Vize muafiyeti için kritik dönemeç

Güncelleme Tarihi:

Vize muafiyeti için kritik dönemeç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 00:14

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan vize muafiyetine ilişkin mutabakatın bu yıl mutlaka sonuçlandırılması gerektiği belirtilirken, 2016 yılında yürürlüğe girmemesi halinde anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat kapsamında, Türkiye’den Avrupa’ya yasa dışı geçen sığınmacıları geri kabulü karşılığında, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize yükümlülüğünün kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın 2016’de hayata geçmemesi durumunda “Uygulanamamış bir anlaşma” olacağını belirtti. Yetkili, “’Bu tarihte bu yapılacak’ diye belli taahhütler. Önümüzdeki yıla taşınabilecek bir anlaşma değil. Bu yıl mutlaka sonuçlandırılması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin hedefinin mutabakatı bu yıl bitmeden yürürlüğe koymak olduğunu vurgulayan yetkili, “aksi halde anlaşma uygulanmamış olur. Yeniden oturup konuşmak gerekir,” ifadesini kullandı. Türkiye ile AB, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını eşzamanlı yürürlüğe koyma konusunda anlaşmıştı. Mutabakatın ekim ayında yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.

Haberin Devamı

AVRUPA KONSEYİ FORMÜLÜ

Türkiye ile AB arasında Mart ayında yapılan mülteci anlaşmasında, Ankara 72 kriteri yerine getirdiği takdirde, Türk vatandaşlarına Avrupa’da vize muafiyeti öngörülüyordu. Ancak bu kriterlerden beşini Ankara hala yerine getirmedi. Bunlar arasında terörle mücadele yasasında değişiklik de bulunuyor. Türkiye, PKK ile devam eden mücadele ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle bu dönemde terörle mücadele yasasını değiştirmekten yana değil. Ankara, bu kriteri ikame etmek üzere “Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki terör yasası kapsamında yapılan uygulamaları izlemesi formülünü önermişti. AB ile bu konuda görüşmelerin devam ettiğini belirten yetkili, “AB, ‘Avrupa Konseyi’ formülünü dışlamıyor, üzerinde çalışmaya devam ediliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!