Washington’da sıcak temas

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinden sekiz ay sonra Başbakan Tayyip Erdoğan Washington’da.

Haberin Devamı

İki ziyaretin gündemindeki konular aynı olsa da, köprülerin altından sular geçti. Bazı konuların geldiği nokta iki ülkeyi sert pazarlıkların eşiğine getiriyor.

Afganistan’da olduğu gibi.

Önceki gün New York Times Gazetesi’nde, Obama’nın Afganistan’a asker yollama kararını nasıl derin analizler ve aylar süren çalışmalar sonucu aldığını anlatan uzun bir haber vardı.

Bu haberi okuyana, “Afganistan’dan hızla çıkmak için hızla asker sayısını artırmak gerekiyor. Başka çare yok” mesajını veren bir haber.

Nobel barış ödüllü bir başkanın Afganistan’da 20 bin Taliban askerine ve 100 El Kaide militanına karşı yüz binden fazla bir güçle saldırma kararı kolay bir karar değil. Bu gücün geniş bir ittifakla oluşturulması orada süren savaşın bir Afgan-Amerikan savaşı olmasının engellenmesi taktik gereklilik. Hele bu gücün arasına Türkiye’den muhariplerin de katılması çok önemli. Bunun pratik etkisi kadar psikolojik sonuçları da olacak.

Ama Türkiye bu talebi her zaman olduğu gibi yine geri çeviriyor. Afganistan’da işgal güçleri arasında Türk askerinin yer almasını kamuoyuna da kabul ettirmek zor zaten.

Bu görüşmede asker baskısı nereye kadar varır, Afganistan ve Pakistan’da Taliban ve diğer yerel güçlerle ilişki kanallarının devreye sokulması için Türkiye’den daha fazla destekle yetinilir mi göreceğiz.  

* * * 

ABD Başkanı Obama, önümüzdeki ay başında İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için harekete geçeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da AB zirvesi öncesi Brüksel ve Atina’daki temasları sırasında konuyu mevkidaşlarına açtı.

Rusya’nın, pozisyonunu yumuşattığı haberleri geliyor. Çin son kararını henüz belli etmedi.

İran tabii ki Washington ziyaretinde gündem maddelerinden biri. 

Hem de önemli bir madde. Türkiye ne yapacak? BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olarak ocak ayının ilk yarısında yaptırımlar önüne gelirse diğer üyelerle aynı yönde mi oy kullanacak ters mi düşecek?

Uzun zamandan beri tartışılan İran’ın nükleer programıyla ilgili krizde hangi noktaya varılacağı merak konusu. 

* * * 

PKK ve terör Türkiye açısından önemli. Özellikle PKK’nın her türlü demokratikleşme sürecini torpilleme kararlılığının iyice yükseldiği bu günlerde, Ankara’nın da Washington’dan talepleri olacak. Ama, Irak’ta seçim öncesi zaten büyük sorunlarla karşılaşan ABD Yönetimi’nin çok etkili bir jestle sonuçlanacak herhangi bir adım atabileceğini sanmıyorum.

Ermenistan ile yakınlaşma, hem Ermeni lobisinin sürekli baskısı hem de gündemdeki yeri nedeniyle mutlaka konuşulacak. Washington’dan gelen haberler, Ermenistan ile imzalanan protokolün onaylanarak yürürlüğe konmasının isteneceği doğrultusunda. Başbakan Erdoğan’ın bu ziyaret sırasında Musevi lobisini ziyaret etmeyeceği haberlerine rağmen, Ortadoğu bağlamında İsrail ile ilişkiler görüşmede ele alınacak bir başka konu.

Ekonomik ilişkilerin gelişmesinin önündeki engeller de konuşulacak şüphesiz ama bu ziyaretin en önemli konularından biri askeri alımlar.

Ve ABD’nin satmak istediği silahlar kadar, Türkiye’nin almak isteyip de bir türlü alamadığı Cobra helikopterleri. Türkiye Cobra almak istiyor, Amerikan tarafı sorun çıkartıyor.

* * * 

BAŞBAKAN Erdoğan
’ın Washington ziyareti, Obama’nın Türkiye’ye gelişine göre daha tartışmalı, daha sıcak geçeceğe benziyor.

Yazarın Tüm Yazıları