Wikileaks'e hiç bu kadar bağış gelmemiÅŸti

Güncelleme Tarihi:

Wikileakse hiç bu kadar bağış gelmemişti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 00:00

Ödeme kanalları kapanmış olsa da Wikileaks’e bağışlar akmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  Â

 

Hendrik Fulda, Wikileaks’in en önemli finansman kanallarından biri olan Almanya merkezli Wau Holland Vakfı’nın mütevelli heyeti üyelerinden. Fulda, Wikileaks’in finansman yapısı ve kuruma verilen mali destekte yaşanan patlamayla ilgili Der Spiegel’e açıklamalarda bulundu.

 

Spiegel: PayPal, MasterCard ve Visa, Wikileaks’e nakit akışını durdurdu. Wikileaks’i faaliyetleri zarar gördü mü?

 

Fulda: Hayır, bu sadece bağış toplamak için kullandığımız seçeneklerden birini kaybettiğimiz anlamına geliyor. Elbette PayPal çok yaygın bir seçenekti çünkü çok kolaydı. Banka havalesiyle bize para göndermekten çok daha kolaydı – birkaç tıklama yeterliydi. PayPal aracılığıyla gönderilen para banka havalelerinin iki katıydı. Ama elbette geleneksel yollar hala geçerli. Banka hesaplarımızın dondurulduğu söylentileri gerçek değil. Vakfımız Visa ve MasterCard ödemeleriyle uğraşmıyor.

 

Haberin Devamı

Spiegel: eBay’in bir iştiraki olan PayPal, Wikileaks’in kanun dışı faaliyetleri desteklediği gerekçesiyle bağışları durdurma kararını meşrulaştırdı.

 

Fulda: Bu inanılmaz bir iddia ve bu konuda yasal bazı adımlar attık. PayPal da hemen karşılık verip dondurduğu bağışları bize teslim etti. Wikileaks insanları yasaları ihlal etmeye teşvik etmekle suçlanıyor. PayPal bunun bir görüş olduğunu belirtiyor ama bir yandan da iş şartnamesini ortaya atıyor. Hesabımız yeni bağışlar için kapalı durumda. Eğer PayPal daha fazla bizimle çalışmak istemezse, her zaman bir sebep bulabilir. Bu defter kapandı, bitmiştir.

 

Spiegel: bunun karşılığında hackerlar MasterCard ve Visa’ın sitelerini hedef alıp geçici bir süre servis dışı olmasına neden oldu. Bu saldırılar konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

Haberin Devamı

Fulda: Bu konuda söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. İnsanların böyle adımlar atmasını desteklemiyoruz, dahası bu saldırılarla hiç alakamız yok.

 

Spiegel: Vakfınız üzerinde daha fazla Wikileaks’le çalışmaması yönünde baskı var mı?

 

Fulda: Bizden Kassel Bölgesel Konseyi ve vergi dairesi sorumludur. Perde arkasında neler yaşandığını ve ABD’li yetkililerin Alman hükümetine baskı yapıp yapmadığını bilmiyorum. Ama bizim üzerimizde doğrudan bir baskı olmadı.

 

Spiegel: Wikileaks’e bugüne kadar ne kadar bağış topladınız?

 

Fulda: Ekim 2009’dan bu yana 900 bin eurodan fazla para topladık.

 

Spiegel: Bağışlar genelde nasıl oluyor?

 

Fulda: İnsanlar genelde küçük meblağlar bağışlıyor, ortalama 25 euro gibi. Ama bir şahıstan 50 bin euronun üzerinde bir bağış aldığımız da oldu.

 

Haberin Devamı

Spiegel: Wikileaks’e ne kadar para aktarıldı?

 

Fulda: Şimdiye kadar Wikileaks’e 370 bin eurodan fazla verdik.

 

Spiegel: Wikileaks hakkındaki eleştirilerden biri, iç finansman konusunda şeffaf olmamaları. Bağışların ne için kullanıldığını nasıl denetliyorsunuz?

 

Fulda: Prensip olarak, biz fatura karşılığında ödeme yapıyoruz. Bu yolculuk masraflarının yanı sıra örneği yeni bilgisayarlar gibi donanım masraflarına ya da internet erişimi gibi altyapı masraflarına gidiyor. Bir de son zamanlarda personel harcamaları çıktı. Wikileaks çalışanlarının bir kısmına son dönemde maaş ödemeye başladı. Çalışanlar Wikileaks’e fatura çıkarıyor, onlar da bu faturaları bize teslim ediyor. Bir de kampanyalar ve avukatlık ücretleri gibi yasal meseleler için para harcıyoruz. Ancak her şey faturalandırılıyor.

 

Haberin Devamı

Spiegel: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın business sınıfı biletle uçtuğu ve pahalı otellerde kaldığı suçlamaları doğru mu?

 

Fulda: Bütün otelleri tek tek incelemedim ancak bana gelen fişlere bakılırsa bu söylenenler saçmalık. Assange ekonomi sınıfında uçuyor ve çoğunlukla arkadaşlarının ya da tanıdıklarının yanında kalıyor.

 

Spiegel: ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinin yayınlanmasından sonra bağışlarda bir artış oldu mu?

 

Fulda: Wikileaks’in yayımladığı her yeni belge paketi yeni bir destek dalgasına yol açıyor. Bağışlar hiç bu kadar güçlü olmamıştı. PayPal hesabımız kapanmadan önceki bir hafta içinde sadece bu kanaldan 80 bin euro bağış yapıldı. PayPal’ın hesabımızı kapatmasının bağışlarımız üzerinde nasıl bir etki yaptığını göreceğiz.

 

Haberin Devamı

Spiegel: Assange hakkındaki tecavüz iddialarının savunma maliyetleri de sizin yönetiminizdeki parayla mı karşılanıyor?

 

Fulda: Hayır, bu vakfımızın amaçlarına aykırı. Biz Wikileaks’e çalışmaları için para ödüyoruz, çalışanlarının şahsi meseleleri için değil.

 

Der Spiegel'de yayımlanan "'Donations Were Never as Strong as Now'" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!