Wagner’in torununun başına gelecekler önceden belliydi

RICHARD WAGNER’in torunu Katharine Wagner’in başına gelecekler daha bir ay önceden belliydi.

The Times Gazetesi’nin (Saturday, June 2007) sürmanşetindeki yazı, Wagner Klanı’nın (aile için bu deyim kullanılıyor) karışacağını gösteriyordu: "Wagner soap opera."

Her yıl Bayreuth Festivali’nde Wagner’in eserleri çalınır.

Bayreuth Festivali’ni 1951 yılından beri, 87 yaşındaki Wolfgang Wagner yönetiyor, bu yıl, ünlü bestecinin Nürnbergli Şarkıcılar Loncası (Die Meistersinger von Nürnberg) eserini Wolfgang, torunu Katharina Wagner’in sahneye koymasına müsaade etmiş.

ELİT TABAKA ŞAŞKINLIĞI DİYENLER VAR

29
yaşındaki Katarina, Stern Dergisi’ne şöyle demiş: "Çok genç olduğumu düşünmüyorum. Bu iş için hazırım."

Sahneye sanatçılar çıplak çıkınca yuhalanmış.

The Times’taki yazı, fazlasıyla insanın aklını karıştırıyor.

Gazete; 25 Temmuz’da festivalin başlayacağı haberinin altında, festivale başta Angela Merkel olmak üzere ünlülerin geleceğini haber veriyor.

Kimilerine göre genç kızın yaptığı değişik, yenilikçi ve başarılı. Kırmızı halının üstünde yürüyen, seçkinler grubu, çıplakları görünce şaşırmış diye ince kıyım dalga geçenler bile var.

WAGNER DİNLEYENLER DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLERMİŞ

BERLİN Üniversitesi
’nden Hans Neuhoff’un yaptığı araştırmaya göre, Wagner’i dinleyenler, dünyayı değiştirmek isteyen, öncü rol oynamak isteyen kişilermiş. Kalabalıktan da nefret ederlermiş. Bunları ben eksiklik olarak görmüyorum, aksine benimsiyorum. Üstelik Bayreuth Festivali’nin gerçekleşmesinde bizim de katkımız var.

Emre Aracı’nın yazdığına bakılırsa, Sultan Abdülaziz, para bağışında bulunmuş, Wagner de imzalı bir mektupla teşekkür etmiş.

Yahudi düşmanlığı konusuna gelince...

Wagner Dergisi’nin editörleri bu duyarlı konuya, şöyle bir yorum getiriyorlar: "Yazılarında bu vardır, ama müziğine bunu yansıtıp yansıtmadığı tartışmalıdır."

Musevi asıllı piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim de İsrail’de Wagner çaldırdığı için, protestolara uğramıştı.

Çalmadan önce de seyirci/dinleyicileri uyarmıştı, istemeyenler çıksın diye.

Francis Coppola önemli İngiliz yazarı Joseph Conrad’ın Karanlığın Yüreği kitabından sinemaya Apocalypse Now adıyla aktardığı Vietnam’la ilgili filminin hücum sahnesinde Wagner’in Die Walküre’sinden bölümler çaldırmıştı.

* * *

BÜYÜK sanatçılar gündemden düşmezler, hele Wagner gibi tartışmalı biri her zaman dinlenir ve her zaman üzerinde farklı konuşulur.
Yazarın Tüm Yazıları