Yabancı devlet başkanlarına hakaret olağan hakaret suçu sayılacak

Güncelleme Tarihi:

Yabancı devlet başkanlarına hakaret olağan hakaret suçu sayılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 12:02

Almanya'da Başbakan Merkel hükümeti, yabancı devlet adamlarına hakarete özel düzenlemeyi kaldırma kararı aldı. Yabancı devlet adamlarına hakaret olağan hakaret suçu sayılacak. Yasa taslağı bakanlar kurulundan geçti.

Haberin Devamı

Almanya'da Merkel hükümeti, yabancı devlet yöneticilerine hakareti özel düzenleyen ceza yasasının 103.'üncü maddesini kaldırma kararı aldı.

Yabancı devlet yöneticilerine hakaret suçu, herhangi bir insana hakaret suçuyla aynı sayılacak. Alman Ceza yasasının 103.'üncü maddesi yabancı devlet yöneticilerine hakareti normal bir vatandaşa hakaretten ayrı tutuyor. Davanın açılabilmesine hükümetin onay vermesi gerekiyor.

Bakanların karara bağladığı yeni yasa taslağı, Alman komedyen Jan Boehmermann'ın geçen yıl bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden sözlerinden sonra gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman komedyen Jan Böhmermann'a hakaret davası açmasına Merkel hükümeti geçtiğimiz nisan ayında onay vermişti. Ancak hükümet ortağı Sosyal Demokratlar onaya karşı çıkmıştı. Bunun üzerine koalisyon hükümeti yasanın değiştirilmesini ve yeni yasanın 2018'de yürürlüğe girmesini kararlaştırmıştı. Bu karar doğrultusunda Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın hazırladığı yasal değişiklik bakanlar kurulundan geçti. Yasa taslağı parlamentodan da geçtikten sonra yürürlüğe girecek.

"ÇAĞIN GERİSİNDE"
Adalet Bakanı Heiko Maas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Yabancı devlet yöneticilerine hakarete özel düzenleme artık çağın gerisinde kaldı. Majestelerine hakaret geçmiş çağdan kalma ve bizim ceza yasamıza artık uygun değil. Devlet adamlarına hakaret, suç sayılmaya devam edecek. Ancak herhangi bir insana hakaretten ne daha fazla ne de daha az sayılacak.”

Haberin Devamı

Yasa taslağı 103'üncü maddenin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlükten kalkmasını öngörüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!