Gündem Haberleri

    Vin du pays

    Hürriyet Haber
    06.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Şarap dünyasının yükselen yıldızları Şili, Arjantin ve Avusturalya, yarışta avantaj kazanmalarını, ‘korkmadan deney yapmaya’ borçlular.

    Üç hafta önceki yazımda da bu konuyu yazmıştım, şimdi meseleyi biraz daha açacağım.

    Özellikle Fransız şaraplarında ‘kontrol otoritesinin’ kurallarını bozmak mümkün değildir.

    Büyük Fransız şaraplarının herbiri kuralları yıllarca önce konulmuş üretim, şişeleme tekniklerine hiç sektirmeden uymak zorundadırlar.

    Tabii ki bunların önemli bir bölümü gayet güzel, azınlığı muhteşem olan şaraplardır. Ve tabii ki çok da pahalıdırlar.

    Kurallar öylesine katıdır ki üretici üretim tekniğinde, fıçılamada veya şişelemede alışılmışın dışında bir deneye girmeye kalktığında yıllar süren çabayla elde etmiş olduğu sınıflandırmasını, ünvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır.

    Şarap dünyasının yükselen yıldızlarının ise böyle katı kurallara tabi olma zorunlulukları yok.

    Bu nedenle yeni üzüm bileşimleri deneme, yeni fıçılama yöntemleri geliştirme yolunda özellikle Avusturalya'lı üreticiler devrimci adımlar atmaktadırlar.

    Tabii bu üç ülke kökenli şaraplardan seçerken çok dikkatli olmalısınız çünkü korkusuzca yapılan yenilikler her zaman da iyi sonuç vermeyebilirler.

    Sonuçta bu üç ülke hızlı adımlar atsalar da şarap dünyasında henüz genç ve tecrübesizler.

    Ben bu üç ülkeden şarap hakkında iyice okumadan seçim yapmıyorum.

    Ancak yine yeni deneylere açık, ucuz ve güzel şarap almak isterseniz bunun başka bir yolu da var.

    ‘Gündelik içimlik şarap’ veya ‘Masa şarabı’ olarak nitelendirilen Fransızca'da ‘vin du pays’ İtalyanca'da ‘vino da tavola’ olarak bilinen şaraplardan seçim yapın derim ben.

    Bunlar da üst düzey sınıflandırmalarda olan şaraplara konulan kurallara uymak zorunda değiller.

    Yıllardır şarap üretilen ve içilen bölgelerde üretiliyorlar , yani tecrübeyle güzelleşmiş durumdalar.

    Örneğin Fransa'nın Languedoc bölgesinde ‘varietal’ şarap üretip ihraç etmek isteyen üreticiler bunları ‘vin de pays’ damgası vurarak satıyorlar.

    Dahası İtalya'nın şarap üreticisi olarak dünyada prestijini tekrardan yükselten Süper- Tuscan şaraplar da aynı anlama gelen ‘vino da tavola’ etiketiyle satılıyorlar.

    Eskiden bu etiketler kalitesizliğin bir göstergesi olarak kabul edilirdi.

    Şimdi ise kimse bu etiketin arkasında ne çıkacağını tam bilemiyor.

    Anlıyacağınız ‘tad deneyleri’ yapmak için harikulade bir ortam mevcut şu aralar.

    Hem yanılsanız da fazla üzülmeyeceksiniz çünkü bu şarapların büyük bölümü çok daha ucuza satıldıklarından yanılsanız da canınız pek yanmıyacak.

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı