Windows’a bir pencere

Güncelleme Tarihi:

Windows’a bir pencere
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 13:40

Windows, akla gelen ilk bilgisayar yazılımlarından. 1981’de MS-DOS ile hayatımıza girip, yeni sürümü Windows 10’u geçen yaz çıkardı. Bir ‘pencere’ açıp sizi Windows’un tarihinde yolculuğa çıkaralım istedik.

Haberin Devamı

Windows 10; Windows 8 ve 7 sahipleri için ücretsiz olarak Microsoft tarafından hizmete sunuldu. Gelişmiş bir başlat menüsü ve Microsoft Edge gibi yeni internet tarayıcısını da kullanıma açan Windows 10’u ücretsiz bilgisayarınıza kurabiliyorsunuz. Ancak bu yenilikleri sağlayan Windows 10’a ulaşabilmek kolay olmadı. Biz de, NASA’ya danışmanlık yapan, bilişim teknolojileri denetimcisi Power Admin’in çalışmalarını sizin için derleyip, 1981’de MS-DOS adıyla yola çıkan Windows’un tarihine küçük bir ‘pencere’ açalım istedik. Windows’un ilk sürümü, MS-DOS, 1981’de IBM’in kişisel bilgisayarları için geliştirildi. Bir yılda ABD’nin önde gelen şirketleri gözlerini MS-DOS’a çevirdi. Windows (pencere) adını taşıyan ilk sürüm ise Windows 1.0’di. Çekici olacağı düşünülerek pazarlama servisinin önerisiyle verilen bu isimle, sözcük anlamıyla Windows doğdu. 1985’te kullanıma sunulduğunda ticari başarı yakalayamadı. Ama bugün hâlâ geniş kullanım alanı olan Word ve Paint gibi programlar ilk onunla ortaya çıktı.‘Gerçek’ anlamda Word ve Excel ise ilk defa 1987’de çıkan Windows 2.0’de yer aldı. 1990’da çıkan Windows 3.0 görüntü belleği ve VGA ekran kartı kullanımına imkân veren ilk işletim sistemiydi. Microsoft sonunda Apple’in Macintosh’ta beğenilen arayüzüne rakip olmayı başardı. 1991’deki güncelleme CD-ROM sürücüsü, ses kartı gibi önemli atılımları getirdi. Bu sürüm, PC’lerin multimedya cihazına dönüşmesi yolunda Microsoft’un attığı en büyük adım.

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASI İÇİN WİNDOWS NT

Sonra çıkan Windows NT ise iş dünyası için tasarlanarak, yazılım ve donanım taşınırlığına odaklandı. Windows 95, Microsoft’un kişisel bilgisayara yönelik attığı o güne kadarki en büyük başarı toplayan adımdı. Bugünki anlamda ‘Başlat’, ‘masaüstü’, ‘sağ tık’ gibi özellikler ilk defa onunla ortaya çıktı. Microsoft, 2001’e kadar Windows 95’i destekledi. Yeni donanım sürücüleri FAT32 dosya sistemiyle dikkat çeken Windows 98’e, USB desteği ve İnternet Explorer gibi yeni teknolojiler de eklendi. İkinci sürümünde ‘yerel alan ağları’ gibi özel bağlantıların ilk girişimleri de görüldü. Windows 2000’in, NT’nin geliştirilmiş bir sürümü olacağı düşünülmüştü. Fakat o, kişisel bilgisayarlarda da kendine yer buldu. Ayrıca ilk kez Windows 98’de ortaya çıkmasına rağmen, günümüz video oyunlarının işletim sisteminde çalışmasını sağlayan DirectX’in başarılı sürümü de 2000’de karşımıza çıktı. DOS temelli son Windows sürümü, Millennium Edition, Movie Maker gibi çok beğenilen multimedya programlarının yanı sıra, ‘Sistem Geri Yükleme’ gibi hatalı durumda işletim sistemini kurtarmayı ve yedeklemeyi sağlayan özellikler de getirdi. Microsoft’un desteğini 2014’e kadar, 12 yıl boyunca sürdürdüğü XP ise geçen yıla kadar birçok önemli şirketin işletim sistemiydi. Kolay kullanımı, sayısız yazılımı çalıştırabilmesi, oyunlardaki performans başarısı, görünüm-performans oranıyla uzmanlar tarafından Microsoft’un gelmiş geçmiş en başarılı işletim sistemi olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

SON SÜRÜM, WİNDOWS 10

Yüksek RAM gerektirdiği için eleştirilen Windows Vista, arayüzüyle büyük yenilikler getirdi. O güne kadar ki işletim sistemlerinde görünüm açısından en başarılı sürümdü. Yeni ‘media center’ı, pencere kenarında saydam görünüm sağlayan ‘Windows Aero’ gibi temalar, gadgetlerin eklenebildiği ekran çubuklarıyla güzel görünüyordu. 2009’da çıkan Windows 7, onun birçok özelliğini geliştirdi. Ön yükleme süresini kısalttı. Görünüm-performans açısından da iyi tepkiler aldı. Bugün Windows 7, en popüler işletim sistemi olarak değerlendiriliyor. Windows 8 ise, kullanıcılardan istediğini bir türlü bulamadı. Microsoft’un radikal kararla ‘başlat çubuğu’nu kaldırıp, ekranı kaplayan ‘başlangıç ekranı’ koyması hoş karşılanmadı. Video oyunlardaki sıkıntılar kullanıcıların Windows 7’ye dönmesine neden oldu. Microsoft, eleştirilere dayanamadı, başlat çubuğunu Windows 8.1 güncellemesiyle geri getirdi. Windows 10’un kullanıcıları ne kadar tatmin ettiği ise, birkaç aya netleşecektir.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!