Yabancılar için Türkiye üzerine yararlı bir katalog

İNGİLİZCE bilen yabancılar Türkiye üzerine bilgi edinmek için kitap arasalar ne yapacaklar?

Pandora Kitabevi’nin yayınladığı Books on Turkey kataloğu gerçekten önemli bir gereksinimi karşılıyor.

Katalog, sadece Türkiye üzerine kitapları kapsamıyor. Balkanlar’dan Ortadoğu’ya kadar olan coğrafyanın tarihi, kültürel, sosyal, politik durumu üzerine yapılmış incelemeleri, araştırmaları da içeriyor.

15 değişik kategoride 2.000 kitap; akademisyenler, araştırmacılar için gerçekten bir başvuru kaynağı.

Hiç kuşkusuz bu tür kataloglar tamamlanmış değildir, her gün yeni bir adla zenginleşirler. Kataloğu hazırlayan da bu gerçeği unutmamış, info@pandora.com.tr adresini vererek, önerilen kitapların listeye katılacağını belirtmiş. Kitabevi bu kataloğu en geç iki yılda bir yenileyecek.

Pandora Kitabevi daha önce de Habitat zamanında bu tür bir katalog yayınlamıştı.

* * *

KİTABEVİ yetkililerinin belirttiğine göre, polis kolejinden yurtdışındaki kütüphanelere kadar geniş bir talep var. Zaten yayıncı; milletvekillerine, köşe yazarlarından bir bölümüne bu kataloğu göndermiş. Ayrıca devlet, hükümet de tanıtım kampanyası bağlamında bu kataloğu gerekli yerlere ulaştırıyormuş.

Taramanın başlama tarihi 1993. Hatta 1990’lardan itibaren çıkan kitaplar burada yer alıyor.

Ana başlıklardan birkaçını okumanızı isterim:

Osmanlı İmparatorluğu, Modern Türkiye, Atatürk, Ortadoğu, Akdeniz, İslam, Bizans, Arkeoloji, Sanat & Mimarlık, İstanbul, Rehberler & Yerler, Edebiyat, Türk Mutfağı.

Kitabın ayrıntılı sayılabilecek bir Türkiye panoraması sunduğunu söyleyebiliriz.

Başka bir açıdan da bu kataloğa bakmalıyız. Sadece yabancıların Türkiye’yi öğrenmesi gibi bir dar açı kitabı yeterince anlatmıyor. İngilizce bilen Türkler de bu katalogdan alanlarıyla ilgili birkaç kitap seçerek, yabancıların bakış açısı konusunda bilgi sahibi olabilirler.

Kataloğun Edebiyat bölümünde; Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşar Kemal, Bilge Karasu, Orhan Pamuk, Cevat Çapan, Erendiz Atasü, Perihan Mağden, Elif Şafak, Emine Sevgi Özdamar, Lale Müldür, Latife Tekin, Buket Uzuner’in İngilizce yayınlanmış kitapları yer alıyor.

İngilizce’de çıkan bütün kitaplar değil bunlar tabii. Ne var ki desteklenmesi gereken önemli bir girişim.

* * *

BEN bu tür katalogların yapılmasını çok yararlı buluyorum.

Umarım başka bir yerden de Fransızca’daki, Almanca’daki Türkiye üzerine kitapların kataloğu yayınlanır.
Yazarın Tüm Yazıları