Ya AKP iktidarının çürükleri?

DEVLET Bakanı Faruk Çelik, TSK’nın içindeki çürükleri ayıklaması gerektiğini söyledi. (Hürriyet, 17.02.11).

Yerden göğe haklıdır! TSK içindeki çürükleri Yüksek Askeri Şûra kararlarıyla temizliyordu yıllardır. Ancak AKP iktidara geldi geleli, bu kararları Başbakan ve 2007’den bu yana da Cumhurbaşkanı imzalamıyor, şerh koyuyor. Demek ki iktidar TSK’nın kendi içinde yaptığı çürük temizliğine karşı. Temizliği kendisi yapmak istiyor!
Bu amacına, dolaylı yoldan da olsa, yargı yoluyla ulaşmak istiyor. Böylece, TSK’nın iç düzenine kaos sokmuş olacak ki bu da kendi açısından büyük bir başarı.
DÜNYADAKİ TEK HALKÇI ORDU
Herhangi bir silahlı kuvvetler ülkenin mikrokosmosu değildir, yani inanç ve ideoloji bağlamında parçalı ya da yamalı bohça değildir; çoğulcu değildir, tam tersine homojendir (mütecanistir). Olması gerekir. Yeryüzündeki silahlı kuvvetlerin büyük bir çoğunluğu tutucu (muhafazakâr) sağ ideoloji ile yapılandırılmıştır. Halkçı bir orduyu mumla arasanız bulamazsınız. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran TSK, cumhuriyetçi, laik ve halkçıdır; bilimden yana ve çağının çağdaşıdır. Bu orduda, İslamcıların, tarikatçıların, karşı devrimcilerin, tutucuların yeri yoktur. Bu türden subay ve astsubay bireyleri, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in deyimiyle “çürük” olarak tanımlanmak gerekir. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) her yıl “çürük” saydığı tarikatçıları ayıklamaktadır.
Ancak AKP bu ayıklamaların karşısındadır ve her dönem YAŞ kararlarını eleştiri hedefi yapmaktadır. Bu nedenle YAŞ kararlarının yargıya açık olması için yasal dayanak hazırlamış, bununla yetinmeyerek Sözleşmeli Er Yasası’na eklediği bir kuyruk yasa ile “YAŞ kurbanları”na TSK’ya dönüş yolunu açmak için, yasa önerisini Milli Savunma Komisyonu’nda kabul etmiştir. AKP çıkaracağı bu yasa ile TSK’nın iç disiplinini dinamitleyeceğinin ve disiplin anarşisine yol açacağının elbette farkındadır.
Devlet Bakanı Faruk Çelik’e göre, TSK’nın içindeki “çürükler”, galiba, Silivri ve Balyoz davalarında tutuklanan general ve subaylar olmalı. Bakan, henüz hüküm giymemiş, masum askerleri “çürük” olarak tanımlamak gayret ve gafleti içindedir.
DOKUNULMAZLIKLARI TEMİZLE
Peki AKP ve iktidarı kendi içinde temizlik yapıyor mu, yaptırıyor mu? AKP’nin böyle bir temizlik arzu ve hevesi olsa, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını hemen kaldırır. İktidarı, vurgun yapma iddialarıyla eleştirilmezdi.
AKP, sadece muhalefet yönetimindeki belediyelerdeki çürükleri ayıklamak istiyor. Dava açılıyor, tutuklamalar oluyor. Oysa, başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve başkanı olmak üzere onlarca AKP belediyesi üzerinde yolsuzluk şaibesi bulunmakta, ancak İçişleri Bakanlığı bu belediyelerle ilgili hukuki sürecin başlaması için gereken izni bütün ısrarlara karşın vermemektedir. Yolsuzluk şaibesi altında bulunan belediyelerin çürük ya da sağlam olup olmadıkları ancak yargı kararıyla ortaya çıkabilir. Ancak bu süreç asla başlamıyor!
TSK bünyesinde (bulunduğu varsayılan) çok sayıdaki darbe çürüğü hakkında epeyce tartışmalı bir temizlik süreci başlamadı mı? Başladı! Hem de “bu dünya”da çoktan başladı! AKP içindeki çürükleri Allah’a havale edip “öteki dünya”da mı ayıklayacak?
Yazarın Tüm Yazıları