Yabancılar Türk ortaktan çekiniyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar Türk ortaktan çekiniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik Vergi Bölümü Başkanı Zeki Kurtçu, yabancı yatırımcıların Türk ortaklar ile iş yapabilme cesaretinin olmadığını bildirdi.
Haberin Devamı

Zeki Kurtçu, Türkiye'deki "iş ahlakının" yabancılar tarafından iyi bir şekilde algılanmadığını ve ülkemizdeki iş çevrelerine yeterince güven duyulmadığını söyledi.

Büyük grupların yanı sıra özellikle uluslararası ticarete açılacak küçük grupların, Türkiye'deki bankacılık operasyonları ve dolandırıcılık olaylarından endişe ettiklerini belirten Kurtçu, yabancıların bakışının "adam kendi bankasını soyuyorsa, devletini kandırma hareketlerine girişiyorsa ortağına ne yapmaz?" şeklinde olduğunu kaydetti.

Kurtçu, "Aslında, Türkiye'de iş potansiyelini ve üretim hacmini artırmak ortaklıklardan geçiyor. Ancak, kimse ortaklıklar oluşturmaya cesaret edemiyor. Yabancılar, yüzde 100 kendileri yatırım yapıyor" diye konuştu.

Güven yaratılarak problemler aşılmalı

Zeki Kurtçu, bu problemin güven yaratılarak aşılabileceğini, bunun için büyük holdinglerin öncülük etmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin daha fazla yabancı sermaye çekmesi gerektiğini vurgulayan Kurtçu, şu görüşleri dile getirdi:

"Dünyada büyük sermaye ihraç eden ülkeler var. Bunlardan birisi de, Birleşik Arap Emirlikleri. Bu adamlar, bize hiç iyi gözle bakmıyor. Çünkü, zamanında burada başlarından çok kötü tecrübeler geçmiş. 2001 yılında yabancı ülkelerdeki yatırımlarını 400 milyar dolara çıkaracaklar. Ancak, yine Türkiye'ye gelmeyecekler. Oysa, Türkiye 1 milyar dolar civarındaki fiili yabancı sermaye girişini iki katına çıkarsa herkes bayram eder."

Yabancı sermaye kanunu

Kurtçu, şu anda Meclis'te 1954 tarihli 6224 sayılı Yabancı Sermaye Yasa'nın güncelleştirilmesini öngören tasarı olduğunu ve bu tasarının yabancı yatırımcıların Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını söyledi.

Artık yabancıların istedikleri yere, istedikleri yatırımı sadece müracaat ederek yapabileceklerini anlatan Kurtçu, bu tarz düzenlemenin, yabancı sermayenin yatırıma dönüşmesi ve yeni şirketlere iştirak etme açısından önemli olduğu kaydetti.

Kurtçu, Yabancı Sermaye Kanunu'ndaki liberalleşmenin, Türk Ticaret Kanunu, vergi, gümrük ve kambiyo düzenlemelerine yansıtılması gereğine işaret etti.

Türkiye'ye 2000 Eylül ayı itibariyle 1.1 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi olduğunu anımsatan ve 2001 yılını çok kötü görmediğini belirten Kurtçu, siyasi ve ekonomik istikrar sağlandığı takdirde yabancı sermaye girişinin katlanarak artabileceğini söyledi.

Zeki Kurtçu, özellikle Avrupa, ABD ve Japonya pazarlarını hedef almak gerektiğini kaydetti.

(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!