Yabancı bilim adamlarının Ankara için gözlemleri

AVRUPA Planlama Okulları Birliği’nin (AESOP) 2012 konferansı 11-14 Temmuz tarihlerinde ODTÜ’de gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Kontrolsüz yayılan bir başkent...

Dünyanın bir çok yerinden 1000’e yakın bilim insanı ağırlandı. Ulaşım konusunda da bizler sayısı 30’a yaklaşan uzman bilim insanı ile Ankara’yı gezme fırsatı bulduk. Gezi esnasında belki ülkemizi ve Ankara’yı ilk defa ziyaret eden bu gruptan çeşitli kısa cümleler ya da anahtar kelimeler yardımı ile Ankara’nın ulaşımını tanımlamalarını rica ettik. İşte sonuçlar:
- Ulaşım-arazi kullanımı entegrasyonu yok.
- Kötü metro istasyonu düzenlemeleri olan şehir.
- Yayalara karşı tahammülsüz şehir.
- Sürdürülemez şehir.
- Kendi kendine organize olan şehir.
- Çin kentleşmesine benzer gelişme var.
- Kent kontrolsüz yayılıyor.
- Avrupa’nın yanlışlarını öğrenmelisiniz.
- Arabalar için çalışan şehir.
- Esnek ve enformel şehir.
- Nereye gidiyoruz?
- Kopuk şehir.
- Kayıp bağlar.
- Metro haritasız kent.
- Tek toplu taşım biletinden yoksun kent.
- Riskli sürücü davranışları.
Bir cümle var ki Ankara’lılarla paylaşmadan edemeyiz herhalde:
5 kişiye 1 arabanın düştüğü Ankara’da (sayının az olduğunu ifade etmek istiyor) zira Avrupa’da bu sayısı 2 kişiye 1 otomobil civarındadır.
Trafik sisteminin bu kadar kötü olmasının nedeni zenginliğiniz değilse yönetiminiz midir?
Elçiye zeval olmaz, biz gezdirdik, onlar gözledi, sonunda da görüşlerini aldık; takdir Ankara’lılarındır.
Doç. Dr. Metin ŞENBİL

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

ERGENE Nehri’nin atıklardan temizlenmesi için Trakya Halk Komitesi’nin 10 Haziran günü başlattığı ‘Uzunköprü’den-Ankara’ya Ergene Yürüyüşü’nün katılımcılarının bugün Ankara’da olacaklarını...

Büyükşehir neyi bekliyor

GEÇEN aylarda, Çetin Emeç Bulvarı, Polisevi noktasında bulunan alt geçit, aylarca onarım gördü, duvarları mermerle kaplandı falan, bu arada eziyeti yine biz çektik.
Şuanda İnönü Bulvarı’ndaki altgeçit, dolaylı olarak yani metro çalışması nedeniyle kapalı, altgeçit 2004 yılında yapılmış, 4 ay kadar kapalı kalacak. Acaba Büyükşehir Belediyesi neyi bekliyor? Niye, hazır kullanım dışıyken, bu geçidin alt yapısı, duvarları, asfaltına gerekli bakımları yapmıyor?
Adım gibi eminim, metro çalışması biter yol açılır, okullar açılır, 1 ay sonra bakım için gelir kapatırlar. Amaç vatandaş eziyet çeksin.
Ali RIZA KOCABALLI

Haberin Devamı

Taşpınar’daki bu su pınarı kimin

GÖLBAŞI Taşpınar Mahallesi’ndeki pınardan yaz kış oluk gibi su akar. Şebeke suyu gelmeden önce köy içme ve diğer ihtiyaçları için bu suyu kullanırdı. Sonraları su kendi halinde akmaya bırakıldı muhtarlık ve köylü tarafından faydalı bir iş için kullanılmadı (bağ, bahçe, ağaç sulamak gibi) Şimdi pınarda halı ve yün yıkanıyor. Bende zaman zaman herkes gibi arabamı yıkardım. Birgün birde baktım yeni dökülmüş asfaltın üzerine boydan boya demir çekilmiş, asfalttan bir araba geçecek şekilde yol bırakılmış, pınar tarafına yaya geçecek şekilde de bir açık yer bırakılmış. Durumu muhtara sorduğumda “o demiri ben çektim araba yıkanmasın” diye bir cevap aldım. “Fakat orada şimdi yün ve halı yıkıyorlar dedim” “evet o pınar yün ve halı yıkamak içindir orada araba yıkamak yasaktır” dedi. Kimden izin alındığını ve bu işin yasal olup olmadığını sorduğumda da “ben kimseden izin almam burası Türkiye git bildiği yere şikayet et” dedi.
Ankara’ya çok yakın olmasına rağmen bu köyde derebeylik hüküm sürüyor çok yazık.
Ahmet AÇIKKOL

Yazarın Tüm Yazıları