Wikipedia neden yasaklandı?

Güncelleme Tarihi:

Wikipedia neden yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 13:56

Wikipedia neden yasaklandı sorusu, araştırma yaptıkları konular hakkında detaylı bilgi almak isterken siteye ulaşamayan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin ardından sosyal medya üzerinden konu ele alındı. Twitter üzerinden Meydan Larousse başlığında birleşen kullanıclar, Wikipedia'nın yasaklanması üzerine capslerle süslü espirili tweet'ler attı

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia'ya Türkiye'de cumartesi günü sabahı 08:00 itibari ile erişim durdu. Wikipedia'ya erişimin neden engellendiği de belli oldu. Wikipedia'nın kapatılması üzerine Twitter'da Meydan Larousse trend topic oldu. Yüzlerce kullanıcı Meydan Larousse ile ilgili esprili tweet'ler ve caps'ler paylaştı.

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi. Erişim engellemesi üzerine sosyal medya karıştı. Herkesin katkıda bulunabildiği açık ansiklopedi Wikipedia’nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye’de cumartesi sabahı 8.00’den beri erişilemiyor. E-Devlet portalından sorgulama yapıldığında, “Sorguladığınız web adresine, an itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” deniliyor.

Haberin Devamı

BTK’nın “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında ise siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan şu açıklama çıkıyor: “5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Başbakanlık'ın talebi üzerine verilen Wikipedia’nın kapatılmasına ilişkin mahkeme kararı ortaya çıktı.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, kararın gerekçesinde Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle yasak konduğu vurgulandı. Kararda söz konusu iki içeriğin kaldırılması durumunda Wikipedia'ya erişim engelinin kaldırılacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı

Gerekçede “İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven,

şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur” denildi.

"TÜRKİYE'NİN YANINDA OLACAĞIM"
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’nın Türkiye’de erişime engellenmesi sonrası sitenin kurucularından Jimmy Wales, Twitter hesabından açıklama yapmıştı. Wales tweet’inde “Bilgiye erişim temel insan hakkıdır. Türkiye halkının bu hakkını savunma mücadelesinde hep yanında olacağım” ifadelerine yer verdi.

BAKMADAN GEÇME!