Vurun pinyata’ya

Güncelleme Tarihi:

Vurun pinyata’ya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Elinde sopa olan bir grup çocuk sıraya girmiş. Örümcek Adam, Ben 10, Winks ya da Tweety maketine ellerindeki sopayla vuruyorlar. Görüntü gözünüzü korkutmasın. Her an bir doğum günü partisinde bu oyunla karşılaşabilirsiniz. Aslında amaçları gayet masum, patlatılan karton oyuncağın içinden savrulacak şekerlemeleri afiyetle yemek. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan bu oyunun ismi pinyata.

Pinyata aslında tüm dünyada doğum günü partilerinin uzun yıllardır vazgeçilmez eğlencelerinden biri. Son dönemde Türkiye’deki çocuklar da pinyataya merak sardı. Peki nedir bu pinyata? Kocaman renkli karton bebekler düşünün. Hayal gücünde sınır yok. Bunlar çok ünlü çizgi film karakterleri de sevimli hayvanlar da olabilir. Eskiden ana malzemesi hamur olan bu bebekler şimdilerde çabuk parçalanmaları için, saman, kâğıt, çamur veya çoğunlukla kartondan yapılıyor. Üzerlerindeki desenler için elişi ve renkli grapon kağıtları kullanılıyor. Oyuncak bir ağaca asılıyor. Ve işin zevkli kısmı başlıyor.

Gözleri bağlanan oyuncular ellerindeki özel, çok sert olmayan sopalarla sıraya giriyor ve asılı oyuncağa vurmaya çalışıyorlar. Herkesin üç kez vurma hakkı var. Sonrasında sıra diğer oyuncuya geçiyor. Amaç sevimli kahramanı tam orta yerinden çatlatıp patlatmak. Patlayan pinyatanın içinden ortaya çeşit çeşit şekerlemeler, küçük çikolatalar, hediyelikler veya sakızlar dağılıyor. Bunlar büyük bir yarış halinde toplanıyor.

Pinyata ismini yeni duyanlar olabilir, fakat bu eğlenceli oyunun kökenleri yüzyıllar öncesine dayanıyor. Nasıl ortaya çıktığı hakkında ortada pek çok söylenti dolaşıyor. Kimi, oyunun Çin’den geldiğini düşünüyor. Onlara göre, Marco Polo, pinyatayı Çin’e gittiğinde keşfetmiş. Bazılarına göre de oyun İtalya’dan dünyaya yayılmış. Çin’den önce Afrika’da ortaya çıktığını savunanlar da var. Fakat Güney Amerikalı, özellikle de Meksikalı çocuklar tarafından uzun yıllardır bir gelenek halinde oynandığını herkes kabul ediyor.

MEKSİKA’DA YEDİ ÖLÜMCÜL GÜNAHI SİMGELEDİ ABD’DE BEKÂRLIĞA VEDA PARTİLERİNDE EĞLENDİRDİ

Oyunun işlevi tarih boyunca pek çok farklılık gösterdi. Mesela, Çin’de inek, bufalo gibi figürler renkli kâğıtlarla hazırlanıyordu, özel renkler yeni yılı temsil ediyordu. Yüksek rütbeli memurlar bunlara vurduğunda çevreye tohumlar saçılıyordu. Kalan tohumlar yakıldıktan sonra küllerin bir kısmını şans getirsin diye saklıyorlardı. Meksika Katolik kutlamalarında özellikle Noel’de pinyata, yedi köşeli yıldız olarak hazırlanıyordu. Şeytanı ve yedi ölümcül günahı temsil ediyordu. Adeta şeytan taşlar gibi pinyataya sopalarla vuruluyordu.
Günümüzdeyse genellikle doğum günleri, kutlamalar ve partilerde kullanılıyor. Meksika’da Noel, Paskalya ve doğum günü kutlamaları gibi özel günlerde oynanıyor. ABD’de bekârlığa veda partilerinde içine dolduran farklı hediyeliklerle yetişkinleri eğlendiriyor.

AMACINI KAYBEDERSEN YOLUNU KAYBEDERSİN

Pinyataya sakin sakin vurmak olmaz. Çocukların ezberledikleri bir de şarkıları var; Vur ona, vur ona, vur ona/ Amacını sakın kaybetme/ Çünkü, eğer kaybedersen/ Yolunu kaybedersin/ Haydi, bir kez daha vur/ Haydi, iki kez daha vur/ Haydi, üç kez daha vur/ Ve, zamanın bitti!

KENDİ PİNYATANIZI YAPIN

Kendi pinyatanızı evde kolayca yapabilirsiniz. Bunun için ince uzun kesilmiş gazete kâğıtları, büyük bir balon, iki bardak su, bir bardak un, yapıştırıcı, renkli grapon kâğıtları ve balonu oturtacak büyüklükte bir kâseye ihtiyacınız var. İşe balonu şişirip kaseye oturtarak başlayın. Su ve un karıştırılıp içine batırılan gazetelerle balonu kaplayın. Bir kat kuruduktan sonra ikinci kat gazeteyle kaplayıp kurumaya bırakın. Tamamen kuruduktan sonra içindeki balonu keserek yada havası alarak çıkartın. Oluşan kâsenin yüzeyini istediğiniz şekilde süsleyin, içini şekerleme, çikolata veya sakızla doldurun. Kenarlarından delikler açıp iple yüksek bir yere sağlam bir şekilde asın.

NEREDEN BULUNUR

Pinyata Party: En çok civciv, araba ve hayvan figürleri ilgi görüyor. İki günde hazırlanıyor. Boyutları 20 cm ile 2 metre arasında. Fiyatları 25-100 TL arasında değişiyor. (212) 656 34 70.

R&B: Ördek, yumurta adam, tek gözlü sevimli canavar, inek, civciv, penguen ve palyaço gibi çeşitleri var. En çok civciv ve korsan modelleri satılıyor. Firma hepsi standart boyutlarda olan pinyataları evlere palyaçoyla beraber gönderiyor. 60 TL ücret alıyor. (212) 211 11 63.

P Organizasyon: Pinyatayı asmak için ağacınız yoksa size özel bir ayak kiralıyorlar. Bugs Bunny, Tweety, Dalmaçyalı, Örümcek Adam ve Ben 10 gibi farklı modeller sunuyorlar. 25 çocuk için standart, 50 çocuk için büyük boy olanları var. İçlerindeki hediyeleriyle birlikte fiyatları 50-100 TL arasında. 20 dakikada patlıyor. (212) 570 56 86.

Neşeli Palyaçolar: Bütün karakterlerin pinyatalarını hazırlıyorlar. En çok ilgiyi Winks ve Örümcek Adam figürleri görüyor. Standart boyutta olanların yanında insan boyutunda olanları da var. İçi şeker ve çikolatayla dolu 20 çocukluk modelleri 75 TL. Dayanıklılıkları çocukların yaşına ve gücüne göre ayarlanıyor. Animatör pinyata etkinliği sırasında çocuklara yardımcı oluyor. (212) 591 10 78
Limit Organizasyon: İstediğiniz boy ve şekilde pinyata hazırlıyorlar. Jumbo boyları 100 çocuğa bile yetecek kadar şekeri içine alabiliyor. Taraftar şapkaları, anahtarlıklar, şekerler, tişörtler oyuncağın içine dolduruluyor. 75 TL’den başlayan fiyatlar oyuncağın boyutuna ve içine doldurulan malzemesine göre değişiyor. (212) 590 33 21

Perfect: 20 çeşit figürleri var. Sünger Bob en çok rağbet gören modelleri. Boyutları içine istenen malzemesine göre değişiyor. (545) 261 19 44
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!