotik bir madde içeriyor.Antibiyotik kullananların, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, genellikle yoÄŸurt yemeleri önerilir. Gelgelelim, yoÄŸurdun içerdiÄŸi yararlı bakterilerin etkisini gösterebilmeleri için, ürünün canlı, etkin kültürler içermesi gerekiyor. YoÄŸurt üretici tarafından pastörize edilmiÅŸ, ya da evde ısıtılmışsa, bakteriler ölü olduklarından tüketiciye herhangi bir yarar saÄŸlamıyor. YoÄŸurdun içerdiÄŸi probiyotik ve prebiyotik maddelerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, ÅŸeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeÅŸitli rahatsızlıklara iyi geldiÄŸi öne sürülmekle birlikte, bu tür iddiaların ÅŸimdilik geçici olduklarını kabul etmek gerekir. Ancak, hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan küçük çaplı, kısa erimli araÅŸtırmalardan elde edilen bulgular yoÄŸurtla ilgili kimi özellikleri gözler önüne seriyor. Etkin yoÄŸurt kültürleri, özellikle çocuklarda rotavirüslerin yol açtığı ve laktoz alerjisinden kaynaklanan ishalleri yatıştırabileceÄŸi gibi, antibiyotiÄŸin yarattığı olumsuz etkileri de giderebiliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araÅŸtırmalardan elde edilen ilk bulgular, düzenli yoÄŸurt yemenin kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu bir etki yarattığını ortaya koyuyor. YoÄŸurt düzenli olarak tüketildiÄŸinde, kimi kadınlarda dölyolu iltihaplanmalarını engelleyebiliyor. 161 yayınlanmış raporu gözden geçiren Tufts Ãœniversitesi besin araÅŸtırma uzmanı Dr. Simin Meydani sonuçların genelde ‘yoÄŸurdun bağışıklık sistemini devinime geçirici etkilerini’ doÄŸruladığına dikkat çekiyor ve özellikle yaÅŸlılara yoÄŸurt tavsiye ediyor. YoÄŸurdun saÄŸlığa en yararlı olanı ise, yaÄŸ düzeyi düşük olan ÅŸeker katılmamış türü. Saf sütten elde edilen yoÄŸurtlarda yaÄŸ ve kalori oranı da, doÄŸal olarak, daha yüksek oluyor. Bu yoÄŸurtlar beynin geliÅŸimi için yaÄŸ ve kolesterole gereksinimi olan bebeklere öneriliyor. Ancak, iki yaşından sonra az yaÄŸlı yoÄŸurtların daha saÄŸlıklı olduÄŸu belirtiliyor.YoÄŸurt aynı zamanda iyi de bir protein kaynağı. YoÄŸurt, süte kıyasla, daha çok kalsiyum içermekle birlikte, sütün tersine, D vitaminiyle güçlendirilmemiÅŸtir.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!