Yabancı değil suşi

Japon mutfağının temelini oluşturan suşi kültürü, tüm dünyayı etkisi altına almış olan en popüler yemeklerden biridir.

Yapımında kullanılan malzemeler son derece basittir ve neredeyse çiğ denilecek kadar az işlem görmüştür. Ancak yapılışında kullanılan malzemelerin basitliğine bakmayın. Bu basit malzemeler bir heykeltıraş ustalığıyla kesilir, dilimlenir, yoğrulur ve ortaya muhteşem bir görsel şölen çıkar. Çoğu kez tahta, basit formlu porselen ya da seramik kupalar içinde sunulan suşiye zencefil turşusu, "bir çeşit acı hardal" diyebileceğimiz wasabi ve soya sosu eşlik eder. Japon mutfağının bu eşsiz lezzeti, denizin tüm nimetlerinden yararlanılarak hazırlanır. Ton, somon, uskumru, levrek, yılan ve mercan balığı sıklıkla kullanılırken, kalamar yengeç, ahtapot, çeşitli deniz yosunları, deniz tarağı gibi su ürünleri de suşinin yapımında kullanılan diğer malzemelerdir. İçinde kullanılan balık çeşitleri değişse bile, suşinin pilavı hiç değişmez. Çünkü, bu yemek için özel olarak hazırlanan pilav, yemeğin lezzet ve görünüşü açısından büyük önem taşır. Bir yemekçi olarak sizlere dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olan suşinin çeşitlerini hiç değilse bir kez denemenizi öneririm.

Adana usulü içli köfte

Malzeme listesi

İç harcı için;

500 gr orta yağlı dana kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

1 demet maydanoz

Dışı için;

1 su bardağı ince bulgur

1 adet yumurta 500 gr yağsız dana kıyma

1 su bardağı un

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

Tatlı kaşığı kimyon, tuz

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Soğanları tavla zarı formunda doğrayın. Margarini bir tavada eritip üzerine soğan ve kıymayı aktardıktan sonra kıymayı suyunu verip tekrar çekinceye ve tencerenin dibi tutuncaya kadar iyice kavurun. Biber salçasını da ilave ettikten sonra karıştırarak 3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra kıyma iyice soğuyuncaya kadar kenarda bekletin. Bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 10 dakika kadar bekledikten sonra üzerine yağsız kıymayı aktarıp iyice yoğurun. Yumurta, salça, un, tuz, karabiberi ilave edin ve yoğurmaya devam ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini oyun. Oyukları önceden hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Hazırladığınız köfteleri büyük bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya atın. Köfteleri 4-5 dakika haşladıktan sonra bir tel süzgeçten geçirerek tencereden alın ve sıcak sıcak servise sunun.

Fındıklı ev ekmeği

Malzeme listesi

5,5 su bardağı un

2 su bardağı ılık süt

1 paket toz maya

2 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı tozşeker

1 adet yumurta

50 gr bitkisel margarin

1 su bardağı iri çekilmiş fındık

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Bu ekmeği yaparken kullanımı çok pratik olan ve anında hamura karışan toz mayalardan kullanmanızı öneririm. Bu maya kabartma tozu gibi paketlerde satılır. Un ve tuzu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Tozşeker ve toz mayayı serpiştirip tekrar karıştırın. Eğer yaş maya kullanacaksanız elinizle parçalayarak una katmanız gerekir. Sırasıyla ılık sütü ve yumurtayı katıp yoğurmaya başlayın. Margarini ilave edip yumuşak ve elinize yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Elinizi hamurdan sıyırıp oda sıcaklığında 40 dakika bekleterek mayalanmasını sağlayın. Derin dikdörtgen bir kek kalıbını 4 çay kaşığı margarinle yağlayın. Kabaran hamuru kalıba yerleştirin. Böyle bir kalıbınız yoksa, hamuru küçük parçalara ayırıp top top yaparak yağlı fırın tepsisine dizebilirsiniz. Hamurun üzerine çekilmiş fındık serpiştirip oda sıcaklığında 30 dakika daha bekletin. Fırını 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlayın. Fırının en alt rafına su dolu bir tas ya da ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin. Böylece su buharıyla pişen ekmeğin kabuğu yumuşacık olacaktır. Ekmeği sıcak fırında 25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları