WT: Türkiye'nin geliri AB'nin dörtte biri

Güncelleme Tarihi:

WT: Türkiyenin geliri ABnin dörtte biri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2003 01:47

AB'nin yeni gelişmenin arifesinde AB ülkeleriyle aday ülkeler arasındaki gelir uçurumun yarattığı kaygı dile getirilirken bir zamanlar göç kaynağı ve Batı Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri olan İrlanda'nın kişi başına GSYİH itibariyle birliğin en zengin ikinci ülkesi hale geldiğine dikkat çekildi.

Washington Times gazetesi, aday ülkeler arasında Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) en iyi performansı gösterdiğini, Türkiye'nin ise AB ortalmasının ancak dörtte birine ulaştığını kaydetti.

ABD'nin muhafazakar gazetelerinden Washington Times'de yayınlanan değerlendirmede, kişi başına GSYİH itibariyle AB'nin büyük ülkeleri arasında, İngiltere'nin yüzde 107 ile Almanya, Fransa ve İtalya'yı geride bırakarak birinci sıraya yükseldiği belirtildi. İngiltere'nin bu başarısını, İşçi Partisi hükümetinin Thatcher'in politikalarını sürdürmesine bağlayan gazete, Almanya'nın durumunun ise, uzun süren ekonomik durgunluğu ve birleşmenin ağır maliyetini yansıttığını dile getirdi.

Buna karşın, AB'nin bazı küçük ülkelerin İngiltere'ye bile fark attığına işaret edilen yazıda, birliğin en zengin ülkesi olan Lüksemburg'un kişi başına GSYİH'sının, yüzde 100 olan birliğin ortalamasını çok aşarak yüzde 189'a çıktığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!