Gündem Haberleri

    "Vitaminli simit" üretildi

    Hürriyet Haber
    24.10.2003 - 12:41 | Son Güncelleme:

    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nce, anne adayları ve hamileler için çok önemli olan folik asit ve demirle zenginleştirilmiş ''vitaminli simit'' üretildi.

    Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanju Besler,  Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol tarafından yürütülen projenin, üniversite Bilimsel Araştırma Birimi tarafından desteklendiğini söyledi.

     

    Türkiye'de her üç kadın ve çocuktan biri ile her iki hamileden birinin kansız olduğunu belirten Doç. Dr. Besler, folik asit adlı vitaminin yetersiz alımının bunu artırdığını vurguladı.

     

    Bu gerçekleri baz alarak yola çıktıklarını belirten Doç. Dr. Besler, şunları söyledi:

     

    ''Bazı ülkelerde unun zenginleştirilmesi öneriliyor. Örneğin ABD'de 1998 yılından bu yana, 100 gram una 140 mikrogram folik asit katılması zorunlu. Biz de, Ankara'da simit tüketimi çok yaygın olduğu için bunu seçtik ve simiti belli oranlarda folik asit ve demirle zenginleştirdik. 30 kişilik sağlıklı üniversite öğrencilerinden bir çalışma grubu oluşturarak, bir ay boyunca bunların normal diyetlerine, ürettiğimiz simitlerden bir tane ekledik. Bir ay sonunda bu gençlerin folik asit düzeylerinde anlamlı artış oldu.

     

    Ayrıca folik asit yetersizliği, çocuklarda nöral tüp defekti (NTD)denilenve bedensel özür ile zeka geriliğine neden olan hastalıklara yol açabiliyor. Bu hastalık Türkiye ve dünyada bir sorun. Yapılan çalışmalar, hamilelik öncesinden başlayarak günde 400 mikrogram folik asit alımının, NTD görülme oranını üçte iki azalttığını ortaya koydu.''

     

    Doç. Dr. Besler, çalışma sonucu katılımcıların, kalp hastalığı, parkinson, down sendorumu gibi hastalıklara zemin hazırlayan ya da bu hastalarda yüksek düzeyde görülen bir aminoasit olan ''homosistein'' düzeylerinde de düşüş tespit edildiğini dile getirdi.

    Türkiye'de ekmeklerde bu zenginleştirmenin mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Tanju Besler, ancak dozun ve kontrolün çok önemli olduğunu vurguladı.

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı