Ya sağdan safra atılacak, ya sola ağırlık koyulacak!

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Üç günden beri Kuşadası'nda, Ege-Koop'un eğitim seminerindeydik. Bu yedincisi... Panellerin konuları ise 'Sivil Toplum Örgütleri, Medya, Başkanlık Rejimi' idi.

Gerçekten bu seminerlerin yedincisini düzenleyen Ege-Koop, kendi alanındaki dürüstlüğünü, eğitim ve kültür alanına haysiyetli katkısını her geçen gün yeniliyor.

Seminerden Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e, ileride uyarı eylemlerine neden olabilecek bir mesaj çıktı:

‘‘Kooperatifleri vergi, resim ve harçlardan muaf tutan ve yıllardır kooperatif ortakları lehine düzenlenen ve katkı yapan hükümler bu hükümet tarafından kaldırıldı. Ecevit'in olduğu bir hükümette buna katlanamayız.’’

Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, Türkkent Başkanı Oğuz Soydan ile Manisa ve Antbirlik başkanları da aynı çağrıyı yaptılar. Bu sese kulak vermeliyiz.

Ege-Koop'un seminerine KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu da katıldı. Ve Türk toplumunun ‘‘Taviz yok’’ mesajını buradan bir kez daha dünyaya haykırdı. Açılışta, Devlet Bakanları Prof. Şükrü Sina Gürel ve Refaiddin Şahin ile Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu da konuştular.

İlk panel Sivil Toplum Örgütleri ile ilgiliydi. Paneli İzmir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Cemal Tercan yönetti. Tercan yılların politikacısı. DİSK Başkanı Rıdvan Budak, TÜRMOB Başkanı Mustafa Özdilek, Harb-İş Başkanı İzzet Çetin ve Manisa-Birlik Başkanı Mustafa Pala panele katıldılar. Budak, ‘‘Nüanslarda ayrılan liderlerin etrafında toplanamayanlar güçlerini birleştiremiyor. Meclis, altı liderin iki dudağı arasına sıkışmış. Siyaset boşluğa düşmüş. Bir araya gelip bunu aşmalıyız’’ derken ekledi: ‘‘Ne şeriat ne darbe, hedef özgürlükçü ve eşitlikçi Türkiye.’’

Yerel Yönetimler, Demokrasi ve Ege panelini Gazeteci Hamdi Türkmen yönetti. Panelistler, Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu, DSP'li Ahmet Piriştina ve Ant-Koop Genel Başkanı Şekip Dinçer idi. Serdaroğlu, 'Bu panel cuk oturdu. Çünkü yerel yönetim reform tasarısını Meclis'e getireceğimiz sırada yapılıyor' dedi.

Medya konusu iki ayrı panelde işlendi. Görsel Basın panelini İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri yönetti. RTÜK'ten Yusuf Turan, Kanal D'den Tuncay Özkan, İnterstar'dan Mehmet Tezkan, ünlü TRT'ci Sedat Örsel konuşmacıydı. Yazılı Basın panelini Ümit Gürtuna yönetti. Ben, Cumhuriyet'ten Mustafa Balbay, TGS Başkanı Ziya Sonay, DSP Milletvekili Hakan Tartan konuşmacıydık, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli yorumcuydu. Sorunlarımızı tartıştık. Bizim sorunlarımız dağlara sığmaz.

Başkanlık Rejimi ve Özgürlüğün Sınırları panelini Prof. Toktamış Ateş yönetti. ANAP'lı Yüksel Yalova, Prof. Uğur Alacakaptan, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, CHP'li Algan Hacaloğlu ve yazar Yaşar Aksoy konuşmacıydı.

Her konuşma bir makale olabilirdi. Çok hazırlıklı gelinmiş.

Üç günlük semineri ünlü sanatçı Metin Akpınar noktaladı. Salon tıklım tıklım dolmuştu: ‘‘Demokratik bir ülkede parti kapatmak antidemokratiktir. Tamam ama, demokrat olmayan bir partiyi kapatmak antidemokratik değil demokratik bir doğrudur.’’

Akpınar, mevcut siyasi ortamı yorumlarken bir cümle ile ayakta alkışlandı:

‘‘Mucize beklemeyin. Bu seçimde laik cumhuriyeti yaşatmak istiyorsak, ya sağdan safra atacağız, ya sola ağırlık koyacağız.’’













Yazarın Tüm Yazıları