Viyana’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Viyana’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 18:29

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit olan Osmanlı Türk askerlerinin yattığı alan, ilgisizlikten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

VİYANA’daki Simmering Merkez Mezarlığı 3 numaralı giriş kapısından girilen bu mezarlıkta, 91-92 numaralı alanda bulunan Osmanlı Türk mezarları, düzenleme çalışması yapılarak müslümanların ziyaret edecekleri günleri bekliyor. Mezar taşlarında ay yıldız olan mezarlıkta yüzlerce şehit yatıyor. 1994’de mezarlıkta çalışmaya başladığını belirten Mezarlık Adem Sönmezcan, Osmanlı askerlerinin mezarlarıyla ilgili şunları söyledi:

Viyana’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

ŞEHİTLER SAHİPSİZ YATMASIN

“Avusturyalılar burada yatmakta olan Osmanlı askerleri olduğunu söylediler. Ondan sonra ben de buraya geldim, mezarları araya araya buldum. Buradaki camilerde insanlara anlattım ve arkadaşlar gelip mezarlıkta dualar okudu. Eğer mümkünse devlet yetkililerinden ricam, buranın yetkililerine başvurup arşivi araştırsınlar. Gereken bilgileri arşivden alsınlar. Burada yatan ecdatlarımız hakkında bilgi alıp durumu öğrensinler. Burada değişik ülkelerin mezarlıkları var. Onlar çok düzgün yapılmış, sahiplenilmiş. Bizim şehitlerimize de düzgün bir şeyler yapılmalı. Türk mezarları arşivden alınan bilgiler doğrultusunda açılbalir. Buralarda düzenleme yapılarak müslümanların ziyaret etmeleri sağlanır. Bu şehitlerimiz de böylece sahipsiz yatmazlar.”

Haberin Devamı

TÜRK ŞEHİTLİĞİ ANITI YAPILSIN

Mezarlık çalışanlarından İsa Üzülmez ise “Avusturyalılar eskiden buraya elinden geleni yapıyorlardı. Şimdi buraya sahip çıkılmazsa onların da yapabileceği bir şey yok. Burası, yeşil alan olup kaybolur gider. Başka bir şey de yapılamaz. İnsanlar bize gelip ülkelerinin mezarlıklarını soruyor. Bugüne kadar hiçbir Türk gelip, ‘Burada Türk mezarlığı nerede, var mı’ diye sormadı. Biz istiyoruz ki, burada ‘Türk Şehitliği Anıtı’ olsun, insanlar gelip ziyaret etsinler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!